Vill du att jag bjuder dig på middag? Läs då och gör ett försök.

Onsdag kväll och jag har precis kommit hem efter en trevlig dag på västsidan av vårt avlånga land. Hur märkligt det än kan låta så bär det västerut i morgon också, men bor man så mycket på hotell som jag gör tar man varje chans som finns till att få komma hem över natten.

Jag har ofta resonerat kring nästa generations medarbetarundersökning här på bloggen. Det jag inte varit inne på så mycket är de fackliga organisationernas svaga intresse för medarbetarundersökningar eller snarare formerna för hur dessa genomförs. Ser jag till den genomsnittliga standarden på de medarbetarundersökningar som genomförs idag runt om i landet d v s kvaliteten i termer av adekvat validering och vetenskapliga kopplingar är standarden minst sagt bedrövlig. I princip aldrig efterfrågar arbetsgivarna ens validerade verktyg med adekvata vetenskapliga kopplingar, hellre knopar man ihop en egen enkät eller upphandlar man det billigaste som finns. Det som ständigt förvånar mig och mina kollegor inom Sustainable Performance är att de fackliga organisationerna accepterar att man tar så lätt på deras medlemmars arbetsmiljö. En medarbetarundersökning skapar alltid förhoppningar om förbättringar i vardagen för respondenterna men tyvärr stannar det ofta endast vid förhoppningar. Det går nämligen inte att dra några säkra och tillräckligt adekvata slutsatser av en medarbetarundersökning om man inte känner till dess mätkvalitet i termer av validitet och reliabilitet samt mot vilken arbetsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig grund som frågeställningarna och den tillhörande analysmodellen bygger på. Trots detta sker detta dagligen d v s man drar gladeligen en massa slutsatser på ett underlag som man inte har en susning om vad det står för och samtidigt sitter facken på läktaren och ser på hela spektaklet – ja, du märker att jag inte skräder orden. Om du betvivlar min bild av verkligheten kring medarbetarundersökningar rekommenderar jag att du sätter dig vid datorn och googla på medarbetarundersökningar. Du är mer än välkommen att kontakta mig om du hittar någon leverantör, förutom Sustainable Performance förstås, som öppet redovisar verktygens validitetsdata och vilka vetenskapliga rapporter som ligger till grund för frågeställningarna. Hittar du någon sådan leverantör så lovar jag dig härmed på stående fot att bjuda dig på en god middag. Men, tänker du kanske, de kanske ändå har all denna nödvändiga dokumentation men inte redovisar den så öppet som ni gör på Sustainable Performance? Ja, så kan det ju eventuellt vara, men ring då och begär att du får ta del av dessa uppgifter så kommer jag i alla fall att bjuda dig på en god middag när du visar upp underlaget för mig.

Nu har jag väl ändå stuckit ut hakan ordentligt, eller hur? Nja skulle jag säga, chansen att du gör dig förtjänt av middag är obefintlig enligt min uppfattning – men gör ett försök i alla fall!

Trevlig lillördag önskar

Gert Ohlin

Åka tåg ger minst dubbla vinster

Tisdag kväll och jag är åter en glad tågresenär, den här gången på väg hem från Stockholm där jag haft ett drygt dygn fyllt av spännande möten.  Varje gång jag tar tåget istället för bilen eller för den skull även flyget inser jag hur mycket arbete jag får gjort under mina resor. Att arbeta med skrivarbete eller analysarbete går alldeles utmärkt på tåget, särskilt om man har råd att kosta på sig att åka i 1:a klass och dessutom kan göra det på lite udda tider då antalet passagerare är begränsat. För egen del har jag lyckats arbeta bort en hel del av mina uppgifter på min göra-lista så just nu känner jag mig både riktigt duktig och i någorlunda takt med mina tidsplaner.

En reflektion jag gör så här på kvällen efter den senaste tidens många tågresor är att tågresandet för mig ger mig minst dubbla vinster. Dels kan jag utnyttja min tid effektivare än jag gör när jag använder andra transportmedel och dels skonar jag även miljön och drar därmed mitt lilla strå till stacken för ett hållbart samhälle. En tredje vinst jag och Sustainable Performance även gjort är av ren ekonomisk art. Tågbiljetterna har kostat mindre än flyget och i jämförelse med motsvarande bilresa är marginalen ännu större.

Innan jag tar tag i dagens sista arbetsuppgift och innan tåget kommer till Alvesta vill jag nu önska dig en fortsatt trevlig kväll.

Gert Ohlin

Längst bak i tåget i egen "kuppe"

Måndag eftermiddag och jag har precis kommit fram till Stockholm Central efter en lugn och fin tågresa hemifrån Växjö tidigare idag på förmiddagen. Idag åkte jag med SJ:s konkurrent VEOLIA i ett gammalt tågset från säkert 1970-talet. Eftersom jag har haft en massa arbete att utföra under resan upp valde jag att åka 1:a klass och fick då sitta längst bak i tågsetet i en helt egen 1:a klass kupé av verkligen modell äldre. Jag har därför haft en väldigt lugn och skön resa och fått massor av skrivarbete uträttat – tack VEOLIA för detta!

Jag hoppas du efterlevde mitt råd som jag gav dig i fredags och därför känner dig extra laddad inför den nya arbetsveckan, det gör jag i alla fall jag själv.

Ha en nu en riktigt trevlig vecka så återkommer jag imorgon.
Gert Ohlin

Tips från arbetslivscoachen - njut nu i helgen!


Fredag eftermiddag och jag har precis lämnat Jernbanestationen i Middelfart för resan hem mot Växjö via Köpenhamn. Eftersom jag endast har 13 minuter mellan mina tåg när jag kommer fram till Hovedbanegarden i Köpenhamn så hoppas jag innerligt att tåget jag sitter på nu verkligen kommer fram på tidtabell, annars får jag väl bli kvar där över helgen?

Jag kan inte undvika att rubricera ännu ett tips med min nyvunna ”titel” som Arbetslivscoach, särskilt inte eftersom det är fredag idag. Jag vet vad du associerar med arbetslivscoach, men om du och jag kan vara överens om att denna roll handlar om ge störd och råd för ett bättre och hälsosammare arbetsliv så hänger du säkert med på resten av det här lilla inlägget.

Dagens arbetsliv är för de flesta präglat av hög stress och stora krav. Med en sådan vardag får helgerna extra stor betydelse som viktigt avbrott och nödvändig viloperiod. Enligt min uppfattning är det oerhört väsentligt att helgerna blir ett verkligt avbrott från vardagens stress och krav. Ju högre stress och ju högre krav dess viktigare blir möjligheterna till avbrott. Under helgen är viktigt att få bort så mycket av krav och ”måsten” som möjligt använd därför så mycket av helgledigheten som möjligt åt spontana och oplanerade aktiviteter och göromål. Sömn, motion och roliga aktiviteter (nöjen) är förstås avgörande för att en helg skall innebära den vila och avkoppling från vardagen som vi behöver för att stå pall den tuffa vardagen.

Därför hoppas jag nu att du tar alla chanser du får till att verkligen njuta av den kommande helgen och alla helger framöver!


Gert Ohlin

Tips från arbetslivscoachen - passa på nu och njut av de första vårtecknen!

Torsdag kväll och jag har precis checkat in på ett trevligt hotell här i Middelfart på Fyn i Danmark efter en mycket spännande dag hos en av våra danska uppdragsgivare. Tidigare idag på lunchen fick jag en ofrivillig promenad som bland annat försenade min lunch. Trots att jag sedan länge har en GPS-funktion i min mobiltelefon så glömde jag bort att använda den, i stället gick på känn och i övertygelse att jag var på rätt väg mot Havnegade här i Middelfart. Men när husen så småningom började ligga mindre tätt insåg jag att jag gått i rakt motsatt riktning vilket också min GPS sa till mig, så istället för 1,5 km fick jag gå drygt 3,5 km. Men som sagt, inget ont utan att det för något gott med sig (motion, frisk luft mm).

Det mest goda jag fick uppleva i den underbara vårsolen och vårvärmen, drygt 10 grader varmt, var alla nyutslagna vårblommor såsom Vintergäck, Skilla, Krokus och Snödroppar (heter säkert något annat på danska kan jag tänka mig) som jag kunde skåda på min väg. Därför blir dagens tips från arbetslivscoachen väldigt naturligt (ha ha – ursäkta..) att ge d v s passa på nu och njut av de första vårtecknen!

Trevlig torsdagskväll önskas från ett mycket vårlikt Middelfart


Gert Ohlin

Tips från arbetslivscoachen

Onsdag kväll och jag har mellanlandat på Arlanda på min resa söderut efter några spännande och givande dagar uppe i Luleå. Imorgon blir det Danmark för min del liksom på fredag, blir intressant att växla från den vackra norrländska dialekten till den lite mer ”grötiga” och melodiska danskan.

Idag liksom ganska ofta träffar jag grupper av medarbetare som ger uttryck för ganska stark kritik mot sina chefer. När jag ställer frågan om de någon gång framfört detta till sina chefer och/eller om de varit tydliga med hur de önskar och förväntar sig att chefen skall leda dem, blir svaret nästan alltid negativt eller mer frågande – ”kan/får man göra det?”, självklart kan/får man göra det blir mitt svar denna fråga. Upplever du att din chef inte riktigt lever upp till den standard du önskar ger jag dig rådet att inte tveka att ta upp detta med vederbörande. En chef som är klar över medarbetarnas förväntningar har avsevärt mycket bättre förutsättningar att bli framgångsrik i sitt ledarskap än om motsatsen gäller. Framför du dina förväntningar i en positiv och konstruktiv anda behöver inte befara att din relation med din chef på något sätt försämras, tvärtom den kommer med all säkerhet att förbättras. Att få ta del av förväntningar är något helt annat än att ta emot kritik, det senare har de flesta av oss inte sällan lite svårt för. Tänk också så att känner inte din chef till vilka förväntningar du har hur skall hon/han i så fall kunna leverera det ledarskap som förväntar dig – skall hon/han gissa sig till dessa eller?

Dagens lilla inlägg har ju formulerat utifrån min ”nya” roll som Arbetslivscoach i tidningen Publikt (ST:s tidning för alla anställda inom staten) där jag fått en egen spalt från och med nu i februari. Du som är flitig besökare på min blogg vet ju annars att jag ofta formulera mina tankar och råd med adress till beslutsfattare på olika nivåer. Min nyvunna ”titel” som Arbetslivscoach kommer framöver att ställa vissa nya krav på mitt skrivande, så du får vänja dig vid att jag ibland kommer att byta både perspektiv och målgrupp för mina budskap.

Trevlig onsdagskväll önskas från Arlanda!


Gert Ohlin

Top Performance innebär att köra ända in i kaklet

Tisdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt favorithotell här i Luleå, Artic hotell, efter att ha sett den spännande matchen mellan LF Basket och Solna Wikings. Som vanligt, höll jag på att säga, avgjordes matchen under slutsekunderna. Det fick mig att tänka på betydelsen att ”köra ända in i kaklet” d v s att inte lägga av innan målet/resultatet är 100 % säkrat. Till syvende och sist bedömer vi alltid det slutliga resultatet.

I min bransch handlar detta ofta om en bedömning av de bestående effekterna av min och mina kollegors insatser. Oavsett hur positiv kunden varit under ”resan” är det eftermälet som är det viktiga d v s hur uppfattas vår insats efter det att den är slutförd. Med detta i ständig åtanke + att alltid köra ända in i kaklet kan även jag och mina kollegor göra som LF Basket gjorde i går d v s besegra rivalen Solna Wikings.

Ha nu en god natts sömn!
Gert Ohlin

Ny vecka och nya möjligheter till Top Performance

Måndag kväll och jag sitter på flyget norrut mot Luleå efter en lång dag med en fullspäckad agenda. Den här veckan börjar i högt tempo och så kommer det att vara fram till fredag kväll, nästan 400 mils resor och mängder med spännande möten och möjligheter. Tidigare idag fick jag frågan om jag inte var ”för gammal för ett sådant arbete”, inte!, svarade jag lite stött och rusade vidare trots att frågan var ställd enbart av omtanke.

Top Performance på mitt eget personliga plan handlar om att prestera på topp efter min förmåga varje dag i ett långsiktigt och uthålligt perspektiv. För egen del har jag snart arbetat i 43 år, så med detta i åtanke kan jag förstå frågan jag fick tidigare idag (”är du inte du för gammal för ett sådant arbete som du har?”). Nu är det upp till andra att bedöma huruvida jag presterat på topp under alla dessa 43 år, men naturligtvis har jag inte det rakt igenom. Det är däremot ingen som kan beskylla för mig är mitt engagemang och mina ambitioner att lyckas, det har jag haft genom alla år. Trots att jag snart påbörjar mitt 44:e arbetsår brinner jag fortfarande för mitt arbete och har väldigt svårt att tänka mig att varva ned. Det som framförallt ligger bakom detta faktum är förstås mina otroligt intressanta arbetsuppgifter och de fantastiska arbetsförutsättningar som jag har i termer av fina kollegor, stora påverkansmöjligheter, trygghet i min egen kompetens, oerhört stimulerande arbetsuppgifter och ett överflöd av positiv feedback från såväl kunder som kollegor. Visst är jag oerhört privilegierad som har så bra förutsättningar till Top Performance?

God natt önskas från ”finalen” in till landningsbanan på Kallax flygplats.
Gert Ohlin

En föraning om våren

Fredag kväll och jag har precis avslutat veckans arbete och summerat dagens givande möte nere i Halmstad. Idag har vi här i södra delarna av landet fått känna av en föraning om våren, solen har inte bara lyst från en blå himmel den har även värmt en hel del så snön har verkligen börjat krympa ihop nu. Till helgen hörde jag att vi har regn eller blötsnö att vänta så undrar hur mycket av det vita på marken som ligger kvar på måndag morgon?

Nej, nu väntar köket, ja inte bara köket förstås, på att jag skall inta min plats framför spisen och laga till något gott till fredagskvällen. Med tanke på den senaste tidens bloggande kring Top Performance hoppas jag att jag kan leva upp till detta nu om en stund.

Jag önskar dig en riktigt trevlig helg!


Gert Ohlin

Angelägna chefer

Torsdag natt och jag har precis kommit hem till Växjö efter några uppe i Västerbotten. Resan hem från flygplatsen nere i Kallinge blev årets definitivt mest hala, nollgradigt med underkylt regn är inget att leka med.

Du som läser min blogg lite då och då vet att jag ofta fyller min dag med möten med chefer i allehanda situationer, den här veckan blev inget undantag när det gäller detta. Under dessa möten händer det ibland att jag få träffa verkligen angelägna chefer d v s chefer som har ett genuint intresse för sina medarbetare arbetssituation och välbefinnande. Efter varje gång jag haft dessa möten tänker jag på alla medarbetare som inte har en ”angelägen chef”. Vad säger du själv, upplever du att din egen chef verkligen är angelägen och mån om dig?

God natt önskas från Växjö


Gert Ohlin

En patetisk självömkan

Onsdag kväll och jag har precis kommit upp igen till mitt hotellrum här uppe Umeå efter en trist ensam måltid i hotellrestaurangen. Eftersom jag har födelsedag idag kändes det extra kass att sitta och äta utan mina nära och kära runt omkring mig. Ibland undrar jag faktiskt vad jag håller på med, men det är med stor betoning på ibland. Oftast känner jag mig oerhört privilegierad som har det arbete jag har d v s att få bidra till bättre arbetsförutsättningar för så många människor och samtidigt till att effektivisera en massa betydelsefulla verksamheter.

Hur blev det då med mitt eget Top Performance idag, kanske du undrar med tanke på gårdagens inlägg. För att inte blanda in någon självgodhet med min patetiska självömkan ovan avstår jag ifrån att kommentera min prestation idag. Samtidigt hoppas jag förstås att min uppdragsgivare känner att ett stort mått av ”value for money” efter dagens aktiviteter. För att skapa förutsättningar för att jag i morgon skall kunna prestera ännu bättre än idag så väljer jag nu att stoppa här och istället kasta mig i bingen för en god natts sömn och vila.

Du som ännu tycker kvällen är ung önskar jag en fortsatt trevlig onsdagskväll


Gert Ohlin

Hoppas på Top Performance från Växjö Lakers ikväll

Tisdag kväll och jag har precis ankommit till mitt hotell här uppe i Umeå efter att tidigare idag haft ett möte nere i Dackebygden d v s i gränslandet mellan Skåne och Småland.  Idag är det Alla hjärtans dag så det känns extra tufft att inte få vara hemma en kväll som ikväll, men jag får ser framemot helgen istället. Senare ikväll blir det att gå på en Sportbar titta på hockey och mitt favoritlag Växjö Lakers som spelar hemma mot Skellefteå. Jag hoppas verkligen att de visar på ett riktigt Top Performance ikväll, för det kommer det helt säkert att krävas mot topplaget Skellefteå.

För egen del är det väl så att det är lite upp och ned med mitt eget Top Performance, ibland lyser man och ibland gör jag en slätstruken figur. Under de närmaste två dagarna här upp i Umeå är det verkligen viktigt att jag kan topprestera, annars kanske det kommer att dröja länge innan jag får möjligheten att besöka den här trevliga staden.

Nej, nu är det hög tid att kolla eftermiddagens e-post innan jag tar ledigt för dagen och går ut letar reda på någon trevlig Sportbar och installera mig fram en TV-skärm som visar matchen där jag hoppas att Växjö Lakers visar prov på ett verkligt Top Performance.

Håll tummar nu för Lakers + ha en riktigt mysig Alla hjärtans kväll!


Gert Ohlin

Top Performance - vilket fantastiskt lag

Måndag kväll och jag skall om några minuter sätta mig i bilen och fara tillbaka hem till Växjö efter en spännande dag i Skåne och här i Danmark. Den här veckan har verkligen startat lika intensivt som förra veckan avslutades – härligt när det rör på sig!

Kvällens korta blogginlägg fortsätter på temat ifrån förra veckan, nämligen Top Performance. Du skall bara veta vilket fantastiskt lag jag och projektledaren Margareta Oudhuis har lyckats formera. Med ett sådant lag är succén redan ett faktum, eller vad säger du om denna laguppställning:

    Docent Margareta Oudhuis (arbetsvetenskap), projektledare, Högskolan i Borås.
    Professor Stefan Tengblad (företagsekonomi), Högskolan i Skövde
    Professor Lena Abrahamsson (arbetsvetenskap), Luleå Tekniska Univer¬sitet
    Professor Sven Hemlin (psykologi), Göteborgs universitet
    Doktorand Leif Denti (psykologi), GRI, Göteborgs universitet

Det är inte med så lite stolthet jag nu offentliggjort denna laguppställning och jag ser som du förstår oerhört mycket framemot att få arbeta tillsammans med detta stjärnspäckade lag.

Ha en fortsatt trevlig vecka
Gert Ohlin

Varför Top Performance

Fredag kväll och jag har precis kommit upp hit till Stockholm, eller närmare bestämt Skarpnäck där jag skall vara över helgen. Innan helgaktiviteterna får min fulla uppmärksamhet tänker jag avsluta veckan bloggande med att redovisa de viktigaste skälen bakom vår satsning på projektet Top Performance.

Inom idrotten, inte minst inom lagidrotten, arbetas det ständigt intensivt och medvetet på att ge de enskilda idrottarna och laget så optimala förutsättningar som möjligt. Top Performance syfte är att på ett brett sätt kartlägga och beskriva de faktorer som har störst inverkan på lagets prestationer. Genom denna forskning räknar vi med att få fram sådan unik kunskap och data som kan ligga till grund för en jämförelse med förhållandena inom arbetslivet. Det som kommer ut av en sådan jämförelse kommer avsevärt och helt avgörande att stärka det unika i vårt, Sustainable Performance AB, erbjudande till marknaden.

Nu önskar jag dig en riktigt trevlig helg


Gert Ohlin

Bakgrunden till Top Performance

Torsdag kväll och jag är hemma i Växjö igen efter min korta sejour uppe i Luleå nu i veckan. I går presenterade jag för första gången vårt nya spännande projekt Top Performance och givetvis kommer jag att fortsätta att berätta om detta nu ikväll. För att du skall kunna förstå lite mer vad detta projekt handlar om kommer jag nu att kort beskriva bakgrunden till Top Performance:

I ett allt mer konkurrensutsatt arbetsliv är det av stor angelägenhet att det finns vetenskapligt utformade och validerade metoder och verktyg som kan bidra till kontinuerlig utveckling av företag och organisationer. Top Performance är unikt till sin utformning genom att det kombinerar expertis inom arbetsvetenskap/företagsekonomi, praktisk organisationsutveckling med studier av framgångsrikt elitidrottande på klubbnivå. Genom att ta till vara och överföra kunskaper om vad som kännetecknar framgångsrikt lagidrottande finns det mycket goda möjligheter att utveckla och sprida användandet av metoder och mätverktyg för att åstadkomma topp-prestationer inom arbetslivet. Forskning inom ämnet idrottsvetenskap bedrivs vid flera av landets lärosäten. Mestadels berör denna forsk¬¬ning relationen idrott och hälsa, ett tema som återfinns inom ett flertal lärosäten (t ex Malmö, Göteborg, Halmstad, Linköping, Umeå) medan Stockholm har en inriktning mot idrott och kultur. Den stora dominansen av studier kring idrott och hälsa tydliggörs också av årsböcker i Aktuell beteendevetenskaplig idrottsforskning. Vid Umeå universitet bedrivs även prestationspsykologisk forskning som inkluderar gruppkli¬mat och motivation samt relationen mellan kognition och prestation, aspekter som ligger när¬ma¬re föreliggande projekt. Andra studier som förtjänas lyftas är Erwin Apitzsch studie ”Noll poäng och sist i tabellen efter halva serien. Teambuilding med ett lag i kris” i 2002 års årsbok av Aktuell beteendevetenskaplig idrottsforskning samt Leif Isbergs studie ”Coaching – proces¬sens innehåll och form på internationell elitnivå i fotboll”. I årsboken från 2005 åter¬finns i sin tur Apitzsch med studien “Kollektiv kollaps i lagidrotter” samt Josef Fahléns “Orga¬ni¬sa¬tional structure – perceived consequences for professionals and volunteers: A comparative study of two Swedish elite ice-hockey clubs”. Som framgår av dessa studier är avsaknaden av forsk¬ning inom dessa områden betydande.

Internationellt finns pågående forskning som berör skilda aspekter av relationen (lag)idrott och idrottslig framgång, där resultaten dock ofta verkar peka åt skilda håll (se Chow & Feltz, 2008, Journal of Sports Sciences, 26:11, 1179-1189). Tidskrifter såsom Journal of Sports Scien¬ces och Journal of Applied Sport Psychology innehåller vissa studier av intresse för föreliggande projekt.  En sådan är Carron, Bray och Eys ”Team cohesion and team success in sport” (Journal of Sports Sciences, 2002, 20, 119-126) som visar på ett starkt samband mel¬lan sportslig fram¬gång i lag¬idrotter (fot¬bollslag och basket) och lagsammanhållning på aggre¬gerad nivå. Dessa siffror döl¬jer emel¬lertid skillnader på lagnivå vilket framhålls som en viktig kunskapslucka. Dess¬utom kan man fråga sig om det är framgång som föder samman¬hållning eller om det är tvärt¬om. Två and¬ra studier värda att lyfta fram rör relationen arbetsliv – idrott. Enligt Jones (Journal av Applied Sport Psychology, 2002, 14:4, 268-281), har för¬mod¬ligen likartade organisatoriska aspekter den största påverkan på prestation i båda miljöer¬na, vilket be¬ty¬der att arbets- och idrottsvärld har mycket att lära av varandra. Även Weinberg & Mc Dermott (ibid. 14, 282-298) pekar på betydelsen av en förbättrad överföring av kun¬ska¬per om ledarskap, gruppsammanhållning och kommunikation mellan arbetsliv och idrottsvärld för en ökad organisatorisk framgång i båda miljöerna.

När det gäller mer generell forskning kring arbete och arbetsvillkor utifrån ett ledarskaps- och organisationsteoretiskt perspektiv har å andra sidan våra anlitade forskare en gedigen erfarenhet av egna bedrivna forskningsprojekt som står väl i överensstämmelse med inriktningen på detta projekt. Mot denna bakgrund kommer Top Performance att kunna bidra med en helt unik och oerhörd väsentlig ny kunskap.

Trevlig torsdags kväll önskarGert Ohlin

Top Performance har sett världens ljus

Onsdag kväll och jag har precis checkat in på mitt favorithotell, Artic Hotell, här uppe i Luleå. Vissa dagar blir helt enkelt väldigt annorlunda i förhållande till andra, i dag har varit en sådan dag. Spännande, konstruktiva och framåtriktade diskussioner hela dagen, kan det bli mycket bättre?

Innan jag går ut och äter middag vill jag, faktiskt lite högtidligt, tillkännage att Top Performance kommit till världen. Du som läser min blogg flitigt vet att jag utlovat information kring ett spännande framtids- och forskningsprojekt. I måndags kväll blev vår ansökan om forskningsbidrag från Vinnova klar, så nu har vi bara att se framemot deras bedömning. Projektets namn har vi bestämt till Top Performance och naturligtvis har vi också lyckats lägga vantarna på domänen med samma namn (top-performance.se). Senare här under våren kommer projektet att ha sin egen hemsida dit du kan vända dig för mer information om projektet och dess utveckling. Men, redan i morgon kommer jag att lätta lite på förlåten och beskriva vad Top Performance kommer att handla om.

Trevlig lillördag önskar

Gert Ohlin

Härnösand en fin gammal stad

Tisdag kväll och jag har precis checkat in på Stadshotellet nere vid kanalen här i Härnösand. För mig känns det hela som en resa i tillbaka i tiden, ja tillbaka till 1997 då jag var här i stan en hel del i samband med ett uppdrag som chef för ortens tidning VA, Västernorrlands Allehanda. Så här femton år senare minns jag den tiden som oerhört stimulerande och spännande trots alla de tuffa beslut jag tvingades att ta och genomföra på den gamla fina tidningen.

Härnösand är som stad väldigt fin med en massa fina och välbevarade äldre byggnader. Tyvärr är kylan lite väl hård så här på kvällen så det blir nog ingen längre promenad senare i kväll eller i morgon bitt.

Trevlig tisdagskväll önskas från HärnösandGert Ohlin

På väg hem igen efter en snabbvisit i Middelfart

Måndag kväll och jag sitter åter på tåget, den här gången på väg tillbaka hem till Växjö efter mitt snabbesök nere i Middelfart på Fyn. För att vara helt ärlig börjar jag känna lite i huvudet nu att jag varit uppe sedan kvart över fyra i morse. Tur att jag har min dator så att jag slipper att falla i sömn och vakna upp någon annanstans än i Växjö senare ikväll.

Kylan och vintern hade även slagit till nere på Fyn och i helgen hade man haft mer än 20 grader kallt på Jylland. Några problem med kylan har i varje inte den danska järnvägen haft. Båda mina tåg har avgått på tidtabell och kommit fram nästintill på minuten enligt tabellen – bra jobbat danska järnvägen! Tror faktiskt att Trafikverket hemma i Sverige skulle ha en hel del att lära av sina kollegor här nere i Danmark.

Ha en trevlig måndag kväll önskar

Gert Ohlin

Alla presterade på topp under Melodifestivalen

Måndag mycket tidig morgon och jag sitter, faktiskt, på tåget ned till Köpenhamn för vidare resa ut till Fyn. Till min glädje gick tåget idag och hittills ligger vi exakt på tidtabell vilket jag är tacksam för eftersom jag har en snäv anslutning nere i Köpenhamn.

I lördags kväll gästade Melodifestivalen Växjö och Vida Arena och gissa vem som var om inte undertecknad. För några veckor sedan deltog jag i en tävling från Coop och till min förvåning blev jag en av vinnarna till Melodifestivalbiljetter.

Under mitt besök på Vida Arena fascinerades jag alla medverkandes prestationer, både dem framför som bakom kamerorna. Att genomföra en direktsändning med så många olika moment som en Melodifestival innehåller kräver verkligen att varje person är fokuserad och toppresterar. Inte nog med det, det måste finnas en mycket tydlig och genomtänkt organisation bakom det hela också. Från min plats på läktaren kunde jag faktiskt inte ens notera en liten miss från någon, därför är jag fortfarande grymt imponerad av allas insatser.

Ha nu en fin start på arbetsveckan, så hörs vi längre fram!


Gert Ohlin

Tur att jag har bil!

Fredag kväll och jag har precis kommit hem till Växjö igen efter en tur till Danmark. Innan jag tar helg tänker jag avsluta veckan även här på bloggen.

Idag var det andra gången på kort tid som jag tvingats kasta mig i bilen ned till Danmark på grund av inställd tågförbindelse. Jag försöker så ofta jag kan tänka på både miljön och kostnaderna, därför väljer jag då och då att åka tåg istället för bil och flyg, särskilt gäller detta för mina resor till Danmark. Men jag får väl nu börja tänka om är jag rädd då tågförbindelserna är alldeles för osäkra för mig i mitt arbete. Väl nere i Danmark var jag inne på Hovedbangarden i Köpenhamn och kollade på hur tågresandet i Danmark låg till och till min förvåning så var inga förbindelser varse sig inställda eller försenade? Hur kan det komma sig att vi i Sverige tvingas stå ut med alla dessa tågförseningar?

En fråga jag nu ställer till både Trafikverket och till Regeringen – vad tänker ni göra åt våra järnvägar? De satsningar som hittills gjorts är alldeles för små det kan vi konstatera inte minst under veckan som gått. Jag förstår att det krävs en ordentlig och grundlig upprustning av i princip hela järnvägsnätet, detta kommer att kräva enormt stora resurser men utan en fungerande infrastruktur för järnvägstrafiken kan vi inte utveckla vårt land eller värna om vår miljö. Varför inte just nu under lågkonjunkturen göra dessa satsningar, dels får vi en fungerande järnväg och dels kan vi lindra effekterna av konjunkturnedgången.

Trevlig helg önskar

Prestera i världsklass annars är du körd idag

Onsdag kväll och jag har precis kommit hem efter en fantastiskt trevlig dag på Högskolan i Borås. Att få komma dit och träffar forskare inom mitt arbetsfält ger mig alltid en enorm energikick, med andra ord är jag just full av energi just nu.

På vägen hem hörde jag den tråkiga nyheten om nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje som drabbar hela 1 200 anställda, oerhört beklagligt för alla som drabbas och för Södertälje som kommun. Ledningens argument bakom nedläggningsbeslutet var att forskningsresultaten per tidsenhet (d v s per nedlagd tid) inte riktigt har hållit måttet. Med andra ord bygger nedläggningsbeslutet på att man i Södertälje inte presterat tillräckligt bra. I dagens extremt konkurrensutsatta och internationaliserade värld är det så att endast de främsta företagen kan överleva. De företag och verksamheter som inte kan prestera i ”världsklass” är tyvärr förr eller senare dömda till undergång. Inte minst med utgångspunkt i detta ser jag för egen del och för Sustainable Performance del en enorm potential för framtiden eftersom vi jobbar med att vässa våra kunders organisationer till att prestera i världsklass.

Vill du för egen del eller känner du till någon verksamhet som vill prestera i världsklass, så finns nyckeln till detta närmare än du tror – ring (08-21 14 80) eller skicka en e-post till gert@sperab.se så kör vi igång direkt!

Trevlig torsdag kväll önskar


Gert Ohlin

Nästa generations medarbetarundersökning allt annat än meningslös

Onsdag kväll och jag har precis summerat dagens besök nere i Skåne och förberett mig inför morgondagens övning i Borås. Innan jag stänger ned datorn tänker jag som vanligt att dela några tankar med dig.

Gårdagens inlägg med rubriken ”meningslösa medarbetarundersökningar” har som väntat väckt en del intresse hos några av mina bloggbesökare. Frågor som ”överdriver du inte lite nu?” och ”så illa ställt är det väl ändå inte?” har jag fått besvara genom att ytterligare påvisa vilket enormt slöseri med både pengar och tid (medarbetarnas, chefernas och ledningens) det är att genomföra medarbetarundersökningar utan vare sig vetenskapliga kopplingar eller adekvat valideringsinformation. Samtidigt är jag ingen vän av att enbart klaga, jag är mera för att visa på något bättre. I det här sammanhanget har jag självfallet då pläderat för ”nästa generations medarbetarundersökning” i stället för de idag så oerhört vanliga NMI (nöjd medarbetare index) eller motsvarande verktyg där det i nio fall av tio helt saknas adekvata vetenskapliga kopplingar och/eller valideringsdata. Tyvärr är det så illa att det ofta inte ens finns några verifierade samband mellan ett ökat NMI-värde och medarbetarnas nöjdhet/arbetstillfredsställse.

Nästa generations medarbetarundersökning har självfallet en klar och tydlig koppling till den arbetsvetenskapliga forskningen d v s frågorna baseras enbart på faktorer som forskningen visat att dessa påverkar medarbetarnas prestationer, hälsa och/eller arbetstillfredsställelse. Nästa generations medarbetarundersökning är naturligtvis också validerad på ett metodmässigt adekvat sätt och kan uppvisa höga värden för validitet och reliabilitet.

Nej, nu börjar klockan att dra sig mot sängdags så nu önskar dig god natt och på återhörande i morgon.

PS vill läsa mer om nästa generations medarbetarundersökning besök då www.sperab.se Ds


Gert Ohlin

RSS 2.0