Astra Zenica och EU

Ursäkta det långa uppehållet i mitt bloggande, men tiden har helt enkelt inte räckt till. Men idag blev jag så upprörd efter att ha tagit del av, skandalen som jag väljer att benäma det hela med, bråket mellan EU och Astra Zenica. Här har EU betalat ut enorma förskottsbelopp till läkemedelsbolaget för de 400 miljoner vaccindoser man beställt och nu ser vi resultatet att endast 1/3 av dessa kommer att levereras i tid om ens någonsin. I det fall Astra Zenica inte är ett rent skurkföretag, vilket jag inte tror att de är så landar ansvaret helt på köparen dvs EU. Behovet av grundläggande utbildning i avtalsrätt och avtalskrivande tycks nu vara obeskrivligt stort. Jag har fram till idag varit mycket kritisk till Storbrittanien som valde att lämna EU, men nu börjar få förståelse för deras beslut. De har skrivit ett direktavtal med Astra Zenica vilket nu innebär att de har en helt annan sits än EU. Kompetensen vad gäller avtalsrätt ligger säkert på en helt annan nivå i London.
 
Eftersom min ålder gör att jag nu verkligen går i väntans tider när det gäller vaccineringen så blir jag oerhört upprörd av klanteriet nere i EU. I skrivande stund önskar jag  faktiskt att vi också skulle lämnat EU för att istället ha ett separatavtal med Astra Zenica.
 
Jag retar mig även på att jag själv varit så godtrogen och litat på informationen från Sveriges vaccinsamordnare och på våra svenska myndigheter. Men kom ihåg, det här var sista gången jag så reservationslöst litade på informationen från framförallt EU men även ifrån svenska myndigheter och deras företrädare.
 
Medveten om att ordet skandal numera är ett slitet uttryck, oavsett detta menar jag att det som nu hänt har givit ordet skandal ett riktigt fult ansikte :-(
 
Eftersom jag på en amatörmässig nivå kan en del om avtalsrätt och avtal så är det som nu hänt helt oförsvarligt. Ett avtal måste vara formulerat på så viss att parterna inte som nu beskriver innebörden av detsamma totalt olika. Med tanke på både de hälsomässiga och ekonomiska perspektiven för EU så är det som nu hänt totalt obegripligt i min värld. Hade jag varit EU:s ledare hade jag redan idag avskedat varenda inblandat jursit liksom med omedelbar verkan avslutat samarbetet med de advokatfirmor som varit inblandade i denna skandal, de har säkert också tjänat miljontals euro på sin meverkan.
 
Riktigt upprörda hälsningar
 
Gert