Vad kännetecknar en Prestationskultur, del 8

Är det här din första kontakt med min blogg, kan det vara bra att du först bekantar dig med vad jag varit inne på hittills i år. Från och med vecka 8 och en tid framöver kommer jag att främst resonera kring ämnet Prestationskultur och dess betydelse för framgång både individuellt och för organisationen (företaget, idrottsföreningen eller motsvarande).

Samtliga delar i serien kring Prestationskultur bygger på den arbetsvetenskapliga forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.

 

Torsdag den 27 februari och februari sjunger på sista versen samtidigt som det är dags att publicera ännu ett inlägg på min blogg. Även i dag fortsätter jag på den lilla serien kring vad som kännetecknar en Prestationskultur. Det här inlägget kommer att handla om belastnings- och stressproblematik kopplat till vilken kultur som råder på arbetsplatsen. Inspelet till detta inlägg fick jag igår när jag satt i bilen på väg upp hit till Dalarna och lyssnade på P1 Morgon där man berörde de problem kring detta som finns på många arbetsplatser.

 

Ett ständigt återkommande tema för mig i min roll som prestationsutvecklare har genom alla år varit de stora problem med för hög arbetsbelastning och stress som många arbetsgivare brottas med. Utifrån mitt perspektiv är det väsentligt att känna till att det handlar om medarbetarnas upplevelser av sin arbetsbelastning och stress istället för faktisk sådan. Nu spelar detta förstås inte så stor roll eftersom det vi påverkas av är ju våra upplevelser av vår arbetsbelastning och stress. Med utgångspunkt i att det i allt väsentligt handlar om upplevelser så är det oerhört viktigt att känna till att våra upplevelser påverkas av en mängd olika faktorer d v s inte bara av hur vår arbetsbelastning är en faktiskt. Framförallt handlar det om hur vi upplever den psykosociala arbetsmiljön i övrigt. Detta är något jag väldigt ofta noterat både genom alla mina samtal men också genom studier av all den arbetsmiljödata som vi inom Sustainable Performance kontinuerligt fångar in hos våra kunder. Rent konkret innebär detta att en och samma faktiska arbetsbelastning och stressnivå kan upplevas väldigt olika beroende på hur vi upplever den psykosociala arbetsmiljön i övrigt. Upplever vi den psykosociala arbetsmiljön som god så tål vi betydligt högre belastning och stress i förhållande till det omvända förhållandet. Jag tänker komma tillbaka till detta längre fram i vår när jag kommer in på det viktiga området arbetsbelastning och stress.

 

Med ovanstående som inledning kommer jag nu till ännu ett kännetecken på en Prestationskultur, nämligen att problemen med överbelastning och stress är betydligt mindre än i andra kulturformer. Enligt min erfarenhet så tål vi betydligt högre belastning och stress i en Prestationskultur jämfört med om vi befinner oss i andra kulturformer, t ex i en Mys kultur, en låt gå kultur eller i en Slav kultur. Det kan finnas många skäl till detta, men enligt min erfarenhet så handlar det främst om att vårt engagemang och vår arbetstillfredsställelse är så pass mycket högre i en Prestationskultur jämfört med andra kulturformer. Att en Prestationskultur är tydligt präglad av involverade medarbetare och en tydlig målstyrning är självfallet också en förklaring till att vi tål en betydligt högre belastning och stress i en Prestationskultur innan vi upplever denna som för hög eller svår att uthärda.

 

I det fall du skulle undra över hur jag hamnat i ståndpunkten jag torgfört ovan, så skulle du veta hur sällan jag stöter på en arbetsplats som är präglad av Prestationskultur och samtidigt har problem med att många medarbetare har problem med hög arbetsbelastning och stress. Just nu i skrivande stund kan jag faktiskt inte påminna mig om ett enda fall under de senaste 10 åren!

 

Jag vill även att du skall veta att jag alltid först av allt fokuserar på kulturen på arbetsplatsen när jag får ett uppdrag att titta på problematiken kring hög arbetsbelastning och stress hos en kund. Alla dessa uppdrag under hela min karriär som prestationsutvecklare har bidragit till att jag är en genuin förespråkare för att etablera en Prestationskultur.

 

Med dessa rader kring kopplingen mellan Prestationskultur och små problem med för hög arbetsbelastning och stress hos medarbetarna, önskar jag dig en fortsatt fin torsdag. Skulle du själv tillhöra den stora grupp på arbetsmarknaden som lider av för hög arbetsbelastning och/eller för hög stress så vet du nu att mycket handlar om att din arbetsplats har en destruktiv kultur utifrån min utgångspunkt.

 

 

Gert Ohlin

Sustainable Performance

[email protected]

0768-93 12 246

Kategori: Allmänt
Taggar: Prestationskultur

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: