Så lätt det är att underskatta rollen som chef

Kastrup/Köpenhamn och det är torsdag strax före lunch och jag skall snart gå ombord på tåget hem till Växjö för att påbörja min Jul- och Nyårsledighet. Jag har fortfarande några småsaker att styra med vid hemkomsten, men därefter blir det nu ledigt ända fram till den 7/1. Dock kommer jag att göra ett avsteg från ledigheten för att åka på ett kundmöte den 3/1 på eftermiddagen, men annars så blir avkoppling och vila för hela slanten. Detta betyder att dagens inlägg blir det sista för i år och nästa inlägg kommer jag först att skriva den 7/1 2013.

Innan jag tar tåget hem för att fira Jul vill jag dela med mig en erfarenhet kring hur oerhört lätt det är att underskatta rollen som chef i förhållande till medarbetarna. Tidigare här i veckan har jag suttit med chef som inte för sitt liv kunde förstå varför medarbetarna har sagt en sak till hon/han och en annan sak till mig som konsult. Enligt min långa erfarenhet vet jag att de absolut flesta medarbetare tänker på vad de säger till sin chef i bemärkelsen att de inte vill störa sin relation med chefen. Det är ju faktiskt chefen som både sätter lönen och avgör karriären framåt på arbetsplatsen. Väldigt få människor skjuter sig själv i foten på ett sådant medvetet sätt att man säger exakt vad man tänker och tycker till sin chef. Det måste i så fall till en minst sagt extraordinär relation mellan chef – medarbetare för att detta skall vara möjligt.

Med dessa avslutande tankar vill jag nu tillönska dig en riktigt God Jul och ett fantastiskt Gott Nytt År!!


Gert OhlinBättre fart på julruschen i Oslo

Oslo onsdag kväll och jag skall strax ut och äta lutefisk med en av mina kunder här i Norge, men innan jag gör det tänker jag dela några tankar med dig.

Jag vet inte vad du har för intryck, men för egen del tycker jag att Julruschen i år är något lugnare än vanligt. De vanligtvis långa köerna tycker jag hittills lyst med sin frånvaro. Däremot har jag noterat ett väldigt ”spring” här på gatorna i centrala Oslo – fast det är klart ”Norge med alla sina oljepengar”.

Ha en trevlig kväll så återkommer jag imorgon

Gert OhlinVi föds som rättvisa individeer - vad händer sen?

Tisdag eftermiddag och jag skall strax sätta mig i bilen och fara vidare härifrån Kil till nästa äventyr i Oslo. Innan jag gör det tänker jag bara skriva några rader här på bloggen.

På vägen hit till Kil tidigare idag hörde jag ett mycket intressant inslag på P1 angående att vi redan som mycket små barn vet vad rättvisa handlar om. Redan som 1-åringar kan vi reagera på orättvisor visar nu färska forskningsresultat. Det som direkt slog mig när jag hörde detta var – vad händer sen i livet? Alla orättvisor som vi ser i dagens värld både här i Sverige och internationellt skulle ju aldrig funnits om vår medfödda känsla för rättvisa inte gått förlorad på vägen genom livet. Vad är det för samhälle vi har byggt upp egentligen?

Med dessa tankar önskar jag dig en fortsatt trevlig tisdag


Gert OhlinTrevligt med julbonus, men är det affärsmässigt motiverat?

Måndag kväll och jag skall strax avsluta mina förberedelser inför morgondagens resa upp till Värmland, men innan jag gör det skriver jag några rader här på bloggen.

I flera länder nere på kontinenten får de anställda en större eller mindre julbonus i form av extra pengar i ”lönekuvertet”, det är inte ovanligt med hel extra månadslön just i december. Även här hemma i Sverige är det vanligt att det blir lite extra pengar till jul på grund av företagens bonussystem. Dessa är pengar är förstås mer än välkomna för anställda. Frågan är mera huruvida detta, d v s bonusen, är affärsmässigt motiverat. För egen del är jag mycket skeptisk till allt vad bonussystem handlar om. De eventuella effekter som kan noteras är enligt min uppfattning mer kopplade till att det funnits tydliga mål att förhålla sig än att pengarna i sig är prestationsdrivande. Häromdagen läste jag några intressanta artiklar som verkligen stärkte mig i min negativa syn på bonussystem. Läs gärna du också! http://www.va.se/nyheter/debatt-bonusprogram-66905 och http://micco.se/2011/05/pengar-%E2%80%93-det-dyraste-sattet-att-motivera-manniskor/

Ha en fortsatt trevlig kväll önskar

Gert Ohlin

Du är vad du gör

Fredag eftermiddag och jag skall strax sätta mig bilen och åka hem efter två spännande dagar här på västkusten. Tidigare idag på morgonen hade jag förmånen att få lyssna på en kollega i konsultbranschen som bl a talade om sambanden mellan den vi är och et vi gör.

Inspirerad av detta har jag under dagen funderat vidare på detta och kommit fram till att det ligger en hel del i rubriken för dagens inlägg d v s vi är eller snarare bilden av oss påverkas starkt av det vi gör. Samtidigt är det förstås även så att det vi gör påverkas väldigt mycket av den vi är.

Med dessa korta rader vill jag önska dig ett fint tredje Advent


Gert OhlinLucia sprider ljus

Lucia morgon och jag skall strax sätta mig i bilen för att åka ut till veckans sista uppdrag borta på västkusten och kanske till med och jag kan lysa upp tillvaron.

Jämfört med mörkret uppe i Norrbotten där jag varit tidigare i veckan är det rena ljusterapin här nere i Småland trots att himmeln går i mörkgrått idag. Lucia har verkligen valt rätt tid på året att komma hit med sitt ”ljus i håret”. Nattens överenskommelse kring en gemensam banktillsyn inom EU hoppas jag också kan bli ett ljus i det mörker som råder över hela Europa idag. Det ser ju just nu ganska mörkt ut för de flesta branscher när det gäller utsikterna för 2013 , kanske Lucia också kan bidra med ljus även över dessa.

Stjärngossehälsningar från

Gert Ohlin121212

Onsdag sen eftermiddag och jag skall strax gå ombord på flyget hem till Växjö det här magiska datumet. Hörde på TV att det dröjer hela 89 år tills nästa gång det ett liknande ”magiskt” datum blir aktuellt.

Alla dagar är ju egentligen början på resten av våra liv, så varje ny dag är ju faktiskt en unik möjlighet att börja på något nytt eller göra upp med sitt förflutna. Eftersom 121212 är ett unikt datum kände jag extra stora krav på mig idag på morgonen att verkligen göra en skillnad för både min omgivning som för mig själv. Huruvida jag har lyckats med att göra något nytt och bättre idag jämfört med alla andra dagar, återstår att se lite längre fram. Jag har i alla fall idag försökt att förändra mig till det bättre. Det vore extra roligt om dagen idag kunde bli en vändpunkt att minnas framöver.

Ha en fortsatt härlig 121212!!!

Gert Ohlin

Nya jultraditioner

Tisdag sen kväll och jag har precis kommit upp på mitt rum här på mitt favorithotell i Luleå, Artic hotell. Utanför blåser det en isande vind det känns verkligen att jag hamnat i nordliga breddgrader.

Vi närmar oss med stormsteg Julen med alla dess traditioner och det har fått mig att tänka på det här med vilka traditioner vi har på våra arbetsplatser så här i december. Enligt mening har det inte sällan gått lite för långt med det här med julbord och julgåvor till medarbetarna. Alltför ofta ser jag det gått så mycket tradition i arbetsgivarens julbord och/eller julgåvor att det hela har gått från gåva till rättighet. Ja, till och med så långt att blir det inte lite mer eller lite bättre än föregående år så blir de flesta besvikna. Enligt min mening är det hög tid att tänka lite nytt när det gäller det här med julbordsätande och julgåvor på arbetsplatserna.

Återkommer med fler funderingar från Stockholm imorgon.

Gert Ohlin

Speciella dagar

Måndag sen kväll och jag konstaterar att vissa dagar är lite speciella och annorlunda jämfört med de flesta andra. Det inte bara för att det i dag är Nobeldagen som jag tycker den här måndagen har varit lite speciell, det har hänt en massa helt oväntade saker som jag tvingats förhålla mig till. Tur man är så dynamisk och flexibel som jag ibland påstår att jag är.

Vi hörs från Luleå i morgon.

Gert Ohlin


Knappast så enkelt som "vill du så kan du"

Fredag morgon och jag tvingas konstatera att jag inte lyckades frigöra några minuter i går när jag var uppe i Umeå till lite bloggvård. Just nu går allt i 250 knyck och då gäller det att ”hålla i ratten” d v s göra de riktiga prioriteringarna.

På vägen hem sent igår kväll hörde jag en idrottsledare som sa att det är så enkelt som ”vill du så kan du”. När jag hörde det sägas så höll jag till en början bara med och nickade instämmande i min ensamhet där i bilen på de snömoddiga vägarna. Men redan efter några mil konstaterade jag att verkligheten ofta är betydligt mer krass än så. Det räcker förstås aldrig enbart med att vilja, trots att viljan och engagemanget för uppgiften är mycket väsentlig, för att kunna. För att vi skall kunna måste vi självfallet ha kompetens för att klara av uppgiften men vi behöver framförallt en massa andra förutsättningar – arbetsförutsättningar d v s det område som jag nu arbetat med i drygt 31 år.

Mer kring detta tema återkommer jag till i annat sammanhang, men fram till dess vill jag önska dig en riktigt trevlig Andra Advent.

Gert Ohlin


Tack och lov för fyrhjulsdriften

Det är sent onsdag kväll och jag har äntligen lyckats klämma in min bil i en djup snödriva efter dagens 100 mila resa från Småland via västkusten hit upp till Stockholm. Hade det inte varit för min bils fyrhjulsdrift hade jag med all säkerhet fortfarande befunnit på vägarna, såvida jag inte gett upp och stannat för natten någon annanstans.

Eftersom klockan nu är alldeles för mycket för att jag skall orka skriva något mer ber jag helt enkelt att få återkomma i morgon ifrån Umeå med några tankar.

God natt önskarGert OhlinRSS 2.0