Ändrade bloggrutiner f r o m idag

På grund av tidsbrist kommer jag fortsättningsvis endast att använda den här bloggen som komplement till min Twitter @gertohlin när det är angeläget för mig att skriva av mig mer volymmässigt än Twitter tillåter.

Tack för ditt intresse så här långt och följ mig istället på Twitter så missar du inget.

Ha det önskar

Gert Ohlin

Ett litet smakprov på hörselskada

Fredag lunch och jag skall strax gå ut äta lunch med min kund, denna tysta dag. När jag landade tidigare idag på Arlanda slog ett otroligt lock till för mina öron, tyvärr har detta inte släppt ännu och jag hör oroligt dåligt eller är det så att alla i min omgivning bestämt sig för att bara viska till mig idag.

Denna otrevliga bekantskap med hörselproblem som jag haft idag har fått mig att verkligen värdesätta min, i vanliga fall, mycket goda hörsel. Jag känner just nu oerhört mycket sympati för alla dem som har riktiga hörselskador, vilket otroligt handikapp! För egen del hoppas jag på att locket skall släppa när jag flyger söderut igen i eftermiddag.

Ha nu en riktigt skön helg önskar


Gert Ohlin


Verkligen Top Performance av Ida Ingmarsdotter

Torsdag eftermiddag och jag har precis sett sprintdistansen på VM i skidor nere i Trentino, där själv tidigare om åren åkte skidor varje vecka 08, i norra Italien.

Låt mig börja med Idas prestation idag så kan jag bara buga och tacka för en fantastisk underhållning. Tyvärr fanns det inget att göra åt Marit Björgen, men trots att det inte blev något guld så visade Ida verkligen på ett verkligt Top Performance idag, www.top-performance.se

Så till herrarnas sprint, i Val di Fiemme som byn heter där VM går av stapeln i år, som tyvärr inte alls blev lika framgångsrik för Sverige som för damerna. Emil Jönsson låg oerhört bra till med blev förbi åkt av tre konkurrenter på upploppet, med andra ord inte riktigt Top Performance av Emil den här dagen.

Fortsatt trevlig torsdag önskar

Gert Ohlin


Det är onsdag idag INTE torsdag

Onsdag förmiddag och jag sitter här och skäms för att det inte är torsdag idag, för i så fall hade jag inte varit ute en dag för tidigt.

Att en sådan enkel sak som att hålla reda på almanackan kan vara så svårt, i varje fall har det varit så för mig den senaste tiden. Jag får väl skylla på tankvärken jag har och att det är denna som fått mig att tappa fokus. Turligt nog var min uppdragsgivare mycket förstående så vi bokade helt enkelt om till en annan tid. Nu gäller det bara att utnyttja denna lediga tid till något produktivt och framåtriktat.

Ha en trevlig lillördag så hörs vi imorgon


Gert Ohlin


Nuon ingen "lysande" affär

Tisdag kväll och jag kloss fast här på Landvetter på grund av ett inställt flyg, så där rök ännu en kväll så det är tur man kan blogga lite under tiden jag väntar.

Debattens vågor kring Nuon-affären är väldigt höga just nu och visst kan jag förstå detta med tanke på vad Vattenfall betalade för Nuon. Det är i och för sig naturligt att vissa affärer inte utvecklas som man hoppats inom näringslivet, business innebär alltid ett risktagande. Skall man tjäna några pengar måste man våga riskera något också. Men det får väl ändå vara lite rim och reson, eller hur? Tänk att man köpt ett bolag för 97 miljarder och redan har man skrivit ned ”tillgången” Nuon med 15 miljarder exklusive finansieringskostnaderna – hur dåliga affärer får man egentligen göra i ett statligt bolag? Hur vår regering kunde godkänna affären när tjänstemännen på departementet som granskade affären menade att priset var väl högt, närmare bestämt 30 miljarder för högt, är en berättigad fråga idag. Nu skall i ärlighetens namn sägas att marknaden blivit en helt annan sedan affären gjordes 2009 och det finns många som menar att affären 2009 inte var så dålig som den framstår idag 2013. Det är alltid lätt att i efterhand kritisera en affär som visat sig bli dålig, det medger jag. Samtidigt ställer jag mig något tveksam till om ett statligt bolag som Vattenfall verkligen skall ge sig in på den här typen av jätteaffärer i Europa eftersom det är osäkert om bolaget och ägaren har den kompetens som krävs för ett väl underbyggt och klok beslut, jag bara undrar…

Trevlig tisdagskväll önskar


Gert Ohlin


Inget Top Performance försvar precis

Måndag eftermiddag och jag har en utav dessa sällsynta dagar här hemma i Växjö. Tidigare idag hörde jag en något märklig intervju med vår försvarsminister angående ÖB:s tidigare uttalande om Sveriges nuvarande försvarsförmåga. Något märkligt tycker jag allt att det är att försvarsministern verkar nöjd med dagens försvarsförmåga eftersom den är bättre än den var för sex års sedan.

För egen del trodde jag faktiskt att Sveriges försvarsförmåga var betydligt bättre än det som nu framkommit d v s att vi kan stå emot ett anfall på en plats i landet i maximalt sju dagar plus att vårt luftförsvar är så dåligt att en fiende kan slå ut hela vårt flygvapen medan det står på marken utan att vi kan försvara oss. Det är därför oerhört skönt att veta att vi inte är särskilt hotade som det är idag. Försvaret är med andra ord väldigt långt ett Top Performance försvar idag trots att det kostar över 40 miljarder i år. Alla dessa skattepengar och så lite valuta för pengarna, man ställer sig något undrande som amatör i sammanhanget,

Ha en trevlig fortsättning på veckan!


Gert Ohlin

Högmod och arrogans får katastrofal följder för prestationen

Fredag lunch och jag skall strax fortsätta min resa söderut mot Småland för att så småningom fira helg. Innan jag sätter mig bilen skriver jag av mig lite frustration.

Turligt nog är det mycket sällan jag stöter på presumtiva uppdragsgivare med det högmod och den arrogans som en HR-direktör visade lysande exempel på tidigare i veckan. Först blev jag bara lite paff, sedan började enbart tycka synd om ägarna till verksamheten – för tänk vad prestation som går förlorad med en sådan attityd på den viktiga HR-posten. Eftersom det är du och jag som ägare är det förstås extra tråkigt.

Ha nu en jättemysig helg!
Gert Ohlin


Tänk med hjärtat inte bara idag på Alla Hjärtans dag

Torsdag lunch och jag har lyckats att sno åt mig några minuter för lite bloggvård trots ett mycket intensivt uppdragsschema här uppe i Västerbotten.

Idag på Alla Hjärtans dag är det naturligt för de flesta av oss att tänka med hjärtat i samband med att vi manifestera kärleken. En sådan här dag är lätt att inse betydelsen av både kärleken och empatin för våra medmänniskor, vi tänker helt säkert mer med våra hjärtan idag jämfört med en vanlig torsdag – eller vad tror du?
Ett bra sätt i år att verkligen manifestera den här dagen vore väl att vi från och med idag lovade varandra att tänka mer med hjärtat även under resten av året/åren. Kan vi inte bestämma det nu?

Ha en underbar Alla Hjärtans dag önskar


Gert Ohlin


Stress utlöser ofta ett stort prestationsläckage

Onsdag kväll och jag är åter på mitt hotell här i Umeå med en vacker utsikt över Umeälven. Innan jag är beredd att unna mig lite kvällsmat känner jag att jag måste skriva något här på min blogg och ju snabbare jag gör det ju kortare tid behöver min mage protestera mot sin tomhet.

Du vet väl att stress nästan alltid utlöser ett s k prestationsläckage? Ok, du som vet det kan sluta att läsa här medan du som inte är helt övertygad bör stanna kvar några minuter till. Stress är som du säkert vet ett tillstånd av ökad psykologisk och fysiologisk handlingsberedskap. Det är kroppens sätt att reagera på inre eller yttre faktorer som vi tolkar som hotfulla. När vi upplever fara mobiliseras den sympatiska delen av det autonoma nervsystemet – det innebär att vi är förberedda för kamp, eller flykt, på liv och död. Stress är alltså en överlevnadsinstinkt. Kroppen reagerar med ökad puls, blodtryck och andningsfrekvens, ökad muskelspänning, aktiverat immunförsvar och ökad insöndringen av blodfetter och -socker. Stressreaktionen är nödvändig i situationer där vi måste prestera intensivt under en kort period. Långvarig stress kan däremot leda till ”slitage” i kroppens olika system, med ohälsa som följd.

När stressen blir för hög och framförallt när den är hög under lång tid påverkas vår bedömningsförmåga ofta väldigt negativt d v s det är lätt hänt att vi fattar dåligt övervägda beslut eller vi tappar kontakt med vår erfarenhet och yrkesskicklighet. Under hög eller konstant stress påverkas kvaliteten i vårt arbete ofta väldigt negativt på så sätt att det blir en massa fel. Här kan man verkligen tala om ett verkligt prestationsläckage.

Önskar dig nu en trevlig onsdagskväll + en arbetsdag i morgon utan alltför stort prestationsläckage.


Gert Ohlin


Prestationsläckaget ofta större än man tror

Tisdag lunch och jag inser att det nu gått alldeles för många dagar sedan jag gjorde något här på min blogg. Hoppas du tröttnat på att inget nytt händer hittar tillbaka till mig nu när jag tagit mig i kragen igen.

I eftermiddag skall jag presentera ett resultat av en prestationsanalys för en kunds ledningsgrupp och fackliga organisationer. Detta tillhör de arbetsuppgifter jag uppskattar allra mest, så därför ser jag verkligen framemot en intressant eftermiddag. Fokus för mig under eftermiddagen blir att förankra det ”prestationsläckage” som vår prestationsanalys visar på. Tyvärr är inte alltid detta så enkelt som det kanske låter, det är nämligen inte helt ovanligt att en del uppdragsgivare hellre vill stoppa huvudet i sanden än att ta till sig omfattningen och arten av den prestationskapacitet som går förlorad på grund av t ex bristfälliga arbetsförutsättningar för medarbetarna och/eller cheferna, bristfälligt ledarskap eller dålig styrning och organisering av verksamheten. Hoppas den aktuella ledningsgruppen i eftermiddag har ett öppet sinnelag och är mottagliga för mina budskap.

Ha nu en trevlig fortsättning på dagen, så lovar jag att återkomma imorgon onsdag.


Gert Ohlin

Arbetsrätten är sällan ett hinder jämtört med fega chefer

Torsdag förmiddag och jag har lite oväntat fått en liten lucka i mitt schema för dagen här ute vid västkusten, därav detta tidiga blogginlägg.

Även i dagens inlägg kommer jag att resonera kring problemet med ”chefer som inte våga” ta tag i känsliga och svåra personalproblem. Alltför ofta får jag höra att det är vår arbetsrättslagstiftning som förhindrar att man agerar, detta är förstås väldigt felaktigt. Arbetsrätten är väldigt tydlig när det gäller både arbetstagares och arbetsgivares skyldigheter och ansvar. En arbetstagare som inte sköter sitt arbete och/eller skapar problem för sina kollegor kan med stöd av arbetsrätten skiljas från sitt arbete, förutsatt att arbetsgivaren eller dennes förträdare agerat med ett tydligt och konsekvent ledarskap d v s där en chef vågat vara chef. Alltför ofta saknas detta mod och tyvärr är det mycket vanligt att man bara sopat problemen under mattan och hoppats på att problemet på sikt löser sig själv.

Dagens upprop från mig som arbetsplats- och prestationsutvecklare till landets alla chefer blir därför: Visa mod och ta tag i problemen direkt när de uppstår! Med ett konsekvent och tydligt ledarskap kan du inte endast enkelt lösa problemen med hjälp av arbetsrätten du bidrar även till ett bättre arbetsklimat på din arbetsplats.

Ha en fortsatt trevlig torsdag önskar


Gert Ohlin

Fega chefer ett stort arbetsmiljöproblem

Onsdag kväll och jag har precis checkat in kvällen hotell som den här gången ligger i Bohuslän. Innan jag går bort till restaurangen för en bit mat tänker jag som vanligt skriva av mig här på bloggen.

Tidigare idag hade jag ett intressant möte med en arbetsgivareorganisation där vi resonerade kring vanliga problemställningar. Det visade sig att vi båda hade en relativt likartad syn på vilka de vanligaste problemen är ute på arbetsplatserna. Ett sådant som vi hade samsyn kring var problemen som uppstår när en chef inte vågar vara en chef d v s när en chef inte vågar ta tag i enskilda medarbetare som inte ”sköter sig” eller som utgör ett problem för andra på arbetsplatsen. Jag har flera gånger påtalat behovet av ett större mod och civilkurage när det gäller hanteringen av frågor kopplade till arbetsmiljö och arbetsrätt. Enligt min uppfattning utgör chefer som inte vågar vara chefer ett stort arbetsmiljöproblem.

Ha en nu en trevlig lillördagskväll


Gert Ohlin


Hur stor är din jobblust idag?

Tisdag eftermiddag och jag sitter på Arlanda Express på väg upp mitt flyg senare i em. Idag på förmiddagen träffade jag en konsultkollega på företaget Jobblust, http://www.jobblust.nu/show.asp, och talade om det gigantiska behovet av just jobblust ute i arbetslivet.

När vi talade om jobblusten ute i dagens arbetsliv konstaterade vi båda två att det är för bedrövligt att jobblusten ofta avtar med tiden man är anställd. Jobblusten är ofta helt på topp när man är på väg till sin första arbetsdag på nya arbetet, men vad händer sedan? Inte sällan läggs den ena besvikelsen till den andra och plötsligt så har jobblusten reducerats en hel del jämfört med hur den var inför första arbetsdagen. Naturligtvis borde det vara precis tvärtom
d v s jobblusten borde öka för varje dag på arbetet. Något måste med andra ord vara fel i de förutsättningar vi har på jobbet, eller vad menar du? Förresten hur stor är din egen jobblust idag, t ex på skalan 0 – 10?

Ha en fortsatt trevlig tisdagseftermiddag önskar

Gert Ohlin

Var ödmjuk om förtroendet sviktar

Måndag sen kväll och jag har precis kommit upp på hotellrummet efter en trevlig och god middag. Det bästa just nu hade varit om jag bara hade kunnat slänga mig i bingen, men min ständigt närvarande pliktkänsla (prestationsångest) kräver att jag först skriver några rader här på min blogg.

Mitt uppdrag idag har fått mig att fundera lite särskilt på det här med en lednings eller en chefs förtroendekapital. Det som blev extra tydligt för mig tidigare idag är nödvändigheten av en total acceptans av läget sådant det nu är, d v s det tjänar definitivt inget syfte att försöka skylla ifrån sig på omständigheter eller på omgivningen om förtroendekapitalet är naggat i kanten. För att ha en gnutta chans att reparera ett skadat förtroende krävs det i grunden en ödmjukhet inför situationen. Utan denna ödmjukhet blir endast följden att förtroendet sjunker ytterligare.

Med dessa rader önskar jag dig god natt och en fortsatt trevlig arbetsvecka!


Gert Ohlin

RSS 2.0