Utmana dig själv så ökar ditt engagemang

Är det här din första kontakt med min blogg, rekommenderar jag att du först läser mina tidigare inlägg från januari 2020 eftersom dessa är början på ett tema jag kommer att skriva kring en tid framåt.

Samtliga delar i serien kring engagemang bygger på den arbetspsykologiska forskningen och litteraturen som jag tagit del av och som du finner på http://www.sperab.se/default.asp?PageID=512 och/eller genom mina tusentals samtal med företagsledare/chefer/idrottsutövare med flera genom alla år jag verkat som Prestationsutvecklare.

 

En majoritet av oss människor går igång på utmaningar så länge som dessa upplevs som möjliga att klara av eller åtminstone värda ett försök att klara av. Utifrån ett engagemangsperspektiv handlar detta om ”meningsfullhet” d v s en ”sak” som vi ser en verklig mening i. För vem vill väl inte lyckas med att klara av en utmaning? För att inte förenkla eller generalisera för mycket är behovet av utmaningar förhållandevis individuellt och kopplat till vår personlighetstyp.

 

De som ägnar sig åt t ex elitidrott har ett större behov av utmaning för att gå igång och får energi jämfört med en majoritet av oss andra vanliga dödliga. Detsamma gäller särskilt för ”entreprenörerna” d v s de som drivs av att utveckla nya koncept och verksamheter. Det som gör en utmaning till en engagemangsfaktor är möjligheterna till framgång som ligger i själva utmaningens kärna. Ju fler gånger en person lyckats med en utmaning ju mer ökar behovet av utmaningar inte minst beroende på engagemangskickarna hen får av att lyckas med dessa. Lägg därtill känslan av meningsfullhet som en utmaning ofta innebär. Skulle den inte upplevas som meningsfull är utmaningen i sig alldeles för stor, kanske rent av omöjlig att klara av vilket direkt påverkar engagemanget negativt för densamma.

 

Du som känner att ditt engagemang för ditt arbete, för ditt idrottsutövande eller för din fritidssysselsättning börjar att avta så rekommenderar jag starkt att du utmanar dig själv alternativ att du ber någon i din omgivning att utmana dig. Tro mig, du kommer med stor sannolikhet att gå igång på detta d v s engagera dig under förutsättning att du ser en möjlighet att klara av densamma.

 

En idrottsutövare som börjar att hänga med huvudet kan man som coach hjälpa genom att utmana hen. Detta vet alla kloka idrottsledare vilket gör att dessa sista rader i inlägget var helt onödiga.

 

Ha nu en härlig torsdag + ett fint slut på årets första månad!

 

Gert Ohlin

Sustainable Performance

[email protected]

0768-93 12 246

 

Kategori: Allmänt
Taggar: Engagemang, Utmaning;

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: