Vänder det i sommar?

Torsdag tidig morgon och jag håller på att packa ihop mina saker inför resan västerut nu på morgonen innan jag ikväll vänder på bilen och kör österut mot Stockholm som blir mitt nattkvarter i natt.

 

Att vi lever i riktiga orostider är det ingen som tvekar om idag, oron och osäkerheten dominerar både det politiska livet, den finansiella branschen och hela näringslivet. För egen del har jag idag på morgonen en stark känsla av att sommaren i år kommer att bli oerhört avgörande för utvecklingen under de närmaste åren. Jag bara helt enkelt utgår ifrån att krismedvetenheten nu är tillräckligt stor för att alla skall kunna ta sig samman och ta alla de nödvändiga beslut som kan innebära en definitiv vändning uppåt för ekonomin i världen. Lyckas inte de tunga länderna, framförallt i Europa, i sommar att enas om kraftfulla strukturella förändringar är jag å andra sidan övertygad om att vi står inför en mycket lång och svår period. Men som sagt, jag är ganska övertygad idag att alla inser att handlingsalternativen är mycket få och att tiden håller på att rinna ut.

 

Med optimistiska morgonhälsningar önskar jag dig en trevlig torsdag

 

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Hur orkar många chefer?

Onsdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt hotellrum här i den kaffestaden Karlstad och jag skall strax ge mig ut på en motionspromenad innan det blir lite mat i magen.

 

Tidigare idag har suttit och samtalat med ett antal chefer för en offentlig verksamhet och nu undrar jag faktiskt hur många chefer det är som ligger på gränsen till att braka in i den s k väggen. Att det är tufft att vara chef det har jag otaliga gånger resonerat om här på bloggen, så egentligen skulle jag väl inte ha blivit förvånad idag. Men jag förstår att just nu är särskilt tufft inte minst inom stora delar av den offentliga sektorn där mycket idag handlar om nedskärningar och budgetnedskärningar. Det klassiska att chefer saknar administrativt stöd är förstås inget nytt, men lägg därtill allt arbete med nedskärningar och allt större personalgrupper att ansvara för och leda, inte så konstigt att många chefer idag balansera på gränsen till avgrunden. Där blir kvällens fråga – hur orkar bara dessa chefer?

 

Trevlig lillördag önskas från den ”lila” staden Karlstad

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Italien skakar på många sätt

Tisdag kväll och jag har precis kommit upp till mitt hotellrum här i den ”lila” staden (Karlstad) och skall strax påbörja kvällspasset framför datorn, men innan jag gör så blir det några rader här på bloggen.

 

På vägen hit till Karlstad tidigare idag fick jag höra på radion att Italien återigen drabbats av jordskalv med både döda och stor materiell skada. Mitt favoritland Italien tycks i år vara särskilt olycksdrabbat och precis som om det inte nog med de enorma ekonomiska problemen så drabbas landet nu också av naturkrafterna. Sedan får jag inte heller glömma bort att Italien hamnat i skamvrån här hemma i Sverige genom att som enda land inte ge den svenska vinnarlåten i Melodifestivalen ett enda poäng – det schlagerintresserade här i landet går väldigt illa åt Italienarna både i media och i de sociala medierna. Italienvän som jag är vågar jag knappt knysta om mina känslor för landet idag, vem vet vad som händer om någon schlagerfantast får tag i mig?

 

Trevlig kväll önskas från kaffestaden Karlstad

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Slutspurten inför semestern står för dörren

Måndag morgon och jag skall strax sätta mig i bilen och köra iväg på veckans första uppdrag trots att det egentligen är Annandag Pingst idag och övriga Europa har ledigt.

 

I slutet på den här veckan går vi in i junimånad och slutspurten inför semestern står för dörren. Förmodligen blir det lika intensivt som det brukar vara inför semestern även i år trots det kärva tiderna. På tal om kärva tider så har jag nu en stark känsla av att hösten kommer att innebär en definitiv vändning uppåt, låt oss hoppas att jag blir sannspådd när det gäller detta.

 

Önskar dig nu en härlig sista arbetsvecka i maj!

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Glad Pingst

Fredag lunch och jag önskar att jag kunde ta ledigt resten av dagen och gå ut och njuta av det härliga sommarvädret och den underbara naturen, men det få anstå till helgen.

 

I helgen firar vi Pingst, en helg som jag menar är på väg att försvinna från vårt medvetande. Säkert är det så att beslutet att ta bort Annandag Pingst påverkat Pingstens position som helg. Den här tiden på året när vi befinner oss ”mellan syren och hägg” är enligt min mening årets absoluta höjdpunkt i varje fall om vi uppskattar att vara ute i naturen. Väderprognosen för helgen ser ju riktigt lovande ut så det går inte att skylla på dåligt väder om du väljer bort en rejäl stund ute i naturen.

 

Önskar dig nu en riktigt Glad Pingst så hörs vi igen på måndag!

 

Bilden ovan tog jag i rosenplantering i Cannes för två veckor sedan och jag tyckte du värd en blomma så här inför Pingsten.

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Förödande fostran?

Torsdag kväll och jag har precis avslutat mitt uppdrag här i Grums men innan jag sätter mig bilen för att åka hem till Växjö tänker jag lufta en tanke här på bloggen.

 

I går kväll såg på Uppdrag granskning på SVT ett reportage om Lundsberg m fl liknande skolor. Nu tar jag som vanligt det hela med en stor nypa salt, men oavsett det så är det oroande om något av det som kom fram är sant. Eftersom Lundsberg och liknande skolor väldigt ofta producerar ”framtidens ledare” så är jag personligen bekymrad över vad denna s k ”elevuppfostran” får för konsekvenser på synen på ledarskap hos dessa elever. Sett utifrån den forskning och den kunskap vi idag har kring hur ledarskap bör utövas kan denna ”elevuppfostran” var totalt förödande, åtminstone för de svaga själarna.

 

Trevlig torsdagskväll önskar

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Tuffare vara chef i kristider

Onsdag kväll och jag har precis checkat in på ett hotell här i Karlstad efter en lång dag bilen blandat med möten längs vägen, det skall bli skönt nu att få lägga sig och ladda inför morgondagens uppdrag borta i Grums.

 

Gårdagens inlägg kring den rådande lågkonjunkturens verkningar fick mig att tänka på en annan aspekt, nämligen chefernas arbetssituation. Enligt min långa erfarenhet vet jag att väldigt många chefer sliter hårt just nu, inte minst med att skära i kostnadsmassan. Särskilt tufft blir det för en chef som måste minska på antalet medarbetare, dels handlar det om det svåra samtalet med vederbörande och dels brukar arbetsbördan till mångt och mycket skjutas över till chefen själv. Chefer som har det tufft är sällan riktigt bra ledare vilket i sin tur leder till följdproblem för medarbetarna.

 

I dessa dagar talar jag väldigt mycket med mina uppdragsgivare om vikten av att ge cheferna stöd, utan detta stöd riskerar krishanteringen i sig att förvärra den redan befintliga problematiken.

 

I kristider prövas vänskapen, humanismen och inte minst ledarskapet därför är det angeläget att inte glömma bort att det är tuffare att vara chef i dessa tider.

 

Fortsatt trevlig vecka önskas från Karlstad

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan du följa mig på Twitter -@gertohlin

Anpassa kostymen - släng den inte!

Tisdag eftermiddag och jag sitter på tåget tillbaka från Köpenhamn där jag varit tidigare idag på ett uppdrag för en dansk uppdragsgivare. Den ekonomiska situationen i Danmark är precis som i Sverige minst sagt pressad igen och det mesta talar för att den återhämtning som kunde skönjas tidigare i vinter nu mer eller mindre helt kommit av sig. Samtidigt är det flesta bedömare ense om att en vändning står för dörren åtminstone i slutet av året eller i början på 2013.

 

Runt om i Europa genomförs just nu stora sparpaket, inte bara inom det statsfinansiella området utan inom i princip hela den kommersiella sektorn. De flesta inser att det är nödvändigt att anpassa kostymen efter efterfrågan, men det finns tyvärr en del som tror att de kan hårdbanta kostnadssidan utan att detta får konsekvenser för konkurrenskraften i ett lite längre perspektiv. Men det är klart ju längre man väntar med att anpassa sin kostnadssida efter intäktsutvecklingen ju hårdare måste man gå fram när man väl tar tag i sakerna. Det gäller att anpassa kostymen i god tid, annars riskerar man att få slänga den och ersätta men en annan. När det sedan vänder, förmodligen redan i höst/vinter, kan den nya kostymen både vara för liten och fel i förhållande till marknadssituationen. De företag som har sin kostym mer eller mindre intakt trots att den kanske är insydd på en del ställen kommer då att ha ett stort försprång jämfört med dem som sitter med en mer eller mindre ny och oprövad sådan.

 

Önskar dig en trevlig kväll i den ljumma sommarvärmen, som åtminstone finns här nere i syd.

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


En resa genom krisens Europa på två hjul


Måndag eftermiddag och jag precis avslutat första arbetsdagen efter min härliga MC-semester på 455 roliga mil i alla typer av väderlek (snö, kyla, hagel, regn och strålande sol med sommarväder). Min semester har varit precis så härlig och givande som jag hoppats på samtidigt har det inte gått att blunda för alla tecken på kris som jag stött på under min resa genom Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Liechtenstein, Frankrike och Italien. Krisen märks tydligast i Italien där fastighetsmarknaden verkar har gått i stå alldeles, nästan alla fastigheter var prissänkta och utbudet var enormt stort. Även i Frankrike märks det att det är kristider, inte minst genom den glesa trafiken på vägarna och de tomma hotellen. Endast i Tyskland verkar det vara som vanligt.
Från och med nu kan du räkna med att jag uppdatera min blogg varje arbetsdag.
Ha en trevlig fortsättning på veckan önskar

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds

 Bloggpaus

Onsdag morgon och jag sitter här hemma och beklagar mig över min hälsa som inte varit på topp de senaste dagarna. Det som är mest irriterande är jag att tvingats ställa in två mycket viktiga möten i dag (ett i Stockholm och ett annat i Halmstad). Rent privat irriteras jag även över att inledningen på min semester nu är i allvarlig fara. Enligt en plan vi haft sedan i höstas skulle vi dra ut på den årliga MC-semestern ned till Franska Rivieran som i morgon eller senast på fredag morgon – hur det blir med denna nu är tyvärr osäkert. Oavsett tänker jag i alla fall ta en paus i mitt bloggande från och med idag till och med den 20:e maj d v s nästa blogginlägg kommer först den 21/5. Vill du se hur det går eller följa med mig ned till Sydfrankrike (om jag kommer iväg förstås) kan du följa mig på Twitter varje dag under hela min bloggpaus.

 

Ha en riktigt fin maj så hörs vi om drygt 2,5 vecka!

 

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


RSS 2.0