Lättare att kritisera andra än att själva göra

Torsdag kväll och jag har känner ett visst behov av att göra en s k avbön, dock inte som försvarsministern genom att avgå från min post. Tidigare i dag har jag suttit på ett interntmöte och agerat som en vanlig mötesdeltagare. Redan efter en kort stund började jag känna mig en aning obekväm i denna roll jämfört med min vanliga roll som konsultativ betraktare av andras möten. Efter mötet var jag tvungen att konstatera att jag är väldigt besviken över mitt eget agerande och hade jag varit konsult sett något motsvarande hade min dom varit mycket hård gentemot vederbörande.

 

Jag kan nu så här på sena kvällen konstatera att det är betydligt lättare att kritisera andra än att leva som jag lär. Det enda jag kan skylla på är att mina dryga 28 år som konsult gjort mig ”miljöskadad” i den bemärkelsen att jag har svårt att agera utanför denna roll.

 

Med självkritiska hälsningar önskar jag dig en fin avslutning på veckan

 

 

Gert Ohlin


Nu har det vänt!

 

Onsdag kväll och jag såg precis på Rapport att Konjunkturinstitutet idag presenterat mycket starka siffror på att konjunkturen är på väg uppåt igen. Jag blev verkligen glatt överraskad över detta trots att jag noterat en del svaga tecken på detta ute hos mina kunder. Låt oss nu verkligen hoppas att uppgången kan fortsätta utan att störas av några orosmoln såsom t ex en ny oljekris som redan en del experter varnar för.

 

En förbättrad konjunktur och en större optimism i samhället är precis vad vi behöver för att kunna göra något åt den höga arbetslösheten, särskilt bland ungdomarna. För egen och mina kollegors del är förstås också en förbättrad konjunktur en välkommen Påskpresent.

 

Trevlig lillördag önskar

 

 

Gert Ohlin


Lean ger delaktighet och påverkansmöjligheter

Tisdag kväll och har precis satt mig framför datorn efter en härlig vårutflykt ned till Skåne tidigare idag. Solen flödade och värmen låg runt knappa 15 grader nere i Malmö men när jag däremot närmade mig Smålandsgränsen stod termometern på hela 19 grader. Det känns overkligt att det till helgen enbart skall bli någon enstaka plusgrad på dagarna, men strunt i det nu.

 

Under mitt möte nere i Malmö fick jag åter ett levande exempel på vad LEAN kan betyda för delaktigheten och känslan av påverkansmöjligheter. Sedan jag besökte den här kunden sist har man infört en LEAN-besläktad arbetsprocess vilket förklarade den märkbara förbättringen av medarbetarnas delaktighet och påverkansmöjligheter. Jag har tidigare här på bloggen propagerat för LEAN utifrån just dessa effekter, vilket jag återkommer till nu. Jag menar på fullt allvar att den största effekten av ett LEAN-orienterat arbetssätt ofta är den effekt detta får på medarbetarnas känsla och upplevelser av delaktigheter och påverkansmöjligheter.

 

Fortsatt trevlig tisdag önskar

 

 

Gert Ohlin

 


Första turen för säsongen

Måndag förmiddag och jag har fått en lucka i mitt schema här uppe i Umeå där jag befinner mig idag. Den här luckan ser jag till att täppa igen med lite bloggvård, särskilt eftersom jag inte fick tillfälle i fredags när jag var i Köpenhamn.

 

I helgen har jag för första gången den här säsongen varit ute på vägarna med min MC, de första turerna på två hjul är alltid lite speciella så här på våren efter en lång seg vintersäsong med mycket abstinens. I lördags var vi väldigt många motorcykelfantaster som var ute och lufta hojen, igår söndag var det lite mer glest men det kanske berodde på att det var betydligt kyligare i luften igår jämfört med i lördags. Det är nu bara lite drygt fem veckor kvar tills min årliga MC-tur ut i Europa. I början på maj bär det av ned till Frankrike och franska Rivieran med Antibes som bas för lite kortare utflykter innan det bär hemåt igen via Monaco, Norditalien och Schweiz. Under de kommande fem veckorna blir det att försöka få så många mil i kroppen som möjligt inför den stundande resan på runt 550 mil.

 

Nu önskar jag dig en riktigt fin start på veckan så hörs i morgon igen!

 

 

Gert Ohlin


Kortsiktighet inte hållbart i längden

Torsdag kväll och jag har avslutat en av dessa sällsynta ”hemmadagar” d v s en heldag hemma på hemmakontoret. Planen för dagen var annars att skulle befinna mig uppe i Dalarna, men jag fick helt enkelt inte ihop min reselogistik eftersom jag måste vara i Köpenhamn i morgon bitti.

 

Det händer lite av och till att jag får frågan hur jag ser på den allmänt rådande kortsiktigheten i näringslivet med tanke på vår signatur ”för långsiktigt hållbara prestationer” i Sustainable Performance. Det är klart att det ofta finns en konflikt mellan det kortsiktiga och det långsiktiga, men långt ifrån alltid. Ur ett rent lönsamhetsperspektiv kan det förstås vara så att det som är den kortsiktigt mest lönsamma lösningen inte är den som är mest lönsam på lång sikt. Ser jag till mitt eget kompetensområde, hur vi har det på jobbet, så är det nästan alltid så att det som är kortsiktigt fel även är fel i det längre perspektivet och även tvärtom förstås.

 

Tyvärr noterar jag alltför ofta att det finns ett kortsiktigt perspektiv även inom HR-området i bemärkelsen att man tar alldeles för lätt på problem inom arbetsmiljöområdet. Bara för att nämna något område så tar jag problemen med stress, där det inte sällan finns en attityd som kan beskrivas med ”det är lite stressigt just nu, men det lugnar säkert ned sig så småningom”. Detta är ett typiskt kortsiktigt perspektiv då man inte beaktar vilken risk en hög stress kan få på lite längre sikt.

 

Trevlig torsdagskväll önskar

 

 

Gert Ohlin

 


2012 och Machiavellis "läror" tillämpas än idag

Onsdag kväll och jag har kommit tillbaka efter en ”utflykt” till västkusten där jag varit på uppdrag tidigare idag. Nu när jag kom hem såg på Uppdrag Granskning på SVT ett intressant reportage om hur klädkedjan ZARA behandlar delar av sin personal. Eftersom mitt arbete handlar om arbetsplatsutveckling så är jag benägen att tro på det mesta som sades i programmet, trots att jag alltid är lite skeptisk till den här typen av reportage.

 

Skall man tro på det som kom fram i reportaget så är ledarskapet och synen på medarbetarna inom ZARA starkt influerat av det som Machiavelli skrev i sin berömda skrift ”Fursten” i början 1500-talet. Det inte utan att man blir lite avundsjuk på Machiavelli vars ”läror” fortfarande tillämpas 500 år senare, det vore ju en dröm om min egen bok ”Rätt förutsättningar på jobbet?” kunde få prägla de närmaste 500 åren fram till 2512. Skämt å sidor det är förfärligt och så bottenlöst obegripligt att arbetsgivare än idag använder rädsla som sitt främsta medel att leda sina medarbetare. Tyvärr är ZARA inte ett isolerat fall, tyvärr stöter jag på inslag av Machiavelli lite här och var under mina uppdrag.

 

Trevlig onsdagskväll önskar

 

Gert Ohlin


Nu är det fullt ös vill jag säga...

Tisdag kväll och jag har äntligen fått några ögonblick över för att vårda min lilla blogg. Gårdagen var så intensiv att det inte fanns en sekund över och hela dagen idag har varit full av viktiga aktiviteter liksom också resten av veckan kommer att bli. Jag hoppas det här med full fart även kommer att gälla för näringslivet i stort från och med nu. För vår del inom Sustainable Performance ser våren och resten av året väldigt positiv ut. Behovet av prestationsförbättrande åtgärder blir bara större och större samtidigt som jag ser att väldigt stora delar av arbetslivet präglas av riktigt dåliga arbetsförutsättningar.

Trevlig tisdagskväll önskar Gert Ohlin

Fredagar innebär ofta glada nyheter

Fredag kväll och mörkret har lägrat sig över Göteborg där jag befinner ikväll. Hela helgen blir det Göteborg för min del den här veckan.

 

Jag tror jag tidigare skrivit om min erfarenhet av fredagar och att dessa väldigt ofta innebär glada nyheter. Den här dagen blev inget undantag från regeln. I dag tog nämligen vårt projekt Top Performance ett stort steg framåt eftersom finansieringen av detsamma börjar att falla på plats. Med andra ord finns det anledning att fira lite extra ikväll.

 

Ha en trevlig helg önskar

 

 

Gert Ohlin


Inte en utan flera pudlar idag

Torsdag kväll och mörkret har lägrat sig över Umeå och Umeälven precis nedanför mitt hotellfönster på 11:e våningen med en vidunderlig utsikt. Ikväll känner jag mig inte ensam eftersom jag har ett antal pudlar runt omkring benen på mig…

 

Nu tror du säkert att jag gått och blivit helt galen och skaffat mig hund eller ännu värre ett helt koppel av hundar på gamledar? Men lugn så illa är det inte – förlåt alla hundägare men jag har inget alls emot hundar trots att jag är lite hundrädd, det jag menar med ”illa” är endast med tanke på de stackars hundarna i så fall med tanke på mitt ständiga resande. Med pudlar menar jag att jag idag tvingats erkänna ett antal misstag d v s jag har bara haft att lägga mig platt på marken och bara erkänna att jag gjort fel m a o jag har insett det meningslösa i att försöka förklara bort eller skylla ifrån mig. Oavsett om detta nu var rätt taktik eller inte så har jag de där pudlarna runt benen på mig ikväll och jag säker på att jag får sängsällskap hela natten. Men jag får väl använda mig av mitt eget råd till andra nu d v s att göra fel är ibland nödvändigt för att kunna utvecklas och bli bättre. Förhoppningsvis får jag därför vaknar upp imorgon utan hundar i sängen men med nyvunnen kunskap och insikt.

 

Trevlig torsdagskväll önskar

 

 

Gert Ohlin


Ställ högre krav på samarbete

Onsdag kväll och jag har precis landat i Umeå efter en lite märklig flygresa från Luleå via Arlanda, men tyvärr så lyckas jag inte alltid att optimera mitt resande helt. I stället för drygt 40 mil blev det en tur på 160 mil, tur att resan gick i luften och inte marken.

 

Tidigare idag hade jag ett samtal med en uppdragsgivare kring vikten av ett fungerande samarbete på arbetsplatsen. Nu är behovet av samarbete inget nytt, tvärtom skulle jag vilja påstå. Däremot har jag den uppfattningen att alldeles för många chefer och ledningar ställer för låga krav på medarbetarna att samarbeta med varandra. Det är tveklöst så att arbetsgivaren har rätt att kräva att medarbetarna skall samarbeta bra med varandra, d v s ingen medarbetare har rätten på sin sida om vederbörande inte bjuder till när det gäller att samarbeta med några/någon kollega på arbetsplatsen. Enligt min erfarenhet beror väldigt många av de samarbetsproblem som förekommer lite här och var på arbetsmarknaden på att ledarskapet inte varit tydliga i kravet på samarbete. Alldeles för ofta ser man mellan fingrarna och accepterar att enskilda medarbetare inte bjuder till eller rent av vägrar att samarbete på bra sätt. Nu skall jag och alla andra konsulter som arbetar med att lösa upp samarbetsknutar egentligen inte klaga över detta, det ger ju oss intäkter och förtjänster som vi annars inte skulle få. Trots detta tycker jag att det är minst sagt bedrövligt att man från arbetsgivarehåll så sällan använder sig av möjligheterna inom LAS för att korrigera samarbetssvårigheter på arbetsplatserna. Som medarbetare är man skyldig att samarbete med dem som arbetsgivare anger, här finns ingen valmöjlighet från arbetstagarnas sida.

 

Trevlig onsdagskväll önskas från Umeå

 

 

Gert Ohlin


Vett och etikett

Tisdag kväll och jag har precis checkat in på hotellet här uppe i Övertorneå. Efter att ha färdats från våren nere i söder upp hit till vintern i Tornedalen mår jag förträffligt. Det är visserligen vinter och natten kommer säkert att bli väldigt kylig men visst är våren på väg här uppe också trots att asfalten på vägarna fortfarande ligger dold bakom snö och is. I soliga lägen smälter faktiskt både snön och isen så sakteliga och en härlig vårvinterdag går verkligen inte av för hackor den heller.

 

På vägen upp hit hörde jag på radion att bruket av mobiltelefoner åter är på tapeten på sätt att tydligen finns en studie som visar att vår ständiga tillgänglighet försämrar våra sociala relationer. Det ligger säkert en hel del i detta och visst är det oerhört irriterande att dessa mobiler hela tiden får störa våra personliga möten och samtal. Det har tyvärr blivit så att det anses helt normalt att avbryta det personliga samtalet när som helst bara för att svara på ett mobilsamtal eller ett sms. För egen del är jag tyvärr inte mycket bättre själv, fast jag anstränger mig att stänga av mobilen så ofta som möjligt. För mig är det faktiskt inte ok att hela tiden avbrytas i ett samtal så fort en mobil ringer eller signalerar ett sms. Skulle jag få bestämma så skulle detta definitivt inte tillhöra vett och etikett idag, tvärtom är det att visa den/dem man samtalar dålig respekt.

 

Trevlig tisdagskväll önskar

 

 

 

 

Gert Ohlin


Våren är här!

Måndag kväll och jag kan meddela att våren är här, 15 grader varmt och strålande solsken i kombination med kolsvarta isar och knoppar som sväller ikapp med varandra. En bättre början på arbetsveckan har jag svårt att önska mig. Tidigare idag har jag varit fram och tillbaka till Halmstad och bara suttit i bilen och njutit av livet på vägen dit och hem igen.

 

Under resan hem diskuterade jag men en kollega hur oerhört fort tiden går så här års, till skillnad mot hösten är våren en tid med fart och fläkt både arbetsmässigt och i naturen. Under våren har vi också ett antal helger som minskar ned antalet arbetsdagar så för egen del har jag inte många lediga dagar kvar tills jag tar min årliga vårsemester och far ned till franska Rivieran på min motorcykel. När jag väl är hemma igen i slutet på maj är det bara en så där 6 veckor kvar innan sommarledigheten, ja helt plötsligt börjar jag fundera på sommaren. Men det kanske inte är så konstigt i det fina vårvädret?

 

Ha nu en härlig vårvecka så hörs vi ifrån Övertorneå i morgon kväll (där uppe är nog våren ganska avlägsen kan jag tänka mig).

 

 

Gert Ohlin


Varsel står för dörren?

Fredag kväll och jag har precis kommit tillbaka efter min lilla utflykt till västkusten. Innan jag ta helg tänker jag bara skriva av lite oro som jag fått i kroppen tidigare idag.

 

Osäkerheten när det gäller konjunkturläget börjar bli alltmer besvärande för industrin och utvecklingen så här långt under året gör heller ingen glad, trots att det finns ett antal ljuspunkter. Trots detta bedömer jag att vi återigen står inför en våg av varsel såvida inte det händer något radikalt positivt på världsmarknaden. Vi har redan en alldeles för hög arbetslöshet och skall den fyllas på av stora varsel igen så blir det inte roligt. En sak som oroar är förstås även skuldkrisen i Grekland, Italien, Spanien, Portugal och Irland. Vad händer när det sannolikt ofrånkomliga händer att Grekland ställer in sina betalningar och går i konkurs, kommer EU att kunna förhindra att detta inte sprider sig vidare till Italien, Spanien och Portugal i första hand? För egen del är tyvärr ganska övertygad att Grekland inte kommer att klara sig, det skett hittills är bara att man köpt sig lite tid.

 

Med dessa oroande tankar går jag nu till helg, men jag hoppas att du kan slå ifrån dig dessa och ändå glädjas åt helgen som kommer precis som jag trots allt kommer att göra.

 

Trevlig helg önskar

 

 

Gert Ohlin


Balans i livspusslet

Torsdag kväll och jag skall strax ut och äta en bit mat med min kund här på västkusten där jag befinner mig idag. Alla dem som känner mig väl funderar säkert en hel del på hur tänker för egen del med tanke på mina arbetsvanor när jag skriver det jag kommer att göra här nedan.

Löpsedlarna skriker ut idag att vår Statsminister och hans fru nu gått skilda vägar och vad jag förstår så spekuleras det vilt om orsakerna bakom. För egen del har jag förstås inte en aning men det är ju inte första gången som personer i utsatta situationer såsom politiker, företagsledare m fl hårt arbetande individer inte kan hålla ihop sina privata relationer. Nu är det också min uppfattning att väldigt många i vårt samhälle har svårt att finna balansen i livspusslet. Kraven i arbetslivet är idag så pass hårda för de flesta att privatlivet ofta kommer i kläm vilket naturligtvis är påfrestande för relationerna. Jag ser inte att vi kan fortsätta med en sådan samhällsutveckling som vi har idag, den är verkligen inte hållbar varken på kort eller längre sikt.

Hur jag får det ihop för egen del som ständigt är på resande fot begriper jag egentligen inte, hade det inte varit för min fantastiskt förstående och stöttande fru så hade även jag varit illa ute. Samtidigt får jag mig alltid en tankeställare när jag får höra talas om vilka tribut som ett hårt arbetsliv för med sig för andra, men därifrån till att i grunden förändra min egen situation är det tyvärr ett avstånd – ett avstånd som jag trots allt ganska ofta försöker att täppa till genom att dra ned på tiden jag arbetar. Vem vet kanske jag lyckas till sist att få en lite bättre balans mellan arbetet och fritiden innan jag går i pension.

Trevlig torsdagskväll önskar

Gert Ohlin

Dra in de pengar du vill spendera

Onsdag kväll och jag skall strax avsluta en lång dag fram datorn, men innan jag gör det blir det lite bloggvård.

Häromdagen träffade jag ett företag som ingår i en större internationell koncern där man har intressant ledstjärna för sin verksamhet – dra in de pengar du vill spendera eller omvänt spendera bara så mycket pengar som du kan dra in. För en smålänning känns detta mycket bekant och jag inser klokskapen i denna självklara ledstjärna. Ser jag sedan till ett antal mycket framgångsrika och kända svenska företag så vet jag att en huvudorsak till framgångarna ligger i just detta självklara d v s att inte spendera mer än man kan dra in. Ser vi på motsatsen d v s alla de många företag som har haft och har problem så är flertalet av dem samtidigt mycket hårt skuldsatta.

Tänk om Grekland och alla andra länder som nu hamnat i en skuldkris levt efter devisen/ledstjärnan – dra in de pengar vi skall spendera, så hade läget i Europa i dag varit helt annorlunda.

Ha nu en trevlig onsdag kväll hälsar

Gert Ohlin

Rationell eller emotionell, det är frågan?

Tisdag kväll och jag har ”mellanlandat” på Hovedbanegarden i Köpenhamn i väntan på mitt tåg tillbaka hem till Växjö efter en intressant dag borta i Middelfart på Fyn. Trots en underbar vårsol och fullt av vårblommor i rabatterna kändes våren långt borta i den iskalla vinden, förhoppningsvis upplever vi nu det sista av vinterkylan åtminstone här nere i ”södern”.

I mitt arbete som ”ledningsgruppsutvecklare” stöter jag ofta på situationer där det blir extra tydligt hur stor skillnaden är mellan det rationella och emotionella agerandet. Det flesta beslutsfattare har ibland svårt för att medge att de låter sig påverkas mer av det emotionella än av det rent rationella. I min värld är gränssnittet mellan det rationella och emotionella både stort och luddigt till sitt ”utseende”, vilket inte gör det enklare att ta in. De som hävdar att de enkelt kan hålla isär de rationella grunderna för ett beslut ifrån de emotionella grunderna tvivlar jag väldigt ofta på. Min erfarenhet säger mig att vi påverkas betydligt mer än vi tror av våra känslor. T ex vi låter oss ofta påverkas av vår relation till den person som föreslår oss något på så vis att om vi gillar personen ifråga ser mer vi positivt på förslaget än om förhållandet är tvärtom d v s vi ogillar den föreslår oss något mer eller mindre oavsett det rationella i det hela.

Nej, nu måste jag rusa ned på rätt perrong och finna mitt tåg hem till Växjö.


Gert Ohlin

Säkra en bra början och en bra avslutning på veckan

Måndag kväll och jag har åter hamnat i Danmark på Fyn och i Middelfart för ett uppdrag. I morgon eftermiddag bär hemåt igen och resten av veckan kommer jag enbart att vara hemma i Sverige.

Jag hoppas att även din vecka börjat på ett fantastiskt trevligt sätt och att den kommer att fortsätta på samma sätt. Har du förresten tänkt på hur viktigt det är att få en bra start på arbetsveckan? En dålig start i termer av misslyckanden och en massa nya problem en måndag har ofta en tendens att prägla resten av veckan, därför är det viktigt att se till att starten på veckan blir så bra som möjligt. Detsamma gäller faktiskt för även fredagen fast tvärtom, om du förstår vad jag menar, d v s att avslutet på veckan blir så bra som möjligt. En dålig fredag riskerar att prägla oss under hela helgen då det är meningen att vi skall koppla av och njuta av livet. Vad blir då slutsatsen av detta? En slutsats kunde vara att ta de ”dåliga/tråkiga” sakerna i  mitten på veckan d v s varken börja eller sluta veckan med tråkigheter eller problem – visst låter det förnuftigt? Men, hur många av oss kan egentligen påverka detta fullt ut?

Oavsett hur din vecka nu startat tillönskar jag dig en bra fortsättning på veckan!


Gert Ohlin

Ingen middagsgäst ännu

Fredag kväll och jag har precis kommit tillbaka hem hit till Växjö efter en trevlig dag nere I Köpenhamn, ett Köpenhamn som bjöd en varm och strålande vår sol.

Än så länge är det ingen som avkrävt mig någon middag med anledning av mitt inlägg tidigare i veckan, nu hade jag ju inte förväntat mig detta så någon överraskning är det inte. Däremot har jag redan fått en positiv återkoppling från en av Sveriges största fackliga tidningar, vem vet kanske de är tillräckligt modiga för att in min kritiska artikel ”Varför sitter facken på läktaren?” – spännande blir att se i alla fall.

Nej, nu tänker jag ta helg efter en intensiv vecka och redan ser jag framemot söndag förmiddag med frukost mm framför TVn för att se årets Vasalopp. Alltid lika skönt att se på när andra sliter…

Ha nu en jättefin helg så hörs vi igen på måndag hälsar


Gert Ohlin

Ingen hittills som gjort sig förtjänt av en middag

Torsdag kväll och jag har liksom igår bakom mig en trevlig dag på västsidan av vårt avlånga land. Tidigt i morgon bär det av söderut mot Danmark så att jag får lite omväxling i mitt resande.

Gårdagens blogginlägg fick mer uppmärksamhet än jag hade räknat med, så ett tag blev jag lite orolig för att tvingas leva upp till mitt löfte om en god middag (man kan ju aldrig vara 100 % säker på att det inte dykt om någon ny seriös aktör på medarbetarundersökningsmarknaden utan min kännedom). Men fram tills ikväll är det i alla fall ingen som avkrävt mig en middag beroende på att jag har fel i mitt påstående och jag kommer definitivt att kunna sova gott i natt utan att befara att detta skall hända imorgon heller. Det jag också gjorde tidigare idag på morgonen var att skriva en debattartikel kring samma tema som gårdagens inlägg. Debattartikel med rubriken ”hur kan facken sitta på läktaren?” har jag sänt till de största fackförbundstidningarna i landet, det verkligen spännande om någon av dessa har modet att ta in densamma. Tyvärr är jag ganska luttrad vid det här laget så mina förväntningar är inte särskilt stora, men försöka kostar så lite.

Ha nu en trevlig torsdagskväll så hörs i morgon från Danmark

Gert Ohlin

RSS 2.0