Engagemang kräver påverkansmöjligehter

Är det här din första kontakt med min blogg, rekommenderar jag att du först läser mina tidigare inlägg från januari 2020 eftersom dessa är början på ett tema jag kommer att skriva kring en tid framåt.

Samtliga delar i serien kring engagemang bygger på den arbetspsykologiska forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.

 

Så var det dags att fortsätta min lilla serie kring Engagemang och vad som krävs för att du och jag plus alla andra skall kunna engagera oss på jobbet, i vårt idrottsutövande och/eller i någon fritidsaktivitet. Hittills har jag varit inne på behovet av meningsfullhet, att vi klarar av och är framgångsrika i det vi gör samt gemenskapen med dem som vi presterar tillsammans med. I dagens inlägg kommer jag att skriva en del om den centrala engagemangsfaktorn ”Påverkansmöjlighet”.

 

Låt mig börja med att kort försöka definierar vad jag menar med påverkansmöjligheter. I grunden handlar detta om att vi behöver kunna påverka ”vad, hur och när” kopplat till det vi skall göra. Blir helt styrda och upplever att vi inte kan påverka något alls kring ”vad hur och när” så får vi mycket svårt att kunna engagera oss i det vi skall göra. Det finns självfallet situationer (arbetsuppgifter etc.) där utrymmet att påverka från vår sida är starkt begränsat. I dessa fall är det helt avgörande att vi upplever att den som leder oss både lyssnar på oss, efterfrågar vår mening och uppfattning och/eller låter sig påverkas av vår mening.

 

För att vara extra tydlig kan jag ge dig två exempel, ett från arbetslivet och ett från idrottsvärlden. Tänk dig en arbetsuppgift som fullt ut är reglerad i termer av anvisningar, regler mm vad gäller utförandet av uppgiften och när densamma skall vara utförd. I en sådan situation är jag övertygad att du känner dig instängd och/eller tvingad vilket gör att ditt engagemang för uppgiften i fråga direkt tar stryk i jämförelse med att du får ett resultat/effekt eller motsvarande beskrivit för dig att du skall lyckas med. Hur du angriper det hela blir i detta fall upp till dig och din kompetens d v s du har en stor frihet att lösa uppgifter vilket gör att ditt engagemang slår till.

 

Motsvarande kunde i idrottsvärlden innebära att du som idrottsman känner dig helt styrd av din coach i hur du skall göra i en given situation d v s du har inget utrymme att agera efter eget huvud eller egna känslan i stunden. Detta för då direkt med sig att du känner dig för styrd vilket då direkt går ut över ditt engagemang jämfört med om coachen istället överlåter till dig att bestämma eller i vart fall lyssna in din egen uppfattning hur du skulle önska att lösa situationen.

 

Vårt engagemang är betydligt mer beroende av hur vi upplever våra påverkansmöjligheter kring det vi skall prestera än det du faktiskt kan ana. Är du en ledare bör du ha med dig detta varje dag i ditt ledarskap. Beaktar du inte dina medarbetares stora behov av frihet och påverkansmöjligheter så blir följden att deras engagemang tar stryk.

 

Önskar dig en trevlig kväll!

 

Gert Ohlin

Sustainable Performance

[email protected]

0768-93 12 246


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: