Engagemang kräver trygghet
Är det här din första kontakt med min blogg, rekommenderar jag att du först läser mina tidigare inlägg från januari 2020 eftersom dessa är början på ett tema jag kommer att skriva kring en tid framåt.
Samtliga delar i serien kring engagemang bygger på den arbetspsykologiska forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.
Så var det en ny vecka igen, fast för vissa är det sportlov redan. Tänk vad tiden rusar på. För egen del tänkte jag börja veckan med att skriva ännu ett inlägg kring det här med engagemang. Den här gången tänkte jag börja att resonera kring den femte och sista huvudfaktorn bakom engagemang, nämligen trygghet. Det är nämligen så att trygghet är något som krävs för att vi skall kunna engagera oss på riktigt. Det finns många skäl till detta men framförallt är det vårt starka driv att undvika att vi utsätter oss för faror och risker. Hade vi saknat denna drift hade sannolikt människosläktet inte varit vad det är idag d v s strax under 8 miljarder.
I vårt arbetsliv handlar det som väl är sällan om livsfaror, men det förekommer faktiskt yrken som då och då kan uppleva detta. För oss andra handlar otrygghet mera om obehagliga situationer som vi vill undvika eftersom vi känner oss otrygga i dessa sammanhang. Vad som är behagligt och kan upplevas som otryggt är naturligtvis väldigt individuellt. Vissa av oss har låg en trygghetströskel medan andra har en högre. Beroende på detta kan en och samma situation upplevas väldigt olika. För att vi skall kunna engagera oss och gå ”all in” i en uppgift krävs däremot att vi känner oss trygga i densamma.
Under veckan kommer jag återkomma till situationer i arbetslivet många upplever som otrygga och därmed svåra att engagera sig i.
Ha en härlig och engagerande vecka!
Gert Ohlin
Sustainable Performance
0768-93 12 246