Sustainable Management bygger till stor del på det balanserade ledarskapet


Onsdag eftermiddag och jag har precis avslutat ett inspirerande möte här i Örebro. Innan jag sätter mig i bilen och far upp till Arlanda där jag skall övernatta inför morgondagens äventyr uppe i Umeå tänker jag fortsätta min lilla serie kring Sustainable Management.

I dagens resonemang tänker jag påstå att Sustainable Management till stor del handlar om ett ledarskap i balans. Vad menar jag då med balans i ledarskapet? Jo, jag menar att en chef/ledare alltid måste finna en balans mellan de ”tre kravställarna/uppdragsgivarna” nämligen 1) den överordnade chefens krav på resultat mm (det röda fältet i figuren nedan), 2) medarbetarnas krav/behov av ett gott ledarskap (det gula fältet) och 3) kundernas/marknadens krav på tillgänglighet/kvalitet (det vita fältet) mm. En ledare som har balans i sitt ledarskap inser att det gäller att få en bra balans mellan alla dessa krav d v s samtidigt som kraven uppifrån tillfredsställs, skall både medarbetarnas och marknadens krav och behov tillfredsställas.
Nej, nu måste jag tänka på resan upp till Arlanda varför jag avslutar här. Vill du veta mera kring ”det balanserade ledarskapet” är du välkommen att kontakta oss på Sustainable Performance info@sperab.se

Ha en fortsatt trevlig dag

Gert OhlinSustainable Management bygger till stor del på det Prestationsdrivande ledarskapet

Tisdag sen eftermiddag och jag skall strax ge mig iväg till Vida Arena för att beskåda min första Elitseriematch för den här säsongen. Ikväll gäller det verkligen för Växjö Lakers att bita ihop och ta tre poäng från gästande Skellefteå AIK, i annat fall blir avståendet upp till en trygg plats i tabellen alltför stort är jag rädd. M a o kan du lita på att jag kommer att göra mitt bästa för att heja fram Lakers ikväll.

Även idag kommer jag att beröra ämnet Sustainable Management genom att kort resonera kring kopplingen till det ”prestationsdrivande ledarskapet”. Du som läser min blogg regelbundet vet att jag i ett flertal inlägg beskrivit min syn på det ”prestationsdrivande ledarskapet”, men för dig som inte gör så kommer här en kort-kort beskrivning av detta:

1. En stark vilja att leda och utveckla människor byggd på en humanistisk värdegrund med utgångspunkt i ”alla vill lyckas” och vad kan jag som ledare kan göra för att underlätta detta.
2. Förmåga att motivera och entusiasmera andra
3. Leda genom tydliga mål och kontinuerlig uppföljning av dessa
4. Lyfta fram topprestationer och stödja/utveckla de som underpresterar
5. Förtroende för och tillit till medarbetarna
6. Förmåga att lyssna och ta in medarbetarnas synpunkter
7. Vilja och mod att delegera
8. Leva som du lär och kräver av andra
9. God moral och omdöme
10. Initiativ- och beslutsförmåga

Enligt min uppfattning bygger Sustainable Management till inte så liten del just på innehållet, se ovan, i det ”prestationsdrivande ledarskapet”. Är du intresserad av att veta mera kring detta är du som vanligt välkommen att kontakta mig på gert@sperab.se.

Nej, nu måste jag ge mig iväg till Vida Arena och kvällens viktiga match för Växjö Lakers.

Trevlig kväll önskar

Gert OhlinSustainable Management kräver rätt arbetsförutsättningar

Måndag kväll och jag har precis kommit hem till Växjö efter en tur och retur till Skåne.

I fredags utlovade jag att under den här veckan resonera kring Sustainable Management utifrån ett prestationsperspektiv. Nu ikväll i tänker jag inleda veckans bloggande med den första huvudfaktorn bakom Sustainable Management, nämligen rätt arbetsförutsättningar.

Jag har ett otal gånger här på bloggen påstått att chefsrollen sällan är enkel att hantera. Ett av skälen bakom detta är att väldigt många chefer saknar tillräckligt bra förutsättningar för sitt viktiga värv att utöva ett gott ledarskap. Rätt arbetsförutsättningar behöver vi alla oavsett om vi är chefer eller inte. Är du nyfiken på vad som är ”rätt arbetsförutsättningar för en chef” är du välkommen att kontakta oss på Sustainable Performance, info@sperab.se eller undertecknad direkt på gert@sperab.se .


Trevlig kväll önskar


Gert Ohlin

Sustainable Management ur ett prestationsperspektiv


Fredag eftermiddag och jag är på väg att avsluta arbetsveckan, men innan jag sätter punkt så skall jag förstås skriva några rader här på bloggen.

Tidigare under veckan har jag resonerat kring begreppet Sustainable Management och hur jag definiera detta. Idag kommer jag att inleda en ny liten serie av inlägg under rubriken ovan d v s Sustainable Management ur ett prestationsperspektiv. Du som följer mig här på bloggen eller på Twitter (Twitter @GertOhlin) vet att mitt dagliga värv handlar om att stödja företag, grupper och chefer att prestera bättre, därför är förstås Sustainable Management min verkliga hemmaplan. Så vill du inte missa några tips kring hur du kan öka din prestation bör du läsa mina inlägg i nästa vecka.

Idag tänkte jag endast inleda med att nämna de huvudfaktorer som Sustainable Management ur ett prestationsperspektiv bygger på:

* Rätt arbetsförutsättningar i rollen som ledare/chef
* Det prestationsdrivande ledarskap
* Det balanserade ledarskapet
* Det lyhörda ledarskapet
* Det närvarande ledarskapet

Under nästa vecka kommer jag att resonera kring respektive huvudfaktor och dess betydelse för ett långsiktigt hållbart ledarskap d v s Sustainable Management.

Trevlig helg önskar


Gert OhlinSustainable Management ur ett hälsoperspektiv

Torsdag sen kväll och jag har precis kommit hem efter en skräckblandad färd med sommardäck på glashala och snöiga vägar. På tal om ”sustainable” så var kvällens bilfärd inte särskilt hållbar, nästa gång jag ger mig upp på vägarna kommer jag att vara mer noga med att kolla upp hur vädret kommer att bli.

Innan jag kryper till kojs tänker jag fortsätta på gårdagens resonemang kring Sustainable Management genom att kort resonera kring den tredje grundstenen för ett hållbart ledarskap, nämligen det personliga hälsoperspektivet. Trycket på dagens chefer och ledare är enligt min uppfattning högre än det någonsin tidigare varit. Detta innebär för de flesta mycket långa arbetsdagar i kombination med en hög stressnivå. Ur ett personligt hälsoperspektiv är förstås detta långt ifrån hållbart, åtminstone på lång sikt. Sustainable Management innebär därför att du som chef måste beakta ditt eget hälsoperspektiv genom att prioritera hårt för att minska belastningen i kombination med att du avsätter ordentligt med tid för friskvård och motion samtidigt som du äter och dricker med förstånd samt inte minst se till att du sover ordentligt. Med andra ord innebär Sustainable Management att du som chef sätter din hälsa i första rummet, i annat fall är risken uppenbar att ditt ledarskap inte blir långsiktigt hållbart.

God natt önskar


Gert Ohlin

Sustainable Management igen

Onsdag kväll och jag har tagit en liten paus på vägen hem till Småland från mitt äventyr uppe i Bergslagen.

I dag hade jag tänkt återkomma till mitt resonemang från förra veckan kring Sustainable Management. I förra veckan redovisade jag min definition på Sustainable Management genom att presentera de fyra grundstenarna:

* Långsiktigt hållbart management utifrån ett resurs- och miljöperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån ett förtroendeperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån ett personligt hälsoperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån prestationsperspektiv

Ikväll hade jag tänkt fortsätta resonemanget kring den andra grundstenen d v s ett långsiktigt hållbart ledarskap utifrån ett förtroendeperspektiv. Jag har flera gånger här på bloggen varit inne på betydelsen av ett stort förtroendekapital, särskilt om man skall utöva ledarskap. Ett hållbart ledarskap utifrån ett förtroendeperspektiv handlar därför om att ständigt tänka på att inte riskera sitt förtroendekapital genom ett ogenomtänkt och vårdslöst ledarskap. Det finns en mängd felsteg som en ledare kan göra som direkt skadar förtroendet, de enligt min erfarenhet vanligaste är:

* brist på konsekvent agerande
* inte behandla alla lika
* oetiskt eller omoraliskt agerande
* otillförlitlig och oförutsägbar
* brist på empati
* oförmåga att lyssna

Nej, nu väntar de resterande 22 milen på att bli avverkade innan jag kan parkera bilen utanför bostaden. Önskar dig till sist en trevlig onsdagskväll!


Gert OhlinSustainable Cooperation

Tisdag kväll och jag har precis checkat in på mitt hotell här i Hofors efter en spännande dag här uppe. Tankar går även ikväll till gårdagens fantastiskt inspirerande möte tillsammans med vår referensgrupp för projektet Top Performance (läs gärna gårdagens inlägg om du missat detta).

Det som framförallt etsats sig in i mitt huvud är resonemanget vi hade i går kring betydelsen av att göra sina lagkamrater så bra som möjligt istället för att bara tänka på sin egen prestation. Tänk om detta synsätt kunde implementeras på i princip varje arbetsplats, vilket lyft detta skulle innebära. För tänk själv på vilket winn – winn detta är för alla, det man gör för sina kollegor kommer ju mångfalt igen. Jag bestämde mig tidigare idag för att benämna detta för Sustainable Cooperation och var så säker, kring detta kommer jag att återkomma längre fram.

Trevlig kväll önskar


Gert Ohlin

Nycklarna till prestationer i världsklass

Måndag kväll och jag har precis kommit hem efter en fantastisk dag tillsammans med några av vårt lands mest meriterade landslagscoacher. Du som läser min blogg vet att jag har tagit initiativ till forskningsprojektet Top Performance, där vi igår hade vårt första referensgruppsmöte. Vår referensgrupp är minst sagt meriterad när det gäller idrottsliga framgångar i världsklass, den består nämligen av Tommy Svensson (f d förbundskapten för fotbollslandslaget), Conny Evensson (f d förbundskapten för Tre kronor) och Bengan Johansson (f d dito för handbollslandslaget).

Att kort summera alla intryck för gårdagens referensgruppsmöte låter sig tyvärr inte göras, så du får nöja dig med att jag här och nu endast redogör för något av allt det kloka som kom upp på gårdagens möte när vi ställde frågan hur man lyckas att prestera i världsklass:

- trygghet och frihet för individen och laget
- en stark och gemensam värdegrund framtagen av laget
- lyssna hela tiden på enskilda och på laget
- sälja in idéer till laget, inte driva igenom
- se alla i laget lika mycket
- lära känna var och ens motivation och drivkrafter
- kontinuitet i laget så långt möjligt
- som ledare brinna för uppgiften
- lagarbete går ut på att göra lagkamraterna bra

Se ovanstående uppställning bara som ett litet smakprov på alla kloka tankar som togs upp under vårt referensgruppsmöte tidigare idag.

God natt önskar


Gert OhlinSustainable Management ett hållbart ledarskap utifrån ett resurs- och miljöperspektiv

Fredag eftermiddag och jag har en av dessa ovanliga med ack så nödvändiga ”hemmadagar” d v s dagar när jag sitter på mitt kontor hemma i bostaden.

Jag avslutar veckans bloggande med att fortsätta på tråden jag börja spinna på igår d v s resonemanget kring Sustainable Management. Igår redovisade jag min definition på Sustainable Management genom att presentera de fyra grundstenarna:

* Långsiktigt hållbart management utifrån ett resurs- och miljöperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån ett förtroendeperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån ett personligt hälsoperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån prestationsperspektiv

Idag kommer jag att uppehålla mig vid den första grundstenen d v s ett långsiktigt hållbart management utifrån ett resurs- och miljöperspektiv. Med detta avses ett ledarskap som inser betydelsen, ja för att inte säga nödvändigheten, av att leda och styra verksamheten utifrån ett minimum av resursförbrukning och negativ miljöpåverkan. Sustainable Management innebär framförallt att leda verksamheten utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv i bemärkelsen att inte överutnyttja resurserna eller miljön i det korta perspektivet så att detta blir menligt för framtiden och kommande generationer vad avser vår miljö. Sustainable Management handlar med andra ord oerhört mycket om ett långsiktigt perspektiv i kombination med resurseffektivitet och en god hushållning med såväl mänskliga som materiella resurser. Sustainable Management står i skär kontrast med allt vad kortsiktighet och kortsiktiga vinster heter. Det kortsiktiga perspektivet och de kortsiktiga vinsterna bygger i princip alltid på ett överutnyttjande av resurserna (mänskliga och materiella) och miljön.

Nej, nu måste jag återgå till mina förberedelser inför nästa veckas äventyr runt om i vårt avlånga land. Men innan jag gör så vill jag önska dig en riktigt trevlig och avkopplande helg


Gert OhlinSustainable Management

Torsdag eftermiddag och jag sitter just nu på Bromma flygplats och väntar på flyget hem till Växjö efter ett givande möte upp i Hofors.

Du som läste gårdagskvällens inlägg vet att jag från med idag och den närmaste tiden kommer att resonera kring begreppen Sustainable Management, Sustainable Coaching och Sustainable Performance. I eftermiddag och i morgon kommer jag att ägna mig det förstnämnda d v s Sustainable Management.

Som sagt, låt mig då börja med Sustainable Management och vad jag lägger i detta begrepp. Tyvärr har vi ju inte en riktigt rättvisande synonym på svenska till ordet Management. På svenska använder vi ju ofta ordet ledarskap istället för Management. Problemet vi kan få då är att många enbart då tänker på den del av ledarskapet/Managementet som handlar om interaktionen med (ledningen av) medarbetarna. Inte sällan delar vi upp begreppet Management i tre delar nämligen 1) ledningen av verksamheten 2) ledningen av medarbetarna 3) chefskapet.
När jag talar om och använder begreppet Sustainable Management avser jag den vanligaste tolkningen av det engelska begreppet Management d v s 1 + 2 + 3 ovan.

Ok, så långt hoppas jag att du är med noterna, eller hur? Låt mig då komma till skott och redovisa min definition av Sustainable Management som jag och många med mig menar i huvudsak handlar om följande:

* Långsiktigt hållbart management utifrån ett resurs- och miljöperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån ett förtroendeperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån ett personligt hälsoperspektiv
* Långsiktigt hållbart management utifrån prestationsperspektiv

Nej, nu ropar de strax ut mitt Växjöflight så nu måste jag stänga ned och sluta här. Ha en fortsatt trevlig torsdag och torsdagskväll önskar


Gert OhlinSustainable Management, Sustainable Coaching and Sustainable Performance

Onsdag kväll och jag har precis checkat på mitt hotell här i Hofors efter en händelserik dag uppe i Malmfälten. Vintervädret i Gällivare med sol och 6 minus grader har jag bytt ut mot höstrusk och 9 plusgrader här nere i Hofors.

Eftersom klockan är sen och gubben är lite sliten så blir dagens blogginlägg endast en programförklaring för den närmaste tidens bloggande. Ordet Sustainable verkar ha blivit vår tids modeord om jag skall döma av allt som skrivs och sägs i media. Detta gläder förstås mig särskilt mycket eftersom jag arbetar inom Sustainable Performance. På begäran från några av våra kunder kommer jag under den närmaste tiden att resonera kring begreppen Sustainable Management, Sustainable Coaching och naturligtvis Sustainable Performance, men som sagt detta få anstå till imorgon.

Sov så gott önskar


Gert OhlinVänliga Norrbotten

Tisdag lunch och jag konstaterar säsongens första snöväder vilket betyder att morgondagens färd upp till Gällivare riskerar bli lite hal. Tur att Müllers Bil här uppe i Luleå är snälla och ge mig en bil med nya vinterdäck.

Fick veta tidigare i dag att även Kungen är på besök här uppe i Norrbotten, med andra ord kan man säga att jag reser hack i häl på vår Kung. Skämt å sidor så jag kör min egen ”Eriksgata” mellan mina olika kunder här uppe i norr. Som vanligt trivs jag som fisken i vattnet här uppe. Det som får mig att trivas här uppe är främst den varma och vänliga atmosfären jag möter i princip överallt. Här uppe finns inte tillstymmelse till den högdragenhet eller självgodhet som man ibland kan stötta på i storstäderna. Dessutom verkar alla tar sig tid att lyssna här uppe, längre söderut möter jag inte helt sällan en så stressad atmosfär att det i praktiken är svårt att alltid nå fram.

Ha en fortsatt fin tisdag önskar


Gert Ohlin


Ett nödvändigt beslut

Måndag lunch och jag skall strax kasta i mig en försenad bit mat här på Arlanda innan det bär av norrut mot Luleå senare i eftermiddag.

Under förra veckan tjatade jag en hel del kring Växjö Lakers och deras oerhörda svårigheter att göra mål och ta poäng i årets Elitserie. Min önskan kring ”tänk nytt – gör nytt” gick äntligen i uppfyllelse under helgen när styrelsen för laget sparkade tränaren. Enligt min mening var detta beslut oundvikligt om kontraktet för nästa års Elitserie skall kunna räddas. Det tidigare ledarskapet lyckades inte komma med den nödvändiga injektion av nytänkande som nu måste till för vända på spelet.

Under resten av veckan kommer jag att återkomma i helt andra ärenden. Fram till dess önskar jag dig en trevlig arbetsvecka.


Gert OhlinÄnnu en förlust

Torsdag kväll och jag sitter i bilen på väg hem från Hofors och har precis genomlidit ännu en förlustmatch för Växjö Lakers. Ur trafiksäkerhetssynpunkt var matchen allt annat än bra att lyssna på, min frustration hade en viss tendens att sprida sig till gasfoten.

God natt önskas från gränsen mellan Östergötland och Småland


Gert OhlinTänk nytt - gör nytt

Onsdag lunch och jag snor åt mig några minuter till att vårda min lilla blogg innan jag springer i väg till nästa möte här uppe i Hofors.

Igår kväll bad jag dig hålla tummarna för en Växjö Lakers vinst mot Färjestad. Det blev en seger fast det satt långt inne i och med att matchen fick avgöras på straffar. Trots gårdagens efterlängtade seger efter de senaste sex raka förlusterna är jag rädd för att denna inte blev den verkliga vändning som jag skrev om igår. Växjö Lakers rekorddåliga power play spel fortsätter tyvärr i och med att laget nu spelat 43 gånger med fler spelare på banan än motståndaren utan att göra ett enda litet mål. Oförmågan att göra mål är ett verkligt orosmoln för Lakers fortsatta Elitserieliv. Ett lag som inte kan utnyttja sina power play kommer att få otroligt svårt att vinna några matcher, så jag menar att nyckeln till framgång för Växjö Lakers står att finna i just power play spelet.

Det som nu måste till det är en verklig förändring, det kommer definitivt inte att vara framkomligt att bara fortsätta som hittills d v s ”more of the same”. För att det skall vara möjligt att vända på trenden vad gäller power play måste det till en förändring i grunden av både spelet i sig och av spelarnas inställning och självförtroende. I den mån som lagledningen inte inser detta är Växjö Lakers framtid i Elitserien mer än oviss. Därför gäller nu mer än någonsin att ”tänka nytt och göra nytt” m a o sluta att harva på som man gjort fram till igår.

Det finns två anledningar till att jag skriver om Växjö Lakers problem, dels förstås att mitt hjärta slår lite extra för laget men inte minst för att jag ser så oerhört många paralleller till arbetslivet d v s mitt eget arbetsområde.

Ha en trevlig lillördag så återkommer jag i morgon.


Gert OhlinIngen vändning utan förändringar

Tisdag kväll och jag befinner mig i Hofors som sägs vara Sveriges vänligaste kommun, så tyck för all del inte synd om mig.

Ikväll sitter jag här på mitt hotellrum och biter på naglarna och våndas inför kvällens Elitseriematch mellan Växjö Lakers och Färjestad hemma i Växjö. Du är som hockeyintresserad vet i vilket, minst sagt, prekärt läge som mitt favoritlag befinner sig i och med de senaste sex raka förlusterna. Och som om detta inte är nog eländigt, Lakers har även nu spelat 40 gånger i powerplay utan ett enda mål. Detta är tyvärr alla tiders bottenrekord när det gäller Elitserien. I skrivande stund står det 0 – 0 hemma i Växjö på Vida Arena efter två perioder. Med Lakers senaste förlustrad i minnet är det tyvärr inte mycket som talar för en seger ikväll heller, men låt oss hoppas att jag får fel på den här punkten.

Oavsett resultatet ikväll mot Färjestad så gäller för Växjö Lakers att få till en verklig vändning i termer av att man måste börja utnyttja sina chanser och vinna de jämna matcherna. Som alltid gäller att inse att detta inte är möjligt utan att genomföra ett antal förändringar. En verklig vändning kan man aldrig åstadkomma genom att bara göra ”more of the same”, detta gäller såväl i idrotten som i näringslivet. En verksamhet som förlorar pengar måste genomföra kraftfulla förändringar för att börja tjäna pengar igen, det går inte bara att köra på som förut. Naturligtvis gäller även detta för ett hockeylag, det gäller att genomföra tydliga förändringar för att lyckas vända på en lång rad av förluster till vinster igen.

Håll tummarna nu för att Växjö Lakers lyckas få till en vändning ikväll!


Gert OhlinLyckligt lottad som har ett arbete

Måndag morgon och en hel härlig arbetsvecka ligger framför oss som har förmånen att ha ett arbete i dessa tuffa arbetsmarknadstider.

I gårdagens partiledardebatt debatterades bl a den höga arbetslösheten och på vilket sätt som denna bäst kan motverkas. I grunden är det förstås efterfrågan på arbetskraft som är det viktigaste för att komma åt arbetslösheten. Efterfrågan på arbetskraft är för närvarande inte speciellt stor med tanke på lågkonjunkturen och det tuffa ekonomiska klimatet för den offentliga sektorn. Det som trots allt driver på efterfrågan är de pågående omfattande pensionsavgångarna som nu kommer att öka år för år under de närmaste tio åren.

Mycket i debatten har handlat om de arbetslösas drivkrafter att söka jobb. I min värld är detta minst sagt underligt. Jag menar att en jättemajoritet av alla arbetslösa inget annat vill än att få ett nytt arbete och lämna arbetslösheten. Endast en mycket liten minoritet menar jag är i behov av extra drivkrafter för att lämna arbetslösheten bakom sig. Nu tycks det som om hela upplägget med sänkta nivåer i arbetslöshetsförsäkringen och mycket låga ersättningar efter det att tiden i A-kassan gått ut utgår ifrån att alla arbetslösa behöver extra drivkrafter för att komma ur sin arbetslöshet. Jag ställer mig oerhört tveksam till detta. Du som läste mitt inlägg i förra veckan kring otrygghet som drivkraft, vet också att jag ställer mig än mer tveksam till att en hotad ekonomi/existens är någon bra drivkraft i en arbetslöshetssituation.

Ha nu en trevlig arbetsvecka, du som är så lyckligt lottad!

Gert OhlinTrygghet är en bättre drivkraft än otrygghet

Tisdag eftermiddag och jag håller så smått på att komma tillbaka till min tidigare goda form. Tidigare idag jag läste jag på Twitter en debatt kring Socialdemokrafternas kommande förslag om förbättrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.

Företrädare för Alliansen hävdar att detta går stick i stäv med arbetslinjen. För egen del tillåter jag mig att tvivla på att så verkligen är fallet. Inom den arbetsvetenskapliga forskningen finns det många starka belägg för att trygghet är en bättre drivkraft än motsatsen d v s otrygghet. Ser jag till min egen snart 30-åriga erfarenhet som arbetsplatsutvecklare kan jag inte finna något exempel där otrygga arbetsförhållanden har fört något positivt med sig.

Samtidigt som ovan är sagt, finns det ju ett ordspråk som säger ”krisen är uppfinningarnas moder”, så tvärsäker på att förbättrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen inte kommer att ha någon negativ effekt på arbetslinjen är jag inte heller.

Ha en fortsatt trevlig tisdag önskar

Gert Ohlin

RSS 2.0