Hälsan i första rummet

Snart på banan igen

Torsdag eftermiddag och jag börjar mer och mer ana ljuset i tunneln efter 15 dagar i sjuksängen. Just nu är jag helt inställd på att börja arbeta igen på måndag, vilket skall bli oerhört roligt. Under min sjukskrivning har jag funderat mycket på det är med hälsan och kommit fram till att jag slarvat på tok för mycket med den under många år. Jag har nu verkligen bestämt mig för att sätta min hälsa i första rummet d v s den kommer att vara min prio ETT f r o m nu.

Hälsosammare hälsningarGert Ohlin


Tar en paus från bloggen t o m söndag

Onsdag morgon och jag inser att jag måste kasta in handduken för resten av veckan för att istället kurera mig. Därför blir inga nya inlägg förrän på måndag i nästa vecka.

Ha en fortsatt trevlig vecka så hörs vi i nästaGert OhlinPersonal Event nästan omöjligt att "räkna hem"

Tisdag kväll och jag inser att jag missade att blogga igår, men med den start den här veckan fått tror jag att du ursäktar mig. I går morse åkte jag på en däckexplosion på motorvägen sydväst om Örebro och idag är jag nästan totaldäckad av en riktig dunderförkylning, undrar hur resten av veckan kommer att bli.

På vägen hit till Västerås hörde jag på radion ett reportage kring påkostade s k event för personalen typ utlandsresor eller påkostade fester eller aktiviteter. Tyvärr hade SR missat att kontakta undertecknad i ärendet, för då hade jag säkert kunnat bidra till ett ännu bättre inslag eftersom jag har en stor erfarenhet av vad det som bidrar till bestående förbättrade prestationer. Naturligtvis kan man inte åstadkomma några sådan med att genomföra en enstaka aktivitet hur påkostad den än skulle vara.

Under resten av veckan kommer jag fortsätta mitt resonemang kring detta ämne.

Trevlig tisdagskväll önskas från VästeråsGert Ohlin


Vågar du räkna med möteseffektiviteten?

Fredag förmiddag och jag njuter av att gårdagens trötthet gått över till ett ”riktigt spring i benen”. Fick precis en oväntad paus och tar då tillfället i akt att skriva dagens inlägg.

I gårdagens inlägg redovisade jag min definition på möteseffektivitet. Idag frågar jag dig om du vågar dig på att räkna ut möteseffektiviteten på din arbetsplats? Förhoppningsvis tillhör du de få, enligt min erfarenhet, arbetsplatser där mötesverksamheten är verkligt effektiv. För att komma dit är det avgörande att man arbetat med frågan under en ganska lång period och genomfört nödvändiga förändringar av mötesverksamheten. För att åstadkomma en rimlig möteseffektivitet enligt definitionen jag redovisade igår måste man ha arbetat igenom merparten av följande grundförutsättningar för ett effektivt möte:

  • tydliga och genomtänkta mötesregler
  • tidsmässigt begränsade möten, helst inte längre 4 timmar
  • begränsat deltagarantal – endast de som verkligen berörs av frågan/frågorna
  • ordentliga förberedelser inför varje möte
  • tydlig styrning av mötena
  • ordentliga mötesnoteringar så uppföljning blir möjlig

Nej, nu väntar fortsättningen på dagen så nu återstår bara att önska dig en riktigt trevlig helgGert OhlinIneffektiva möten

Torsdag eftermiddag och jag sliter en del med sviterna efter gårdagsdygnets 136 mila resa genom Sverige. Innan jag tar ett tidigt slut på dagen tänker jag resonera en del kring hur man kan definiera ett effektivt möte.

I grunden bör möteseffektiviteten användas som ett mått på värdet av den tid som används på möten. På de flesta arbetsplatser används ”oceaner” av tid och resurser till olika slags möten. Resultatet av dessa möten står tyvärr inte alltid i rimlig proportion till den resursförbrukning som skett. Problemet ligger inte så mycket i att det genomförs många möten. Flertalet möten är sannolikt berättigade eller kanske t o m helt nödvändiga.

Måttet möteseffektivitet menar jag borde uttrycka värdet av de beslut/den dialog eller information som mötet resulterar i i förhållande till resursförbrukningen uttryckt i nedlagd total tid.

Värdet av beslut, dialog, information, aktiviteter etc
Värdet av den nedlagda tiden för ovanstående

Nu tror jag förbrukat den energi som fanns i kroppen för idag, men innan jag stänger ned för dagen vill jag önska dig en fortsatt trevlig dag.


Gert Ohlin

Höga kusten

Onsdag eftermiddag och jag sitter i en bil vid sidan om min kompis vid ratten på väg ned till Småland från Norrbotten där vi startade vid lunch tidigare idag. Har vi flyt med trafiken så räknar vi med att vara tillbaka nere i Växjö runt 03.00 i natt.

Just nu susar den oerhört vackra Höga kusten naturen förbi utanför och om bara någon minut så skriver jag det fortsättningen uppe på den imponerande Höga kusten bron.

Det blev en liten paus i mitt skrivande då jag var tvungen att njuta av den fantastiska utsikten från bron som vi precis passerat nu. Framför oss har vi en stor del av vårt avlånga land att passera trots att vi redan tillryggalagt 50 mil.

Önskar dig till sist en trevlig lillördagskväll

Gert OhlinLyckas för att våga misslyckas

Tisdag sen eftermiddag och jag har precis kommit upp till mitt rum här på mitt favorithotell, Artic Hotell i Luleå, och skall strax gå igenom dagens e-post innan jag förbereder mig inför kvällens övning.

I gårdagens inlägg resonerade jag kring behovet av att våga misslyckas för att kunna lyckas och bli framgångsrik. Idag kommer jag att fortsätta att spinna på denna tråd på så sätt att jag tänker påstå att det är sannolikt är nödvändigt att vi först måste lyckas med något för att få tillräckligt mod att våga misslyckas d v s ge oss in på ett område där vi från början inte känner oss helt säkra. Den som bara har misslyckande i sitt bagage är naturligtvis inte alls benägen att pröva lyckan igen genom att ge sig i kast med något obekant. Mot denna bakgrund är det oerhört viktigt att vi inte glömmer bort alla de uppgifter som vi lyckas med + att vi tillåter oss att glädjas över våra personliga framgångar. Gör vi inte det menar jag att det är svårt att uppmana det mod som behövs för att ”våga misslyckas”.

Önskar dig en trevlig kväll härifrån ett höstlikt Luleå

Gert Ohlin


Misslyckas nödvändigt för att lyckas

Måndag kväll och jag har precis kommit upp till mitt hotellrum här i Sundsvall efter en lång bilfärd hemifrån Växjö. Självklart har jag bara inte suttit och kört bil hela dagen, jag hade tidigare idag ett intressant möte nere i Stockholm.

Under mitt möte tidigare idag diskuterade vi bl a att det ofta för att inte säga nästan alltid är nödvändigt att våga misslyckas i det fall man verkligen vill lyckas. Genom våra misslyckanden lär vi oss förhoppningsvis den smarta till framgång. Vågar vi inte misslyckas minskar vi våra möjligheter att lyckas, ja jag vågar till och med att påstå att vi om intet gör våra möjligheter till framgång.

Så mitt råd så här på kvällskvisten – Våga misslyckas imorgon så ökar du dina möjligheter att lyckas i övermorgon!

Trevlig kväll önskas från Sundsvall

Gert Ohlin


RSS 2.0