Krisavtal

Fredag tidig morgon och jag vaknar upp för att konstatera att jag nu har framför mig fem lediga dagar d v s jag börjar först arbeta igen på onsdag i nästa vecka. Tar därför en paus i mitt bloggande fram till onsdag den 5/12 då jag återkommer igen. Innan jag inleder min ledighet på allvar tänker jag kort skriva av mig en tanke kring de aktuella turerna inom SSAB.

Du känner säkert till att SSAB nu tecknat ett s k krisavtal med 70 % av sin personal på sätt att arbetstiden tillfälligt går ned till 80 % samtidigt som lönen går till 90 %. Vad som framgått av media har SSAB också ”lovat” att betala de resterande 10 % när företaget blir lönsamt igen. I mina ögon borde detta vara ett riktigt bra avtal med personalen trots detta har de som arbetar i Oxelösund inte accepterat det hela. Det enda skäl jag kan se till att inte acceptera avtalet är att man inte tror på att uppsägningar trots avtalet inte går att undvika. Tydligen är personalen mer pessimistisk i Oxelösund jämfört med dem i Luleå och Borlänge.

Nej, nu väntar mitt lilla barnbarn på att jag börjar ägna mig åt henne istället för att skriva på datorn.

Jag önskar dig en trevlig helg och så hörs vi på onsdag.


Gert Ohlin


Fursten lever fortfarande efter 499 år

Det är sent onsdag kväll och jag har lagt sista handen vid förberedelserna inför morgondagens uppdrag. Innan jag går och lägger mig tänker jag skriva av mig några tankar här på bloggen.

I tidningen Publikt läste jag tidigare idag om en ledarskapet i en av våra större statliga myndigheter. Fackföreningen ST hade genomfört en enkätundersökning inom den aktuella myndigheten och kommit fram till en mängd olika missförhållanden för personalen, bland annat ett ledarskap som uppfattades styra verksamheten genom hot och rädsla d v s precis som ”Fursten” gjorde i Machiavellis roman från 1513. Tänk att Machiavellis ”läror” fortfarande praktiseras och de dessutom gör detta inom vår gemensamma sektor staten. Jag blir minst sagt upprörd över hur detta kan förekomma år 2012 d v s 499 år senare. Jag måste också säga att jag verkligen lider med de anställda inom denna myndighet samtidigt som jag hoppas att dess ledning tar sitt förnuft till fånga och tänker om i grunden hur man skall leda verksamheten i framtiden. D v s låt inte Machiavellis ”läror” bli äldre än 499 år, det räcker så gott!

God natt och så hörs vi imorgon!Gert Ohlin


Märlig nyhetsvärdering

Sent måndag kväll och jag har precis kommit hem efter en dag på västkusten. Innan det blir vila för natten måste jag skriva av mig lite frustration.

Tidigare idag hörde jag att en av huvudnyheterna på Sveriges Radio var att en arbetsgivare i Småland hade som vana att fråga alla arbetssökanden om deras familjeförhållanden, t ex om den sökande hade några barn och hur gamla dessa i så fall var. Hur denna, i min värld, självklara fråga kan uppröra någon journalist idag 2012 får jag bara inte in i mitt huvud. Det är väl ändå fullständigt självklart att en arbetsgivare vill veta så mycket som möjligt om en person som man eventuellt kommer att anställa.

Vi hörs imorgon!
Gert Ohlin

Prestationskonsultens spännande vardag

Fredag morgon och efter dagens slut kan jag summera ännu en händelserik och omväxlande arbetsvecka, jag känner mig verkligen privilegierad som har ett sådant fantastiskt arbete. Det är på tema jag tänker avsluta veckans bloggande genom att dela med mig av mitt spännande arbete.

Till att börja med så förstår du säkert att jag är välkommen nästan överallt, för vem önskar inte att prestera mer som individ, organisation eller företag? Lägg därtill att jag genom åren (dryga 30) nu samlat på mig en viss erfarenhet som jag för varje dag känner blir mer och mer attraktiv för marknaden att kunna få ta del av. Med andra ord så känner jag mig verkligen väl mottagen oavsett vad jag befinner mig i vårt avlånga land eller för den delen även utanför landets gränser. Du som läser min blogg regelbundet vet ju att jag lever ett väldigt rörligt liv, resorna i sig kan jag gärna avstå ifrån men inte alla de trevliga och givande mötena med människor från olika delar av landet och världen.

I min roll som prestationskonsult har jag också förmånen att få möta inte bara företagsledningar och fackliga företrädare utan även de som verksamheten vilar på d v s medarbetarna. Jag menar att detta är få andra konsulter förunnat att få verka så brett som jag får göra under mina uppdrag. Utöver detta vill jag till sist men absolut inte minst lyfta fram den starka anknytning som jag har till den akademiska och vetenskapliga världen eftersom jag och mina kollegor inom Sustainable Performance bygger vårt arbete på den forskning som finns kring bl a prestationsfaktorer i arbetslivet.

Med detta ogenerade skryt om hur lyckligt lottad jag är i min roll som prestationskonsult, arbetsplats- och organisationsutvecklare tänker jag avsluta veckans bloggande med att önska dig en riktigt härlig helg.


Gert Ohlin

På tal om sk krisavtal

Torsdag tidig morgon och jag har en dag framför mig med en hel del deadlines, tur att jag tillhör gruppen som arbetar bättre under press. Innan jag ger mig i kast med den första ”måste-uppgiften” tänkte jag kort kommentera den uppkomna debatten om s.k. krisavtal d v s att medarbetare accepterar att tillfälligt gå ned i arbetstid och i lön för att hjälpa arbetsgivaren att ”övervintra” en svacka i försäljningen/produktionen. Alternativet till detta är ju annars att företaget tvingas dra ned på personalstyrkan och säga upp medarbetare med hänvisning till arbetsbrist.

Personligen tycker jag att bägge parter d v s både medarbetare och arbetsgivare vinner på detta. Medarbetarna får behålla sina anställningar och arbetsgivaren kan behålla kompetensen i företaget d v s ett verkligt vinn - vinn. Nu är jag samtidigt angelägen att framhålla att den här typen av överenskommelser endast bör göras i situationer där det är uppenbart att det rör sig om en tillfällig svacka.

Önskar dig en trevlig arbetsdag!

Gert OhlinDär rök arbetsglädjen

Onsdag tidig morgon här uppe i Luleå där jag om en stund skall kasta mig i en taxi för att åka ut till dagens första uppdrag. Innan jag checkar ut från mitt favorithotell, Artic Hotel, och ger mig i väg kommer jag att dela några tankar med dig.

När jag igår för första gången flög med SAS efter helgens enorma turbulens kring flygbolagets överlevnad kunde jag konstatera, det jag i och för sig förväntade mig, att arbetsglädjen till stora delar hade flugit sin väg. Mark- och kabinpersonalen såg väldigt allvarliga och sorgsna ut, men vad annat kunde jag förvänta mig efter helgens kärva besked om försämrade arbetsvillkor och försäljning av marktjänsten. Nu har ledningen för SAS en rejäl utmaning när det gäller att på kort tid återskapa en rimlig nivå av arbetsglädje i organisationen. Lyckas man inte med detta är jag övertygad om att ett stort antal kunder kommer att lämna bolaget. Jag hoppas verkligen att SAS högsta ledning är medveten om denna utmaning samt att man har en plan för hur detta kan gå till. Har man inte det är man naturligtvis välkommen att kontakta oss på Sustainable Performance.

Ha en trevlig lillördag önskar

Gert Ohlin


Prestationspotentialen är alltid större än du tror

Tisdag lunch och har lyckats att frigöra några minuter för ett kort blogginlägg innan jag går äter min lunch i personalmatsalen här hos min kund i Skåne.

Nästan varje dag slås jag av hur liten medvetenheten är kring potentialen för att öka prestationen hos både enskilda medarbetare, chefer och företag. Den vanliga reaktionen jag får är att alla sliter och släpar till toppen av sin förmåga, inte har jag/vi någon outnyttjad prestationspotential inte! Varje gång jag noterar detta triggas jag särskilt eftersom jag samtidigt vet att potentialen finns där. Det gäller ”endast” att komma åt sättet att frigöra densamma. Vill du komma åt din egen eller din verksamhets prestationspotential är mer vän välkommen att kontakta undertecknad på gert@sperab.se.

Ha en fortsatt trevlig dag önskar

Gert Ohlin

SAS måste ha nio liv

Måndag kväll och jag har under dagen till min glädje kunnat konstatera att SAS överlevde än en gång. För min egen privata del är jag särskilt glad eftersom jag annars skulle förlora mina dryga 100 000 Eurobonus poäng.

Den fråga jag ställer mig nu är om detta är sista gången som SAS handlar i akuta ekonomiska problem, frågan är nog om detta inte var åttonde livet som gick till spillo d v s går det att rädda SAS en gång till? För egen del tror jag att SAS nu på egen hand måste se till att få luft under vingarna. Tålamodet hos ägare, banker, leverantörer för att inte säga hos kunder och anställda måste vara totalt uttömt i och med den här senaste krisen. Som flitig SAS-resenär hoppas jag verkligen att företagsledningen nu ser till att förvalta de nya förutsättningarna för bolaget på ett seriöst sätt, för annars är det säkert god natt för alltid för bolaget.

Jag önskar dig en trevlig fortsättning på veckan!

Gert Ohlin


Äntligen fredag

Fredag eftermiddag och jag börjar så smått se slutet på min arbetsdag här nere i Skåne. Det känns skönt att konstatera att det är fredag igen trots att veckan varit mycket givande.

Turligt nog tillhör jag inte dem som lever bara för de två lediga dagarna i helgen, de flesta av dem säger säkert idag – ”äntligen fredag”. Att leva bara för helgerna går ju inte an för då blir ju livet 5/7 kortare eller hur?

Vill med dessa korta rader önska dig en trevlig och avkopplande helg!

Gert OhlinSå bygger du ett vinnande samarbete

Torsdag tidig morgon och jag tänkte fortsätta på tråden jag började spinna igår kring det vinnande samarbetet innan jag ger mig i kast med dagens uppgifter.

Det vinnande samarbete kännetecknas av ett winn-winn för alla berörda d v s de enskilda medarbetarna, företaget och dess kunder. När jag resonerar kring det vinnande samarbetet brukar jag redogöra för grunderna bakom detta, vilka jag menar är följande:

* Alla i gruppen känner till, förstår och ställer helhjärtat upp på de gemensamma målen
* Alla i gruppen lever upp till den gemensamma värdegrunden (spelreglerna för livet på arbetsplatsen)
* Alla i gruppen gör sitt yttersta för att underlätta och ge förutsättningar för kollegorna att lyckas med sina uppgifter d v s sätter samarbetet och de gemensamma målen före den egna personliga framgången d v s inser att 1 + 1 = > 2
* Alla i gruppen ställer helhjärtat upp på och bidrar till den kontinuerligt pågående utvecklingen av samarbetet
* Samarbetsförmåga och samarbetsbidrag värderas mycket högt i bedömningen av den enskilda individen i gruppen

Vill du veta mera om det vinnande samarbetet är välkommen att kontakta undertecknad eller någon av mina kollegor på Sustainable Performance, www.sperab.se

Ha en riktigt trevlig torsdag önskar

Gert OhlinSamarbete kräver gemensamma mål

Onsdag kväll och jag summerar dagens uppdrag på västkusten som idag har handlat om det vinnande samarbetet. Det är alltid lika inspirerande att få arbeta med grupper som är fast beslutna att utveckla och förbättra sitt samarbete.

Under dagens övningar har vi resonerat mycket kring behovet av gemensamma och tydliga mål för att skapa ett väl fungerande samarbete och ett samarbete som kan bli vinnande för alla d v s medarbetarna, företaget och kunderna. De gemensamma målen tillför både energi och en samhörighetskänsla till gruppen.

Nej, nu är kvällen så sen att jag måste tänka på refrängen. Återkommer imorgon med mera kring samarbete.

God natt önskar


Gert Ohlin

Idiotisk arbetsmiljö

Tisdag kväll och jag sitter och lyssnar på Webbradion hur det går för Växjö Lakers mot Modo hemma i Växjö på Vida Arena. Nu när det är paus mellan första och andra perioden passar jag på att skriva ett kort blogginlägg.

Igår kväll på min resa hem från Köpenhamn stannade jag på en välkänd snabbmatskejda (vill vara tydlig med att det inte var på MAX) för att inhandla lite kvällsmat via deras Drive in service. Det som fick mig att reagera var den helt vansinniga utformningen av utlämningsrummet varifrån maten levereras till de hungriga resenärerna. För att komma in i utlämningsluckan var personalen tvingad att passera mellan en diskbänk i plåt och en vägg på ett utrymme som var maximalt 30 cm brett. Tjejen som levererade min mat var verkligen inte av den breda/kraftiga sorten, trots detta fick hon klämma in sig på tvären för att inte riskera att göra sig illa på det vassa hörnet på diskbänken. Hur kan någon utforma något sådant dumt och hur står personalen ut med detta. Risken för skador är uppenbar plus att det tog onödigt med tid att klämma sig in mellan diskbänken och väggen.

Ibland undrar jag verkligen hur man resonerar??

Ha en fortsatt trevlig kväll önskar


Gert OhlinLast call för SAS

Måndag lunch och jag skall strax köra över Öresund till mitt möte på Kastrup senare i eftermiddag. Under förmiddagen har jag flera gånger lyssnat på nyheterna kring SAS och de stora besparingar som måste genomföras. Efter att ha lyssnat på detta går det bara inte att låta bli att delge dig mina reflektioner.

Reflektioner kanske inte är rätt ord i sammanhanget, snarare har jag ett antal frågor kring det som skett och sker inom SAS.

1) Hur kan det komma sig att SAS inte lyckats anpassa sig till flygmarknaden ännu? Lågprisflyget är ju ingen nyhet precis!
2) Ett mycket tungt ansvar vilar på SAS ägare och styrelse, varför har inte den nu aktuella utvecklingen långt tidigare kunnat förutses?
3) I sparpaket som nu ligger på bordet för förhandlingar med facken ingår en neddragning av administrationen med drygt 800 personer – ja du läste rätt = drygt 800 personer! I min värld är det helt obegripligt att företaget lyckats bygga upp en sådan enorm administration att denna nu kan bantas med ett helt lite ”samhälle” på drygt 800 personer??

Ha nu fortsatt trevlig vecka så hörs vi imorgon igen

Gert OhlinSustainable Management förutsätter en hög närvaro

Stockholm torsdag morgon och jag har äntligen efter en hel veckas uteblivit bloggande fått ett ögonblick över för lite bloggvård. Den här tiden på året är oerhört intensiv i vår bransch, det verkar som om ingen ”tror på ett liv efter Jul” d v s allt måste komma på plats innan Jul- och Nyårshelgerna. Men tyck för all del inte synd om mig, jag trivs som fisken i vattnet när jag och mina kollegor är efterfrågade och behövda där ute på marknaden.

I fredags i förra veckan var min plan att avsluta min lilla serie kring Sustainable Management, nu sprack som sagt den planen varför det sista avsnittet istället kommer här.

Ett långsiktigt hållbart ledarskap d v s Sustainable Performance förutsätter naturligtvis att ledarskapet är närvarande i så hög utsträckning som möjligt i såväl fysisk som i psykisk mening. Den fysiska närvaron kan förstås till vissa delar ersättas med telefon-/SMS- och/eller mailkontakter, det viktiga är att kontakten mellan ledaren och medarbetarna är en kontinuerligt pågående process.

Eftersom detta nu är det sista avsnittet i mitt resonemang kring Sustainable Performance vill igen peka på de fem grundstenarna som det långsiktigt hållbara ledarskapet bygger på:

* Rätt arbetsförutsättningar i rollen som ledare/chef
* Det prestationsdrivande ledarskap
* Det balanserade ledarskapet
* Det lyhörda ledarskapet
* Det närvarande ledarskapet

Önskar dig nu en trevlig torsdag och en trevlig helg så hörs vi igen på måndag, i morgon fredag vet jag redan nu att tiden inte kommer att räcka till för bloggen.

Gert OhlinSustainable Management kräver stor lyhördhet

Torsdag eftermiddag och jag sitter här på flygplatsen uppe i Umeå och väntar på flyget tillbaka till Arlanda och den stundande bilresan upp till Hofors senare i eftermiddag/kväll.

Tiden fram till att det blir dags att gå ombord tänker jag bl a använda till att fortsätta mitt resonemang kring Sustainable Management. I eftermiddag tänker jag påstå att Sustainable Management kräver ett stort mått av lyhördhet för både medarbetare och marknad/omvärld. Den chef/ledare som slutar att lyssna på sina medarbetare och/eller kunder, leverantörer, samarbetspartners och övriga intressenter tar samtidigt farväl av det hållbara ledarskapet. Sustainable Management innebär att så ofta som möjligt lägga ”örat mot rälsen” och lyssna för att ta in omgivningens synpunkter och tankar.

Önskar dig nu en trevlig fortsättning på både november som dagen idag

Gert OhlinRSS 2.0