Vad kännetecknar en Prestationskultur, del 6

Är det här din första kontakt med min blogg, kan det vara bra att du först bekantar dig med vad jag varit inne på hittills i år. Från och med vecka 8 och en tid framöver kommer jag att främst resonera kring ämnet Prestationskultur och dess betydelse för framgång både individuellt och för organisationen (företaget, idrottsföreningen eller motsvarande).

Samtliga delar i serien kring Prestationskultur bygger på den arbetsvetenskapliga forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.

 

Tisdag förmiddag och snön vräker ned här i Småland idag, helt plötsligt blev det vinter till sist trots att våren officiellt kom hit den 15/2. Jag får väl citera ett gammalt småländskt ordstäv ”våra snö blir fåra gö”. Du som inte behärskar denna något besynnerliga dialekt men ändå så njutbar för en sådan som jag, skall jag nu försöka översätta till svenska = snön på våren blir som näring/gödsel för fårorna i jorden.

 

Igår var jag inne på den ena av de två viktigaste kännetecknen på en Prestationskultur, nämligen involverade medarbetare. I dagens inlägg kommer jag att kort resonera om det andra viktiga kännetecknet, nämligen hur prestationsinriktad styrningen av verksamheten upplevs av medarbetarna. En Prestationskultur är starkt präglad av ett tydligt fokus på målen och uppföljningen av desamma. Detta betyder att alla medarbetare i organisationen är fullt medvetna om vilka mål som gäller för den del av verksamheten man är en del utav, men inte nog med detta man är även fullt på det klara med de övergripande målsättningarna för verksamheten. Sist men inte minst har varje medarbetare ett eller flera personliga mål som kontinuerligt följs upp i dialog med närmaste chefen. Med andra ord präglas en Prestationskultur av en mycket tydlig och konsekvent målstyrning. Detta gäller inte minst det som ofta är en brist i många verksamheter, nämligen uppföljningen av målen. I en Prestationskultur följs resultaten kontinuerligt upp i förhållande till målen. I en Prestationskultur följs resultaten upp minst en gång per månad, väldigt ofta betydligt tidigare än så.

 

En stark prestationsinriktning som är det ena av de två viktigaste kännetecknen på en Prestationskultur, innebär också att det i princip är utfallen i förhållande till målen som sätter agendan för verksamheten och dess medarbetare. Detta betyder att uppföljningen av målen är en helt central faktor vad gäller arbetet framåt. I sak innebär detta att så snart man konstaterat att man inte ligger i linje med målen så leder detta till omedelbara aktiviteter. Präglas verksamheten inte av en Prestationskultur så stannar oftast uppföljningen av målen med ett konstaterande efterföljt av mycket arbete med att förklara varför det blev så. I värsta fall sker inget alls, utan man bara väntar och håller tummarna för att resultaten skall bli bättre längre fram.

 

I idrottens värld upplever jag att det oftast fungerar bättre med att agera i förhållande till hur man ligger till i förhållande till målet för säsongen, men dessvärre inte alltid. Ta t ex mitt favoritlag i SHL som mycket tidigt under säsongen kunde konstatera att spelet inte höll måttet i året säsong. Visst har man förstärkt laget en del men tyvärr har ingen radikal förändring av spelet skett ännu. I min värld är detta ett mycket tydligt tecken på en saktfärdighet och en bristande Prestationskultur i klubben. Sett i ett lite längre perspektiv är det minst sagt märkligt med tanke på lagets imponerande framgångar under tidigare säsonger. Hur kan plötsligt en vinstmaskin bli en så svag aktör?  Mitt svar ligger i att man sannolikt blivit lite mätt av tidigare framgångar vilket innebär att man tagit sin Prestationskultur för given. Detta är något jag erfarit under alla mina år som prestationsutvecklare är oerhört riskfyllt. En Prestationskultur måste ständigt underhållas och stärkas, särskilt inom en sådan konkurrensutsatt bransch som elitishockeyn.

 

Vad borde man lära sig av min redovisning ovan? Jo, att etablera en Prestationskultur är inte något engångsarbete det är i stället en kontinuerlig utvecklingsprocess som aldrig får stanna av för att inte riskera engagemanget för verksamhetens mål och resultat.

 

Du som känner till vilket lag jag håller på i SHL kommer säkert nu att vara extra intresserad av dagens hemmamatch mot serieledarna Luleå. Du kanske tänker så här – ”undra vad Gert kommer att skriva imorgon om hans lag vinner över serieledarna ikväll?”. Med denna fundering önskar jag dig en fortsatt trevlig fettisdag med minst en fastlagsbulle 😊.

                                                                                                                                                                            

Gert Ohlin

Sustainable Performance

[email protected]

0768-93 12 246

Kategori: Allmänt
Taggar: Prestationskultur

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: