Perfrormance Management i motionsspåret

Fredag lunch och jag gläds åt det snart är helg igen, dock återstår en hel del att göra plus bilresan hem till Växjö.

Följer du mig på Twitter så har du under veckan läst att jag blivit väldigt förtjust i min nya App – RunKeeper. Skulle du mot förmodan undra varför, så är svaret mycket enkelt – det handlar helt enkelt om Performance Management i motionsspåret för min del. Jag är helt övertygad att mitt motionerande kommer att öka både i volym och i kvalitet genom den energi jag får genom RunKeeper. Efter varje motionspass får jag utförlig data över vad jag har presterat, inte minst påverkas jag av mängden kalorier jag förbrukat. Till helgen hoppas jag att jag kan förbruka en hel massa nya kalorier.

Önskar dig nu en riktigt skön helg!

Gert Ohlin

Performance Management

Torsdag lunch och inte en ärtsoppa i närheten, det blir att försöka hitta något annat matnyttigt. Innan jag kan belönar mig själv med lite lunch känner jag att jag bör uppdatera min blogg.

Dagens inlägg tar upp ett ämne jag tidigare varit inne på här bloggen. Det som inspirerade mig till detta var en bok jag hittade i min bokhylla igår som nästan glömt bort. Boken är på danska och heter ”Ledelse via nyckeltal” och är skriven av mina tidigare kollegor Lars Birk och Jesper Erichsen 1994. I min bok finns en dedikation till undertecknad där jag tackas för den inspiration och det input jag gav författarna under deras arbete med boken. När jag idag går igenom boken konstaterar jag att den är mer aktuell än någonsin. Begreppet Performance Management som jag har resonerat om flera gånger här på bloggen har flera av sina rötter i det som Lars och Jesper skriver om.

I boken skriver Lars och Jesper att vinsterna med att leda en verksamhet med nyckeltal är många och inte minst vinner man följande:

1) Bättre och effektivare styrning av verksamheten
2) Snabbare reaktionstider (d v s tiden från problem till lösning)
3) Resultaten synliggörs för alla
4) Lättare att identifiera problem och möjligheter i verksamheten
5) Hjälp till att förklara och beskriva orsakssammanhang
6) Verktyg för att optimera värdeskapande externt och internt

När jag går igenom listan ovan ser jag att dessa punkter är exakt desamma som gäller för Performance Management.

Önskar dig en fortsatt trevlig torsdag!


Gert OhlinIntresset styr koncentrationen

Onsdag lunch och jag har precis avslutat ett längre telefonmöte. Måste erkänna att det alltid är lika svårt att hålla koncentrationen uppe under långa telefonmöten.

Kopplat till förmiddagens erfarenheter känner jag för att kort resonera kring sambandet mellan vårt intresse för ”frågan” och vår fokusering/koncentration på densamma. Frågor vi är intresserade av är naturligtvis betydligt enklare att fokusera på eller koncentrerar oss på jämfört med dem som vi är mindre intresserade av. Detta betyder att vi måste anstränga oss betydligt mer på de frågor som inte är så intresserade av. Med andra ord så hoppas jag att du enbart arbetar med frågor som du är klart intresserade av.

Ha en trevlig onsdagskväll önskar


Gert Ohlin

Påkostad personalfest enbart kul för stunden

Tisdag morgon och nyheterna har återigen präglats av den senaste tidens mediadrev kring dyra och lyxiga personalfester inom statsverket. Eftersom frågan ligger mycket nära min dagliga verksamhet som arbetsplatsutvecklare lyssnar jag förstås särskilt uppmärksamt.

Till att börja med är det självklart att även personalen inom staten då och då skall bjudas på en fest som en del av den nödvändiga personalvården. Däremot kan en personalfest endast aldrig bli något annat än en ”symbolhandling” där arbetsgivaren kan visa i handling att man uppskattar medarbetarnas insatser. Någon effekt på arbetsmiljön (den psykosociala) bör man inte räkna med lika lite som att en personalfest har någon bestående effekt på motivationen. Det finns också ett stort problem med personalfester i den bemärkelsen att medarbetarna ofta förväntar sig mer och mer av dessa. En personalfest som inte lever upp till medarbetarnas förväntningar får snarare en negativ effekt på motivationen. I detta sammanhang blir intressant och se vad t ex SÄPO kommer göra nästa år.

Ha en fin tisdag önskar


Gert OhlinMätbara resultat driver prestation

Måndag morgon och jag sitter och lägger sista handen vid min planering inför veckan. Innan jag ger mig i kast med arbetsveckan på allvar tänker jag dela en tanke med dig här på bloggen.

I förra veckan fick jag tips om en app som heter RunKeeper och som registrerar en massa värden och resultat när du är ute och motionerar. När jag prövat på att använda appen så måste jag erkänna att den fick effekt direkt. Helt plötsligt får jag en massa värden att förhålla mig till vilket i sin tur ökade min motivation att fortsätta att motionera. Detta borde jag naturligtvis insett utan att pröva själv, för det är ju precis vad jag ”predikar” om i mitt värv som konsult d v s att leda verksamheten med mål- och resultatstyrning i stället för att detaljstyra den.

Ha en trevlig och framgångsrik arbetsvecka önskar


Gert Ohlin

Äntligen satsningar på forskning och infrastruktur

Fredag eftermiddag och jag tar en paus på min resa från Göteborg till Stockholm för lite bloggvård.

Under min resa har jag via radion tagit del av regeringens budgetambitioner inför nästa år. Det verkar nu som om de senaste årens försiktighet äntligen ersatts av en rad offensiva satsningar. De satsningar som nu planeras på forskning och infrastruktur tycker jag är precis vad landet behöver.

En trevlig helg önskar


Gert Ohlin

Mössan i hand

Torsdag kväll och jag har precis kommit hem efter dagens äventyr i Köpenhamn. Innan jag kan sluta för dagen måste jag förbereda mig inför morgondagens möte kring vårt forskningsprojekt Top Performance. I morgon blir det Göteborg för min del och till detta skall jag lägga helgen som jag tänker fira i Stockholm.

Innan jag avslutar dagens bloggande vill jag skänka Greklands premiärminister en tanke, en tanke om medkänsla. För hur ”kul” kan det vara att resa runt till Europas ledare med mössan i hand och be om anstånd med de stora lånen. Den ekonomiska krisen i Sydeuropa och på Irland är sannolikt större än vad någon kan överblicka idag och för egen del har jag svårt att se hur Euron kan överleva i ett längre perspektiv.

Ha en trevlig torsdagskväll önskar

Gert Ohlin


Skogsnäringen står inför stora utmaningar

Onsdag morgon och jag konstaterar att mina planer för veckan redan har raserats, men och andra sidan är det ju därför man planerar d v s att ha något att utgå ifrån när verkligheten inte blir den tänkta.

Det sägs att man blir mindre flexibel och dynamisk med åren, för egen del vågar jag faktiskt påstå att detta inte alls stämmer in på mig. Jag känner tvärtom att jag för dag som går blir mindre och mindre stressad/påverkad när planeringen rasar samman och jag får styra/planera om hur jag skall använda min tid.

Innan jag ger mig i kast med dagens första uppgift tar jag tillfället i akt och skriver av mig lite frustration över Skogsindustrins rop på en räntesänkning för att pressa ned kronan och därmed underlätta konkurrensen gentemot konkurrenterna inom Euro-området och Nordamerika. För egen del menar jag att Skogsindustrin många år haft en oerhörd fördel av en svag krona gentemot de större konkurrenterna på världsmarknaden. Eftersom jag har en hel insikt i vad som sker inom Skogsnäringen vågar också påstå att man under alla dessa ”goda år” försuttit chansen att effektivisera verksamheten. Enligt min mening ligger skogsindustrin långt, långt efter verkstadsindustrin när det gäller moderna och effektiva arbetsmetoder. Endast ett marginellt antal företag inom skogsindustrin arbetar t ex med Lean eller motsvarande modeller, vilket kan jämföras med verkstadsindustrin där detta ofta idag har pågått i tio år eller mer. Tveklöst blir det nu så att skogsindustrin tvingas gå igenom ett riktigt stålbad, tyvärr till stor del på egen beskyllan men och andra sidan kommer framtidsutsikterna att bli bättre efter ”badet”.

Ha en trevlig onsdag önskar

Gert Ohlin

Samband mellan förväntningar och resultat

Tisdag morgon och jag precis vaknat upp här på mitt favorithotell (Artic hotell) i Luleå. Innan jag går ned och äter frukost tänker jag skriva rader här på bloggen. Resten av dagen här uppe i norr blir en dag full av spännande möten så mina förväntningar inför dagen är väldigt stora.

Jag vet inte hur det för dig, men för egen del så upplever jag ett ofta att det finns ett tydligt samband mellan mina förväntningar och de resultat som mina aktiviteter ger. Det finns förstås i grunden i naturlig förklaring till detta samband på så sätt att jag lägger in lite extra energi i de aktiviteter jag förväntar mig skall bli framgångsrika, för vem vill inte att förväntningarna skall uppfyllas? Tråkigt nog är det också tvärtom d v s något jag inte tror på blir sällan framgångsrikt eftersom jag sannolikt ger upp för tidigt p g a att jag inte förväntat mig att det hela skall lyckas.

Ha en riktigt bra tisdag önskar

Gert OhlinSensommaren sjunger på sista versen

Måndag eftermiddag och jag har precis packat väskan inför veckans resor kors och tvärs över landet. Ett dilemma jag har haft när det gäller min packning var huruvida jag kan köra med kortärmade skjortor eller inte. Väderprognoserna för veckan indikerar ju faktiskt att sensommaren är nu sjunger på sista versen samtidigt som hösten knackar på dörren.

Igår slogs det värmerekord för året med 31,3 i Kristianstad och fortfarande idag är värmen påtaglig här hemma i Växjö. Fast om jag jämför med värmen nere i Italien så är det förstås nästintill svalt. Under min semester nere i Italien så hade vi som mest 39,5 i skuggan och snittet låg säkert runt 33 – 34 grader under de veckor vi var där nere.

Önskar dig nu en skön vecka oavsett temperatur och klimat i övrigt!

Gert Ohlin

Helhjärtad insts eller ingen alls

Fredag eftermiddag och jag står i färd med att strax vända tillbaka hem till Sverige och Växjö efter dagens utflykt det ”dejlige Kobenhavn”. Du som följer mig här på min blogg vet ju sedan tidigare att jag är en stor vän och vår södra grannland Danmark, därför förstår säkert att jag har haft en fin dag idag.

Innan jag önskar dig en trevlig helg härifrån Köpenhamn vill jag dela med mig av en tanke som slog mig tidigare idag under ett samtal. Det som blev så uppenbart för mig var att det alltid krävs en 100:a procentig insats d v s en helhjärtad och fokuserad insats för att lyckas i den värld vi lever idag. Konkurrensen är så benhård både på marknaden och i arbetslivet att några halvhjärtade insatser är dömda på förhand att misslyckas. Med utgångspunkt i detta är det därför avgörande att alltid prioritera ett begränsat antal aktiviteter så att en helhjärtad och 100:a procentig insats blir möjlig.

Nu önskar jag dig till sist en 100:a procentigt trevlig helg

Gert Ohlin


Gladare och mindre stressat

Torsdag förmiddag och jag sitter på tåget på väg till Dalarna och reflekterar över intrycken jag fått under min första arbetsvecka sedan semester. När jag ser mig omkring här i tågkupén överensstämmer bilden väldigt väl med intrycken av alla de samtal jag haft hittills den här veckan. För mig är det helt uppenbart att människor är både gladare och mera avstressade nu jämfört med hur jag upplevde det före semestern d v s i månadsskiftet juni – juli. Den naturliga förklaringen är förstås att semesterledigheten gjort nytta.

Tänk om vi alla hade möjligheten att behålla denna mera avslappnade och glada attityd under resten av året! Jag är övertygad att detta skulle påverka både folkhälsan och effektiviteten i samhället. För självfallet är det så att vi gör bättre ifrån oss när vi är glada och mindre stressade, eller hur?

Glada och avslappnade hälsningar från tåget till Mora

Gert OhlinTop Performance

Onsdag eftermiddag och jag tar en paus i mitt arbete för lite bloggvård. Nu inne på min tredje arbetsdag efter semestern börjar jag så smått att känna att jag har läget under kontroll igen.

Mycket av mitt arbete kommer i höst att handlar om vårt forskningsprojekt Top Performance vilket jag hoppas även intresserar dig som läser min blogg. Jag kommer regelbundet att informera om hur projektet utvecklas och så snart vi hittat nyckeln till hur man lyckas topprestera uthålligt kommer du att bli en av de första som får del av denna kunskap – spännande eller hur?

Ha en trevlig onsdagskväll önskar

Gert OhlinSpännande höst

Tisdag morgon och jag skall precis köra igång andra arbetsdagen efter semestern. Men innan jag gör det på allvar tänker jag dela några tankar med dig.

Det världsekonomiska läget och krisen för Euron kommer sannolikt att starkt påverka höstens aktivitetsnivå här hemma i Sverige, men hur mycket och på vilket sätt är det nog ingen som riktigt vet idag. För egen och för Sustainable Performances del hoppas jag att hösten blir betydligt bättre än vad våren blev. Innan jag fick på semester fick jag en känsla av att hösten kommer att bli riktigt bra, låt oss hoppas att denna känsla kommer att visa sig bli riktig när vi så småningom summerar hösten i slutet på året.

Ha nu en bra fortsättning på dagen och veckan önskar

Gert Ohlin


Nu bloggar jag igen!

Måndag kväll och jag har precis avverkat min första arbetsdag efter en fantastiskt skön semester nere i Toscana. Tyvärr har jag förstått att vädret här hemma i Sverige inte alls varit som nere i Italien. Under hela semestern hade vi totalt 7 minuters regn, resten var det strålande sol och en temperatur som aldrig understeg 30 på dagarna (toppnoteringen vi hade var 39,5) och 22 på nätterna. Men nu är jag tillbaka i vardagen igen och ser framemot en mycket intensiv och spännande höst.

Under min semester kunde jag konstatera att Eurokrisen satt djupa spår i det italienska samhället. Trots högsäsong och semesterperiod var aktivitetsnivån den lägsta jag sett någonsin vad gäller sådant som brukar gå för högtryck under sommaren. Nyheterna startade varje dag med en redovisning av det ekonomiska och politiska läget och vad jag förstod så är alla djupt bekymrade över vad hösten kommer att innebära.

Samtidigt noterade jag att Italien trots Eurokrisen även i år nästan översvämmades av holländarna, det verkar inte som om krisen påverkat deras semestervanor alls. Vart du än vänder dig så hör du flamländska och ser bilar med gula registreringsskyltar. Däremot var antalet tyskar och danskar betydligt färre i år jämfört med hur var det under förra året, så här såg man att krisen sannolikt påverkat.

Nog om mina semesterbetraktelser nu, från och med idag så kan du räkna med att jag kommer att blogga i princip varje vardag.

Ha nu en bra början på höstsäsongen!

Gert Ohlin

PS Bilden ovan får symbolisera årets underbara semester. Ds


RSS 2.0