Vad kännetecknar en Prestationskultur, del 4
Är det här din första kontakt med min blogg, kan det vara bra att du först bekantar dig med vad jag varit inne på hittills i år. Från och med vecka 8 och en tid framöver kommer jag att främst resonera kring ämnet Prestationskultur och dess betydelse för framgång både individuellt och för organisationen (företaget, idrottsföreningen eller motsvarande).
Samtliga delar i serien kring Prestationskultur bygger på den arbetsvetenskapliga forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.
Så var det fredag igen och februari går in på sista varvet. För egen del tycker jag det inte det var länge sedan det var jul och nu står strax Mars och knackar på dörren, Men när man roligt så går ju tiden fort, och roligt det har jag verkligen!
I veckans sista inlägg kommer ett avslutande resonemang kring vad det är som kännetecknar en Prestationskultur. Förutom det jag skrivit om tidigare i veckan vill jag påstå att engagemanget är på topp när vi befinner oss i en Prestationskultur. Det finns flera förklaringar till detta, men framförallt beror detta på att i en Prestationskultur så jobbar alla emot de gemensamma målen. Detta innebär oftast att arbetsgemenskapen är väldigt god liksom samarbetet i gruppen. Förutom detta påverkas engagemanget väldigt positivt av de framsteg som görs i förhållande till målsättningarna.
Är det då givet att man i en Prestationskultur alltid klarar att uppnå sina mål? Nej, så är det förstås inte, men i förhållande till andra kulturyttringar så är förutsättningarna att lyckas avsevärt bättre vilket naturligtvis över tid ger bra resultat och måluppfyllelse. I en Prestationskultur till skillnad mot i en Myskultur skyller man inte ifrån sig utan tar direkt nya tag och kämpar vidare. I en Myskultur är det däremot väldigt vanligt att man skyller på omständigheter eller förutsättningar istället för att kämpa vidare. Myskulturen är även starkt påverkad av att söka förklaringar till varför man inte lyckas nå de mål som ändå finns, fast de oftast är otydliga eller svåra att mäta och följa upp. I en Prestationskultur däremot lägger man fokus på att göra något åt saken istället för att lägga tid på förklaringar.
Med utgångspunkt i det som kännetecknar en Prestationskultur så förundras jag över hur lite av detta som är känt i näringslivet och delvis även inom idrotten. Det jag möter väldigt ofta i mina kontakter med presumtiva uppdragsgivare är en massa tyckande och gissningar hur det förhåller sig inom företaget och/eller föreningen typ ”det är klart vi har en Prestationskultur”. När jag följer upp detta med frågan ”hur vet ni det?”, så blir svaren oftast oerhört svävande och ett uttryck för tyckande och/eller rena gissningar. När jag går vidare och erbjuder dem att på ett evidensbaserat sätt ta fram fakta så backar väldigt många och tackar nej till detta, för hur roligt skulle det vara att få fakta på bordet att det INTE råder någon Prestationskultur?. Många väljer istället att inte veta och leva kvar i sin ”tro”.
Med tanke på alla uppenbara fördelar för en verksamhet (företag, offentlig förvaltning eller idrottsförening) att etablera en stark Prestationskultur så slutar jag nog aldrig att förvånas över den attityd till frågan som jag redogjort för ovan. Tur att man är en envis smålänning av kaliber som aldrig ger sig.
Nej, nu får det vara nog för den här gången. Istället vill jag önska dig en härlig avslutning på veckan och trevlig helg. Till dig som går på sportlov nästa vecka önskar ett fantastiskt fint sådant.
Gert Ohlin
Sustainable Performance
0768-93 12 246