Ägna dig åt något du är riktigt bra så blir du engagerad på riktigt!

Är det här din första kontakt med min blogg, rekommenderar jag att du först läser mina tidigare inlägg från januari 2020 eftersom dessa är början på ett tema jag kommer att skriva kring en tid framåt.

Samtliga delar i serien kring engagemang bygger på den arbetspsykologiska forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.

 

Innan jag lämnar kopplingen mellan framgång och engagemang vill jag försöka sammanfatta förra veckans inlägg kring denna koppling. Denna sammanfattning i första hand skriven för dig som känner att ditt engagemang är på väg att svikta när det gäller ditt arbete, din fritidssysselsättning eller något annat du lägger din tid på. Jag bygger dessa sammanfattande råd till dig på vad jag fångat upp under mina tusentals samtal med personer som inte känner något större engagemang och/eller börja känna att engagemanget börjar att avta.

 

Det första och självklara rådet till dig om du känner igen dig i beskrivningen ovan är att skifta över till något du är särskilt bra på att utföra. Detta är ju enkelt att skriva men säkert betydligt svårare att få till i verkligheten. Handlar om det om ditt arbete är det förstås inte så enkelt att få till. Det du själv kan göra är förstås att göra ditt yttersta för att utveckla din förmåga och/eller be om hjälp och stöd med att utveckla dig. Har du försökt detta utan att riktigt lyckas eller komma till den punkt där du känner dig nöjd och framgångsrik i ditt arbete, återstår dessvärre inget annat än att du söker dig ett arbete där du får möjligheten att glänsa och känna dig framgångsrik. Har du en klok chef/ledare är jag övertygad om att hen kommer att göra sitt bästa för att gå till mötes. För känner du som gör d v s du känner inte att du riktigt räcker till och gör ett så bra arbete som du skulle önska så ligger det ju helt i din chefs/ledares intresse att försöka ändra på detta.

 

Alternativen till mitt råd ovan är i praktiken väldigt få, för vem vinner på att du har ett arbete som du inte känner att du helt klarar av eller bara är medelmåttig på att utföra? Definitivt varken du själv eller din arbetsgivare.  När det gäller dig själv så är det helt centralt att du känner att du gör ett bra arbete, i annat fall har du ju en liten eller obefintlig arbetstillfredsställelse. Lägg därtill ditt engagemang för ditt arbete är lågt eller i värsta fall obefintligt så kan du vara illa ute. En sådan situation är definitivt mindre bra för dig ur ett såväl ett hälsoperspektiv som ett livskvalitetsperspektiv. Har du dessutom en situation som innebär att du sliter väldigt hårt/mycket så utsätter du dig för stora risker avseende s k utbrändhet. Känner du igen i detta sistnämnda är mitt råd väldigt tydligt – säg tydligt ifrån eller se till byt arbete!

 

I det fall det handlar om någon fritidssysselsättning som du känner dig missnöjd med hur du utövar, så kommer du för eller senare bara att lägga av med densamma. För vem orkar lägga tid på något som man upplever ett litet engagemang för, när det finns så mycket annat som man kan lägga tid på. Självfallet skall du först göra vad du kan för att utveckla din förmåga. Se också till att du får en professionell hjälp med att komma vidare och utveckla din förmåga d v s ge inte upp förrän dess du gjort vad du kan.

 

Till sist: ditt engagemang har en mycket stark koppling till hur framgångsrik du känner att du är i det du ägnar dig åt. Ditt engagemang har även en direkt koppling till ditt välbefinnande i bemärkelsen att du upplever lust- och/eller enbart positiva känslor i förhållande till det du håller med vilket är fantastiskt bra för såväl din hälsa som livskvalitet i stort.

 

 

Gert Ohlin

Sustainable Performance

[email protected]

0768-93 12 246

 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: