Positiv återkoppling/feedback ökar engagemanget

Är det här din första kontakt med min blogg, rekommenderar jag att du först läser mina tidigare inlägg från januari 2020 eftersom dessa är början på ett tema jag kommer att skriva på en tid framåt.

Samtliga delar i serien kring engagemang bygger på den arbetspsykologiska forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.

 

I gårdagens inlägg var jag inne på vilken betydelse målen har för vårt engagemang genom den återkoppling dessa ger oss kring hur vi presterat i förhållande till målen. Dagens inlägg handlar om återkopplingen/feedbacken från vår närmaste chef inkl. cheferna i övrigt i organisationen. Men innan jag kommer in på detta vill jag bara kort säga något kring den återkoppling vi kan få ifrån våra kunder, samarbetspartners med flera externa intressenter.

 

Alla som har en direkt kontakt med kunder uppskattar naturligtvis positiv återkoppling från dessa. Detta ger direkt ett engagemangs- och energitillskott, särskilt om återkopplingen handlar om hens egen arbetsinsats. Nu tror jag inte att detta är huvudorsaken till att de flesta serviceställen som t ex hotell och restauranger överöser oss med kundenkäter vilka ofta innehåller en fråga om det när någon särskild person hos leverantören som vi vill berömma. Däremot hoppas jag att informationen från kundenkäterna avseende enskilda medarbetare förs vidare till de berörda. En sådan återkoppling påverkar direkt vederbörandes engagemang eftersom detta är ett tecken på framgång (läs gärna mer kring framgångens betydelse för engagemanget i tidigare inlägg den här veckan). Arbetar du i en verksamhet där du saknar tydliga mål för ditt arbete är ditt behov av återkoppling från kunder och/eller andra externa intressenter än viktigare ur ett engagemangsperspektiv. För hur skall annars få ett kvitto på hur du presterar i ditt arbete?

 

Nu över till huvudtemat i dagens inlägg nämligen positiv återkoppling från din chef/dina chefer. Denna är särskilt betydelsefull utifrån ett engagemangsperspektiv i det fall du inte har någon direktkontakt med kunder eller andra externa intressenter. Positiv återkoppling är i princip alltid engagemangshöjande, förutsatt förstås att den bygger på fakta och upplevs trovärdig för dig. Huvudskälet till detta, nu känner jag att jag börjar bli lite tjatig tyvärr, är att den positiva återkopplingen blir ett konkret kvitto på att du är framgångsrik och skicklig i ditt arbete vilket i sin tur är en av grundförutsättningarna för att du skall kunna vara engagerad i ditt arbete. Den glädje vi känner när vi fått en välförtjänt positiv återkoppling ger oss ju också ett energipåslag som inte skall förringas utifrån ett prestationsperspektiv.

 

Enligt vad jag känner till finns inget stöd för att en negativ återkoppling ökar engagemanget vilket är viktigt att känna till. Den negativa återkopplingen tjänar mer som en ”väckaklocka” för den enskilde vilket kan föra med sig ett visst ökat fokus och uppmärksamhet. Du har säkert förstått att mitt hjärta klappar för idrotten, vilket bland annat  beror på att jag genom åren haft förmånen att få hjälpa ett antal toppidrottsklubbar här i landet. Kopplat till min roll som prestationsutvecklare och hyfsat insatt i den arbetspsykologiska forskningen stör jag mig oerhört mycket på de coacher som ofta står och skriker ut sin ilska och besvikelse över sina spelares prestationer på plan. Jag undrar faktiskt vilken del av kroppen de tänker med då? Troligen är det enbart med ”magen” d v s de egna känslorna. Men visst, ibland behöver säkert en coach väcka spelarna och få dem att fokusera på rätt saker och det man tränat på. Däremot är det direkt kontraproduktivt utifrån ett engagemangsperspektiv.

 

Samtidigt blir jag alltid lika glad när jag ser en coach som systematiskt och ofta ger sina spelare positiv återkoppling, typ ”bra jobbat/bra spelat/bra passat m fl positiva egenskaper. Den positiva förstärkning som detta ger till spelarna är svår att överskatta. I de fall där spelarna upplever att den positiva återkopplingen avtar eller försvunnet tar man sig själv i kragen och försöker åstadkomma något som får coachen att ge positiv återkopplingen igen eftersom vårt behov av bekräftelse och att lyckas med det vi gör är så stort. Precis som i arbetet vet man som idrottsutövare själv när gör något berömvärt eller tvärtom. Att få sina misslyckande nedtrycka i halsen av en skrikande eller arg chef/coach gör bara saken värre enligt min uppfattning. Du har säkert, om du är idrottsintresserad, flera gånger noterat att ett lag kommet tillbaka ut på plan efter en paus som ett mer eller mindre ett annat lag. Inte sällan refereras detta av media som resultatet av laget fått sig en ordentlig utskällning av coachen i pausen. Detta tror jag inte ett ögonblick på, möjligen som en kort inledande beskrivning av hur coachen hittills upplevt matchen. Det som ligger bakom förändringen är däremot när coachen skapat energi i laget genom positiv återkoppling och samlat ihop ett ”sårat” lag genom att ge spelarna en tro på att man kan lyckas  d v s ökat engagemanget i laget genom att övertyga spelarna om att de så pass skickliga att de kan vända spelet. Det är precis detta jag hoppas på i skrivande stund när mitt favoritlag i ishockey just nu ligger under 1 – 3 inför tredje och sista perioden.

 

PS Vad tror du hände för mitt favoritlag ikväll, jo coachen gjorde precis som jag sa (fast det berodde förstås inte på mig eftersom mitt inlägg inte ännu är publicerat) och laget kom ut som ett annat lag och gick från 1 – 3 till en vinst med 4 – 3 😊! Heja Växjö Lakers!

 

Gert Ohlin

Sustainable Performance

[email protected]

0768-93 12 246

 Återkoppl


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: