Den goda arbetsplatsen

Fredag morgon och jag sitter nu på tåget ned till Köpenhamn efter en mycket kort natt hemma i Växjö, knappt så det var lönt att lägga sig – skämt å sidor så illa var det inte, men mitt sömnkonto är verkligen övertrasserat nu – undrar hur banken (kroppen) reagerar med tanke på det?

 

Läste precis på nätet att Arbetsmiljöverket idag presenterar en ny rapport kring ”den goda arbetsplatsen”, ett ämne som du förstår intresserar undertecknad särskilt mycket. Efter att ha läst ett sammandrag av rapporten kan jag konstatera att det inte är frågan om några nya och revolutionerade arbetsmiljöfaktorer som blivit upptäckta, tvärtom bekräftar rapporten mycket utav den forskning som jag och mina kollegor bygger vår verksamhet på. Arbetsmiljöverkets nya rapport pekar på betydelsen av bra ledarskap och delaktighet, men även av ett positivt arbetsklimat med tydliga roller, kommunikation, mål och förväntningar. Tänk om merparten av landets arbetsgivare på allvar kunde ta till sig dessa resultat, vilken produktivitetsökning vi skulle kunna få till då i landet.

 

Tyvärr präglas alltför många arbetsplatser av klara brister inom flera eller inom de flesta av dessa områden. De arbetsgivare som ändå arbetar medvetet med ett systematiskt arbetsmiljöarbete lägger alldeles för liten vikt vid den psykosociala arbetsmiljön d v s ledarskap, delaktighet, roller och ansvar, kommunikation, mål och krav samt klimatfrågorna (psykosociala klimatet).

 

Det är nu min förhoppning att media tar tag ordentligt i denna rapport så att dess budskap kan få lite spridning, kanske kan det bli droppen som urholkar stenen?

 

Ha nu en riktigt skön och avkopplande helg önskar

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Varför inga sista minuten priser längre?

Torsdag kväll och jag har precis kommit hit till flygplatsen i Helsingfors (Vantaa) för att gå ombord på mitt flyg ned till Ronneby via Arlanda. Eftersom jag har ett uppdrag i Köpenhamn i morgon försökte jag hitta en biljett direkt ned dit härifrån Helsingfors nu i eftermiddag. Men döm av min förvåning vilka priser det är om skall boka en biljett strax inpå en avgång, t ex tog Finnair ca 8 000:- för en enkel till Köpenhamn. SAS var aningen billigare och erbjöd en enkel till det facila priset av drygt 6 000:-, vilket skämt. Jag förstår bara inte varför flygbolagen inte tillämpar ”sista minuten priser” som man gjorde förr i tiden, men man väljer väl hellre att flyga med halvfulla plan.

 

Nej, nu måste jag skynda mig till gaten så att jag missar mitt flyg och bli kvar i Helsingfors.

 

Ha en fortsatt trevlig torsdagskväll önskar

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Den platta organisationen står på höjden i Finland

Onsdag kväll och jag har precis kommit tillbaka till mitt hotell efter en trevlig middag på en av Finlands finaste restauranger, tur att jag slapp att stå för notan ikväll.

 

Här i Finland har jag noterat att det inte helt ovanligt att den platta organisationen har vridits upp i 90 grader och står på höjden istället för på bredden. Som svensk och dessutom organisationsutvecklare är det inte utan att jag blir lite förbryllad, särskilt när så många medarbetare menar att detta är helt ok. Ledarskap ”by perkelä” är däremot inte längre så vanligt som jag minns från tidigare resor hit på 1980-talet. Den moderna ledarskapsforskningen har tydligen även slagit rot här.

 

Nej, nu väntar bingen på besök så därför önskar jag dig en god natt.

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Osäkert läge här i Finland

Tisdag kväll, finsk tid, och jag har för en stund sedan kommit tillbaka till mitt hotell en bit utanför Helsingfors centrum (det fanns inga lediga rum inne i stan den här gången).

 

Tidigare idag under mina möten här i Helsingfors har vi diskuterat läget på marknaden och konjunkturen rent allmänt här i Finland. Summerar jag mina intryck är osäkerheten kring utvecklingen betydligt mera utbredd här jämfört med hemma i Sverige. Eftersom regnet öst ned hela dagen så har det varit svårt att veta om det är april eller november, precis lika mörkt och eländigt tycks det vara för många på marknaden här i Finland idag. Låt oss verkligen hoppas att trenden vänder i och med att majsolen så småningom kommer med sin värme och sitt ljus.

 

Nej, nu får jag inte låta mig tryckas ned utan istället fokusera på morgondagens aktiviteter och bygga upp min motivation och glädje inför dessa. Med dessa ord vill jag önska dig en trevlig kväll.

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Sista hela arbetsveckan i april för det här året

Måndag eftermiddag och jag skall strax gå in i ett möte här uppe på Sky City på Arlanda som jag klämt in före min avresa till Helsingfors senare idag.

 

April börjar så sakteliga gå mot sitt slut och efter den här veckan så återstår det bara Valborgsmässoafton innan vi säger tack och farväl till april för det här året. På väderfronten har april inte haft mycket att bjuda på, låt oss hoppas att maj kommer med sol och värme i stället.

 

För egen del är det också den sista hela arbetsveckan innan min efterlängtade MC-semester som tar sin början på torsdag i nästa vecka. Just nu så räknar jag dagarna och nästan timmarna tills jag får slänga mig upp på sadeln för färden ned till Medelhavet.

 

Nej, nu ser jag att mitt möte strax sätter igång, så nu måste jag avsluta dagens inlägg med önska dig en trevlig arbetsvecka så här i slutet på april.

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Vårgrönskan finns i Köpenhamn

Fredag eftermiddag och jag skall strax åka hem mot Växjö efter dagens treviga besök här i Köpenhamn där grönskan redan kommit med bland annat maskrosor i gränsmattorna.

 

Även idag imponerades jag över våra grannar i sydväst och deras sinne för affärer och mod när det gäller beslutsfattande. För egen del känns varje Danmarksbesök som en injektion av affärsmässighet och beslutspotens.

 

Jag hoppas nu att du får en skön helg trots att vårvädret hemma i Sverige fortfarande har en hel del att önska.

 

Trevlig helg önskar

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


En mycket tyst dag

Torsdag eftermiddag och jag skall strax lägga av för dagen, först skall jag bara förbereda mig inför morgondagen. Nu är det högst osäkert om jag kommer att kunna arbeta imorgon eftersom jag idag inte har någon röst och just rösten är ju mitt främsta verktyg (eller är det hjärnan kanske J?)

 

Det är få dagar jag inte sitter minst några timmar i telefonen, men idag har det varit en sådan dag. På grund av rösten så har telefonen fått vara avstängd hela dagen, istället har jag mejlat som aldrig förr. Det verkligen tur att det finns flera bra sätt att kommunicera med omvärlden.

 

Ha en trevlig torsdagskväll önskar

 

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Diskmedel fungerar dålig som duschschampo

Onsdag sen kväll och jag har precis kommit hem till Växjö efter mitt äventyr uppe i Umeå. Precis som på resan upp till Arlanda hade jag nytta av värmekameran jag har i min Audi på vägen hem. Just nu springer älgarna kors och tvärs över vägarna här nere i Småland, så skall du hit så bör du ta det försiktigt.

 

Jag kan också ge dig två andra råd, det första är att boka hotellrum i god tid om du skall resa till Umeå och det andra är att diskmedel inte fungerar särskilt bra som duschschampo. Bägge dessa saker har lärt mig under det senaste dygnet. Samtliga 14 hotell i Umeå var fullbokade så jag tvingades att hyra mig en liten campingstuga på Umeås campingplats. Detta fungerade trots allt väldigt ok med undantag för att där inte fanns något schampo i duschen som det gör på ett hotell. Var gör man i nödens stund, jo man tager vad man haver – i mitt fall blev det diskmedlet som någon tidigare gäst glömt kvar i stugan.

 

Ha en fortsatt trevlig vecka så hörs vi imorgon.

 

 

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @gertohlin Ds


Så kan vi lösa ungdomsarbetslösheten

Tisdag kväll och jag har åter en spännande dag i ryggen. I morgon blir det upp med tuppen här i Umeå för ett tidigt morgonmöte så nu måste jag förbereda detta innan det blir en stund i bingen.

 

På flyget upp hit satt jag och tänkte på den förfärliga ungdomsarbetslösheten. Tänk om alla arbetsgivare gick ihop och anställde var sin ungdom då skulle vi kunna utradera detta oerhörda samhällsproblem med en gång. Frågan är förstås hur detta skall finansieras, men jag övertygad att de allra flesta företag med fler än 5 medarbetare skulle kunna göra en sådan investering utan att riskera verksamheten. De större arbetsgivarna de borde naturligtvis göra fler anställningar, man kunde t ex lägga upp det så här:

 

> 50 anställda                    2 ungdomar

> 100 anställda                  3 ungdomar

> 250 anställda                  6 ungdomar

> 500 anställda                  10 ungdomar

> 1 000 anställda               20 ungdomar

> 2 000 anställda               50 ungdomar

O s v

 

Tänk om Svensk Näringsliv och Företagarna kunde sluta upp bakom denna tanke?

 

Trevlig tisdagskväll önskas från Umeå

 

 

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @GertOhlin Ds


Påverka eller bli påverkad?

Måndag kväll och jag har precis kommit hem efter dagens Skåneutflykt. Innan jag tar kväll skall jag bara packa väskan för resten av veckan som jag kommer att tillbringa i Västerbotten och i Värmland innan jag kommer hem igen sent på fredag kväll.

 

På vägen hem i bilen tog jag del av innehållet i Anders Borgs vårbudget plus naturligtvis oppositionens kritik mot densamma. För egen del är jag faktiskt lite undrande varför vårbudgeten inte innehöll fler konkreta förslag. Jag kom faktiskt att tänka på det här med att ta initiativet och påverka i förhållande till det motsatta d v s att vara passiv och låta sig påverkas. Jag är faktiskt lite rädd för att vår regering just nu är lite för passiv, jag hade nog hellre sett lite mer av offensiva åtgärder för att stimulera tillväxt och sysselsättning. Samtidigt måste jag förstås erkänna att jag egentligen inte borde kritisera något jag inte har full information kring, men tycka kan man ju alltid – eller?

 

Ha nu en fortsatt trevlig arbetsveckan önskar

 

Gert Ohlin

 

PS Från och med nu kan följa mig på Twitter - @GertOhlin Ds


Rätt storlek på arbetsgruppen

Fredag morgon och jag skall strax gå ned och äta frukost på mitt hotell här i Halmstad, men innan jag gör det har jag lovat mig själv att skriva några rader här på min blogg.

 

Igår var jag inne på och definierade vad jag menar med ”för stor arbetsgrupp”. Det jag inte riktigt hann gå in på är nackdelarna jag ser med ”för stora arbetsgrupper”. I en grupp av denna storlek uppstår väldigt ofta grupperingar d v s små grupper inom den stora gruppen som oftast leder till samarbetsproblem. Dessutom är det betydligt lättare att försvinna som enskild i en stor grupp både frivilligt och ofrivilligt och till sist är det mycket sällan en stor grupp kan visa på samma effektivitet som en mindre grupp kan.

 

Men, vad är då en lagom stor grupp? Du som läst mina inlägg den här veckan vet redan vilken storlek jag menar är den optimala för en arbetsgrupp, nämligen 6 till 15. Utgår jag från min erfarenhet skulle jag kunna avgränsa den optimala storleken till 6 till 9 personer och det är också denna storlek jag föreslår mina uppdragsgivare att utgå ifrån.

 

Nej, nu skriker magen efter lite frukost så måste jag sluta men innan dess vill önska dig en riktigt trevlig helg!

 

 

Gert Ohlin


Undvik för stora arbetsgrupper

Torsdag eftermiddag och jag sitter här på mitt hotell i Halmstad och förbereder mig inför kvällens arbetsmöte. Innan jag slutför detta arbete tänkte jag skriva ihop dagens lilla blogginlägg.

 

De två senaste dagarna har jag resonerat kring nackdelarna med den lilla arbetsgruppen och det tänkte jag följa upp med ett resonemang kring den ”för stora arbetsgruppen”. Vad menar då jag med en ”för stor arbetsgrupp”? Först vill jag börja med att definiera vad jag menar med en arbetsgrupp. En arbetsgrupp är i min värld en grupp medarbetare som arbetar mot gemensamma mål under en samma ledning. Hur stor en arbetsgrupp kan vara utan att vara ”för stor” är lite svårt att exakt bestämma, men enligt min erfarenhet finns det en gräns som ligger någonstans mellan 15 – 20 som helst inte bör överskridas. Blir arbetsgruppen större än så är risken stor för att effektiviteten blir för låg. Samtidigt är det klart svårt för en ledare att ha fler medarbetare än 15 – 20 stycken om ledarskapet skall bli tillräckligt bra.

 

Jag återkommer med fler tankar kring ”för stora arbetsgrupper” i morgon, fram till dess önskar jag dig en trevlig torsdagskväll.

 

 

Gert Ohlin


Undvik för små arbetsgrupper

Onsdag kväll och jag har precis kommit hem efter ett givande möte i Halmstad dit jag även skall i morgon kväll efter snabbt Stockholmsbesök. För egen del är det fullt ös under galoscherna nu och så blir det ända fram till min årliga MC-semester som jag tidigare berättat om.

 

Igår var jag inne på problematiken och möjligheterna för den lilla arbetsgruppen, eftersom jag fått några frågor kring detta tänker jag fortsätta på temat även ikväll. En av de frågor jag fått är hur jag definiera den ”lilla arbetsgruppen”. Med en liten arbetsgrupp avser jag grupper mellan två och fem personer. Grupper i denna storleksklass har tyvärr en tendens att bli antingen väldigt välfungerande eller den direkta motsatsen. En liten välfungerande grupp är särskilt känslig för förändringar i gruppsammansättningen d v s om någon slutar och ersätts av en annan. I ett slag kan den välfungerande gruppen bli till något helt annat. När en liten grupp, två till fem personer, har problem med sitt samarbete och/eller sina relationer blir situationen som jag skrev igår nästintill outhärdlig. Baserat på min snart 30-åriga erfarenhet av arbetsplats- och organisationsutveckling avråder jag alltid ifrån att sätta samman arbetsgrupper med färre personer än fem, detta främst för att minska risken och känsligheten för samarbets- och relationsproblem.

 

I morgon kommer jag resonera kring den ”stora arbetsgruppens” problematik och möjligheter.

 

Ha en trevlig onsdagskväll önskar

 

 

Gert OhlinDen lilla arbetsgruppen

Tisdag kväll och jag har precis som du, om du inte har Påsklov förstås, klarat av första arbetsdagen efter Påsk. Jag vet inte vad du tycker, men visst är det alltid lite trögt att komma igång efter en långhelg? Kroppen och huvudet vänjer sig snabbt vid att koppla av och vila, det är säkert därför som det känns lite ovant och segt att köra igång för fullt igen.

 

Tidigare idag kom jag i kontakt med en situation som jag troligen berört tidigare här på bloggen, nämligen den lilla arbetsgruppens för- och nackdelar. Enligt min erfarenhet finns det egentligen bara två lägen för en liten arbetsgrupp, antingen fungerar den alldeles utmärkt eller är det precis tvärtom. När den lilla arbetsgruppen har problem blir situationen för medarbetarna där väldigt besvärlig och jobbig, därför är det oerhört angeläget att den som är chef omedelbart tar tag i det som orsakat problemet eller problemen.

 

Ha en fortsatt bra arbetsvecka önskar

 

 

Gert Ohlin


Glad Påsk!

Skärtorsdagsmorgon och idag tänker jag ta ledigt och påbörja mitt Påskfirande, men innan jag gör detta vill jag önska dig en riktigt Glad Påsk.

 

Jag återkommer som vanligt i nästa vecka, närmare bestämt på tisdag.

 

Påskhälsningar från

 

Gert Ohlin


Dymmelonsdag

Onsdag eftermiddag och jag sitter här ute på Bromma flygplats och inväntar mitt flyg hem till Växjö för att imorgon påbörja mitt Påskfirande.

 

Du känner väl till att det idag är det den s k Dymmelonsdagen. Dymmelonsdagen inträffar alltid onsdagen före påsk, då påskfriden skall inleddas. Namnet kommer av att man här uppe i Skandinavien för länge sedan ersatte metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag med trästavar  s k dymblar. Detta för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det var stilla veckan och att långfredagen var i antågande. Ur ett arbetsmiljöperspektiv, ett perspektiv som jag ofta har här på bloggen, vore förstås detta även bra om vi gjorde nu för tiden och inte bara under ”stilla veckan” utan alltid. Skämt å sidor, ursäkta mitt skämtsamma lynne, så tänkte jag det skulle vara intressant för dig att veta varför vi benämner den här dagen med Dymmelonsdagen.

 

Nej, nu ropar de ut mitt flyg så nu är det bäst att begär mig till utgången.

 

Fortsatt trevlig och fridfull Dymmelonsdag önskar

 

 

 

Gert Ohlin


VINNOVA satsar 68 miljoner på 63 innovativa projekt varav vi skall genomföra ett av dessa!

Tisdag kväll och jag har precis checkat på mitt hotell här i Stockholm efter en solig bilresa nerifrån västkusten där jag hade ett möte tidigare idag. Efter lite bloggvård blir att inta lite föda på någon av restaurangerna i närheten.

 

I fredags lovade jag att återkomma med varför jag blev så glad över ett besked jag fick under dagen, nu vet du! Jag är både stolt och mycket glad att kunna offentliggöra att vårt projekt Top Performance gick igenom nålsögat och fick ett godkännande av Vinnova och totalt 600 000:- i ekonomiskt stöd till det forskningsprojekt vi nu kommer att dra igång. Vill du läsa mer kring detta kan du gå in på http://www.vinnova.se/sv/Aktuellt--publicerat/Pressmeddelanden/2012/2012-04-03-Fran-vagkraftverk-till-ryggmargsimplantat-som-guidar-nerver--VINNOVA-satsar-68-miljoner-pa-63-innovativa-projekt/.  Inom kort kommer vi att starta upp hemsidan för Top Performance och där kommer du att kunna följa hur projektet löper och utvecklas. Med all säkerhet kommer jag att hänvisa till denna sida flera gånger framöver.

 

Med glada hälsningar från huvudstaden

 

Gert Ohlin


En stilla vecka?

Måndag kväll och jag har precis kommit hem efter dagens Malmöbesök som inleddes med en obeskrivlig halka tidigare idag på morgonen. Dumt nog har jag redan bytt till sommardäck vilket jag verkligen fick anledning att ångra idag på morgonen.

 

Till helgen firar vi Påsk och den här veckan kallas ju för stilla veckan, undrar hur stilla den kommer att bli? Veckorna runt Påsk brukar i och för sig alltid vara lite lugna eftersom det är många som tar ledigt. För egen del blir att köra in i kaklet på Skärtorsdagen, men sedan blir det påskfirande för hela slanten.

 

Ha en lagom stilla vecka önskar

 

Gert Ohlin


Vilken fredag!

Fredag kväll och jag har precis kommit hem från västkusten där jag varit tidigare idag på uppdrag. Innan jag önskar dig en riktigt fin helg, trots bakslaget för våren, måste jag berätta om vilken kanondag det varit idag.

 

Jag tror mig minnas att jag tidigare här på bloggen berättat om att fredagar ofta är dagar fulla av positiva besked, dagen idag blev inget undantag från denna ”regel”. Jo, kanske i alla fall, för det är sällan jag får så här positiva besked som jag fått idag. Nu är jag förhindrad att berätta vidare om detta ikväll, men jag lovar att återkomma i mitten på nästa vecka. Inte sällan följs ett positivt besked av ännu ett o s v, och så blev det idag.

 

Med sprudlande glädje vill jag nu till sist önska dig en riktigt fin helg!

 

 

Gert Ohlin

 


RSS 2.0